Det som burde ha skjedd da jeg fikk urinveisinfeksjon og kontaktet fastlegen

1 week ago 20



  • Maalfrid Brekke

Hvorfor er appen deres så dårlig, Helsenorge? spør Maalfrid Brekke. Foto: Lise Åserud, NTB

Det som burde ha skjedd da jeg fikk urinveisinfeksjon og kontaktet fastlegen.

Publisert: 16.04.2024 14:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg har fått urinveisinfeksjon. Symptomene merkes godt. Møysommelig logger jeg inn på helsenorge.no for å sende melding til fastlegen. Vedlegger bilde av medisinesken jeg fikk forrige gang, i den tro at legen ville ordne en resept. Det er kveld, og jeg går til sengs etter å ha drukket saften av en sitron.

Men det var resepsjonisten som leste meldingen jeg hadde sendt kvelden før. Følgende burde da ha skjedd: Kl. 08 ringer de fra legekontoret og sier at jeg må ha time, og den allerede er satt opp kl. 11. Ta med prøve av morgenurinen.

Det hadde vært en fin løsning, men det skjedde ikke.

Følgende skjedde: Neste morgen var det kommet en melding som lød: «Hei, du har fått en melding fra fastlegen din. Logg inn på Helsenorge for å lese den.»

Jeg visste at dette kom til å ta tid, men trøstet meg med at det nok bare var en melding om at resepten var klar. Så jeg gikk på do og tisset (!) og drakk saften av nok en sitron. Så måtte jeg ut og se til dyrene – det første jeg gjør hver morgen. Så var jeg klar for frokost, men ville å lese meldingen først. Møysommelig logger jeg inn igjen og finner omsider meldingen: «Hei: for resept på antibiotika må du komme på time. Ring oss nå kl. 08 for en avtale i dag. Du bør også ta med morgenurin.»

Melding var sendt kl. 07.40. Klokken nærmet seg nå 09.30. Jeg var for sent ute, men ringte likevel. Langt om lenge ble det min tur. Jeg ble møtt med bebreidelse for at jeg ikke hadde ringt før! Det var ingen ledige timer i dag.

Da brast demningen. Jeg lurte på om resepsjonisten hadde hatt urinveisinfeksjon noen gang? Omsider fikk jeg time kl. 11 hos en annen lege. Legen ordnet resepten fort og greit.

Det er et kjent problem at altfor mange ringer 113 når de er syke. Men det er fullt forståelig. Det er det eneste stedet man får menneskelig kontakt, og det på rappen.

Kjære Helsenorge, hvorfor er appen deres så dårlig? Hjemmesiden likeså? Programmereren bør ha to personer på 75+ ved sin side, og de to må helst være syke. For det er de syke som trenger lege.

Read Entire Article