Betyr dette slutten for selvstendige IT-konsulenter?

2 weeks ago 17



Regjeringens nye innleieregler kan føre til at tusenvis av små, spesialiserte teknologibedrifter må legge ned, advarer Tommy Odland. Foto: Privat

Nye innleieregler: Tusenvis av små bedrifter kan måtte legge ned.

Publisert: 29.04.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Regjeringen ønsker å begrense innleie. Fra 1. januar 2024 er det i hovedsak kun lov å leie inn konsulenter fra godkjente bemanningsforetak.

Selvstendige konsulenter med eget AS eller enkeltpersonforetak (ENK) nektes godkjenning. De blir begrenset til såkalte oppdragsavtaler, der sluttresultatet må spesifiseres på forhånd og man jobber adskilt fra kunden.

Bransjen derimot har gått bort fra oppdragsavtaler. Innleie lar konsulenter jobbe tettere på problemstillingen, den eksisterende IT-infrastrukturen og de andre på teamet. I praksis mister selvstendige derfor næringsgrunnlaget sitt.

Om dette er villet politikk, er i mangel på tydelige svar vanskelig å ta stilling til. Det er mulig at regjeringen ikke forstår hvordan IT-utvikling fungerer. I frykt for å bryte reglene utestenger enkelte offentlige aktører selvstendige fra å søke på utlysninger.

Lærdom fra IT-utviklere til politikere

Regjeringen kunne ironisk nok lært mye av den smidige arbeidsmetodikken som politikerne nå frarøver selvstendige. Her er fire ukontroversielle læringspunkter, basert på hvordan IT-utviklere jobber med faget sitt:

  1. Varsle om endringer i god tid. Utviklere varsler i god tid før IT-systemer endres. Arbeidstilsynet kom derimot med detaljert informasjon om godkjenningsordningen 31. januar 2024 – altså én måned etter at ordningen trådte i kraft. Først da innså selvstendige hva som hadde skjedd.
  2. Kartlegg konsekvenser. Utviklere utfører ofte tusenvis av tester for å verifisere at programvare ikke har uønskede konsekvenser. Regjeringen viet tilsynelatende få tanker til konsekvensene av sine regler, med mindre intensjonen var å legge ned tusenvis av små, spesialiserte teknologibedrifter.
  3. Fjern kompleksitet. Utviklere skiller mellom essensiell kompleksitet og utilsiktet kompleksitet. Sistnevnte skal alltid fjernes. Når publikum ikke forstår reglene, og det offentlige ikke evner å forklare, er det et tegn på unødvendig kompleksitet.
  4. Dokumenter godt. Navn og begreper bør velges med omhu og defineres presist. All relevant dokumentasjon bør samles på ett sted. Det er krevende å forholde seg til Arbeidstilsynets informasjon, arbeidsmiljøloven, forarbeider, veiledere, uttalelser i pressen og betraktninger fra private advokatselskaper. Politikere kan selv snuble i begrepene eller tåkelegge egen politikk. Begge deler er ille.

Ikke for sent å snu

Regjeringen kan fremdeles snu. Enten ved å la selvstendige slippe å søke om godkjenning for å inngå innleieavtaler eller i det minste ved å tillate dem å søke.

Om de ikke snur, kan tusenvis av tekniske eksperter måtte legge ned eller begrense seg til ufleksible oppdragsavtaler. Det kan tvinge dem til å jobbe mer som politikere på sitt aller verste: gjøre store endringer uten å lytte til publikum, blinde for kompleksitet og uten å teste før endringene settes ut i livet.

Read Entire Article