Ble avhørt etter ønske fra advokatene til Gjert Ingebrigtsen

2 weeks ago 11



Mandag kommer avgjørelsen:

Mandag får offentligheten vite om friidrettstrener Gjert Ingebrigtsen (58) tiltales for vold. I innspurten har partenes advokater bedt politiet om en rekke nye avhør.

 Lise Åserud / NTB, Robert Reinlund / TV 2, Beate Oma Dahle / NTB
AVHØRT: Friidrettskomet Narve Gilje Nordås (t.v.) og treningskompis Per Svela (t.h.) er avhørt av politiet etter ønske fra Gjert Ingebrigtsen sine advokater. Foto: Lise Åserud / NTB, Robert Reinlund / TV 2, Beate Oma Dahle / NTB

Publisert 28.04.2024 17:41 Sist oppdatert nå

Saken oppsummert

Gjert Ingebrigtsen er siktet for vold mot et av sine barn, basert på straffelovens paragraf 271.

Siktelsen kom rett før foreldelsesfristen for hendelsen, som involverte et håndkle.

Samtidig er han mistenkt for vold i nære relasjoner. Alle Ingebrigtsens sju barn er fornærmet i saken, og han nekter straffskyld.

Etterforskningen er forlenget grunnet mange avhør, inkludert av løperne Nordås og Svela. Mandag kommer svaret.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Det får TV 2 opplyst.

Under et avhør hos politiet i januar ble syvbarnsfar og løpetrener Gjert Ingebrigtsen orientert om at han er siktet for ett tilfelle av vold.

Siktelsen gjelder brudd på straffelovens mildeste voldsparagraf, paragraf 271, som har en maksimal strafferamme på ett års fengsel. Slike voldslovbrudd blir foreldet etter to år.

Det er årsaken til at politiet i desember 2023 valgte å sikte Ingebrigtsen for en konkret hendelse der han angivelig slo etter et av barna sine med et håndkle, får TV 2 opplyst.

Siktelsen ble altså tatt ut kort tid før foreldelsesfristen. 

Samtidig har politiet fortsatt å etterforske Ingebrigtsen for mishandling i nære relasjoner. Alle hans sju barn har status som fornærmet i saken. Ingebrigtsen har hele tiden nektet straffskyld.

Mange forslag til politiet

Etterforskningen, som begynte i oktober i fjor, skulle i utgangspunktet vært ferdigstilt før påsken.

Som i de fleste andre straffesaker ble de ulike partenes advokater på et tidspunkt bedt om innspill til konkrete etterforskningsskritt.

 Elias Håvarstein / TV 2
BESTEMMER: Politiinspektør Terese Braut Våge, her avbildet på politihuset i Sandnes, leder etterforskningen av saken. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

TV 2 er kjent med at 58-åringens forsvarere, advokatkollegene Heidi Reisvang og John Christian Elden, ba om avhør av en lang rekke personer. Flere av dem er personer som står tett på familien.

De mange avhørene er en av årsakene til at etterforskningen ikke ble ferdig før påske. Nå er en avgjørelse ventet mandag, får TV 2 opplyst.

Blant personene som ble spilt inn fra forsvarerne og dermed også avhørt, er løperne Narve Gilje Nordås (25) og Per Svela (32), som begge var del av det daværende «Team Ingebrigtsen».

Mens løpebrødrene i Ingebrigtsen-familien har brutt med sin mangeårige far og trener, har Nordås blomstret som Gjert Ingebrigtsens elev. Nordås overrasket mange da han løp inn til bronse i VM på 1500 meter i fjor.

For tiden er både Nordås og Svela i Spania på treningsleir. Ingen av de to har besvart TV 2s henvendelser, og TV 2 er ikke kjent med hva de ble spurt om eller hva som kom ut av avhørene deres.

 Morten Asbjørnsen / TV 2
TEAM: Gjert Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås var de største profilene under Hytteplanmila i Hole i oktober i fjor. Foto: Morten Asbjørnsen / TV 2

Advokat Reisvang ønsker ikke å svare på hvorfor de ba om at Nordås og Svela skulle avhøres i forbindelse med straffesaken mot Ingebrigtsen.

Forventer henleggelse

Også advokat Mette Yvonne Larsen, som representerer fem av de sju fornærmede i saken, har spilt inn navn til politiet.

Det er primært personer fra idretten, får TV 2 opplyst. Larsen ønsker ikke å kommentere opplysningene.

– Vi har på vanlig måte meldt inn vitner vi mener det er relevant å avhøre. Hvem dette er, får man vite etter hvert. Det er sånn en straffesak fungerer, sier hun til TV 2.

 Simen Askjer  / TV 2
I RETTEN: Advokat Mette Yvonne Larsen representerer fem av de syv barna til Gjert Ingebrigtsen. Foto: Simen Askjer / TV 2

Bakgrunnen for etterforskningen mot Ingebrigtsen er kronikken «Dette er vår historie», der Henrik (32), Filip (30) og Jakob Ingebrigtsen (23) i VG fortalte om bakgrunnen for bruddet med faren.

Politiet opprettet en undersøkelsessak som følge av kronikken og besluttet deretter å gå i gang med en etterforskning.

Ingebrigtsens advokat Reisvang har tidligere sagt at hun forventer at saken blir henlagt.

– Slik vi kan se det, så er det her tale om ord mot ord. Gjert Ingebrigtsen har forklart seg om dette i avhør, og utover det så har jeg ingen kommentarer til dette, sa hun i mars. 

Derfor skriver TV 2 om Ingebrigtsen-konflikten

Familien Ingebrigtsen er Norges mest profilerte idrettsfamilie, og har stått i en dyp konflikt de siste årene. En familiekonflikt er i utgangspunktet noe som er privat, men den har påvirket miljøet rundt dem, og skapt store sportslige konsekvensene med noen av Norges største idrettsprofiler involvert.

Det handler om en familie som har en offentlig rolle, og har søkt offentlighetens søkelys i mange år - blant annet gjennom en TV-serie der de har sluppet seerne tett innpå seg.

TV 2 mener det er av offentlig interesse å omtale denne saken. TV 2 er bevisst på de krevende etiske sidene ved saken, og vi vurderer nøye hva vi formidler og ikke.

Eksempel på bodytext i en faktaboks ...

Read Entire Article