Biden forsøker å knekke humor-koden

2 weeks ago 19



President Joe Biden (81) har en lang valgkamp foran seg, og eksperter legger merke til at vitsingen hans om Donald Trump blir stadig frekkere.

Som en komiker som finpusser rutinen sin, har den demokratiske presidenten testet og spisset spøkene sine de siste ukene.

Det startet med stikk om sin republikanske motstanders økonomiske problemer etter det ble kjent at Trump ikke er så rik som han hevder.

Nå gjør Biden regelmessig narr av Trumps iøynefallende hår, hans privilegerte oppvekst og hans forsøk på å tjene noen ekstra kroner ved å selge en spesialutgave av Bibelen.

– Særlig løfter han frem Trumps ignoranse og narsissisme.

Det sier Eirik Løkke, USA-ekspert og rådgiver ved tankesmia Civita, til TV 2.

Han mener Bidens humor er ment som en illustrasjon på hvor uegnet Trump er som president – i tillegg at Trump ikke bryr seg om andre enn seg selv, ifølge Løkke.

Vil ikke havne i Trump-gjørma

Men Biden balanserer på en fin grense. 

Trump har selv forskjøvet grensene for hva det er greit å spøke med. Han sier drøye ting i en spøkefull tone, som siden viser seg å være blodig alvor.

 Når folk reagerer, stempler Trump kritikerne som humørløse og dumme.

– Trumps ekstreme stil og uttalelser oppfattes også av mange som humoristisk, og ikke uten grunn. Det har alltid vært en del av humoren å utfordre det politiske korrekte. Og det gjør Trump hele tiden, forklarer Løkke.

Når Biden skal knekke koden for hvor langt man kan gå, er det mange hensyn å ta. Han må ikke havne i samme gjørma som Trump.

 Manuel Balce Ceneta / AP Photo / NTB
LATTERMILD: Joe Biden klapper og ler om en annen under årets korrespondentmiddag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP Photo / NTB

– Dette er en konstant utfordring, sier seniorrådgiver Eric Schultz for tidligere president, Barack Obama, til AP. 

– Trump er ikke en som spiller etter reglene, så det er opp til Biden å finne ut hvordan han han tilpasse seg for å vekke tilstrekkelig engasjement, sier han. 

Samtidig som kvikke kommentarer kan hjelpe å motvirke kritikk om at han virker alders-svekket, er det også en gylden måte å minne landet om alle Trumps tabber.

– Biden bidrar med humor ved å løfte frem alle de latterlige og vanvittige uttalelsene til Trump, sier Løkke.

«En politisk klovn»

«Donald Trump tror fremdeles vindmøller forårsaker kreft» sier Biden under en tale lørdag, og blir møtt med et latterbrøl i salen.

Han trekker på denne måten fram en gammel sak der Trump feilaktig hevdet støy fra vindmøller kan forårsake kreft, og får minnet om rivalens motstand mot vindkraft. 

Det neste han trekker fram er Trumps forslag om å sette en injeksjon med blekemiddel for å drepe koronaviruset. 

Han bruker altså humor for å framstille Trump som en klovn som er uverdig til en ny periode i Det hvite hus. 

 Martin Meissner / AP Photo / NTB
KLOVN: En Donald Trump-figur utkledd som klovnen i «It»-filmene, for en parade i Tyskland i 2020. Foto: Martin Meissner / AP Photo / NTB

De humoristiske stikkene mot rivalen kan også være et forsøk på å komme under huden på Trump, som har lav terskel for å fyre av både anklager og trusler mot motstandere. 

Trump, som selv er 77 år, har gjentatte ganger gjort narr av Bidens alder. Han har gitt ham tilnavnet «Sleepy Joe», så da Trump selv så ut til å duppe av under rettssaken, fikk Biden god anledning til å ta igjen.

– Vi må snakke lavt. Sleepy Don er her, sa han og lo, før han la til: 

– Selvfølgelig er valget i 2024 i full gang og, ja, alder er et tema. Jeg er en voksen mann som stiller til valg mot en seksåring.

Trump satte tydeligvis ikke pris på spøkene og postet på sin sosiale medieplattform at middagen var «virkelig dårlig» og at Biden var «en fullstendig katastrofe.»

Dilemmaet er at Trump, som forteller velgerne at hele det amerikanske politiske systemet er håpløst korrupt, kan komme unna med navnekalling som ville slå tilbake på andre kandidater. 

Under valgmøter etterligner Trump Biden som en svak gammel mann som ikke kan finne trappene etter å ha gitt en kort tale, og han kaller presidenten «skitten» og «en dement tyrann.»

– Trump slipper lettere unna med humor fordi han har oppført seg som en politisk klovn fra den dagen han annonserte sitt kandidatur som presidentkandidat i 2015, understreker Eirik Løkke.

Republikanernes kampanje sa at fornærmelsene bare vil intensiveres ettersom Biden prøver å gi dem en smak av deres egen medisin.

Velgere har andre forventninger til Biden enn til Trump. Trolig fordi Trump oppfattes som kjendis, mens Biden ses på som en statsleder. 

Read Entire Article