Dukket opp et sjeldent syn på strand i Danmark

1 month ago 22



Akvariet Nordsøen Oceanarium sier det er en sensasjon at slike dyr skyller opp på danske kyster.

 Nordsøen Oceanarium
LANGT HJEMMEFRA: Denne skilpadda dukket opp på en strand i Danmark og er ikke et vanlig syn i Skandinavia. Foto: Nordsøen Oceanarium

Publisert 21.03.2024 16:38

En mor og hennes sønn gikk langs stranden i desember, da de gjorde et sjeldent syn på Slettestrand i Danmark.

Der lå det nemlig en død skilpadde av den eksotiske typen, skriver akvariet Nordsøen Oceanarium på sin Facebook-side torsdag.

Familien tok kontakt med akvariet etter funnet, og leverte skilpadda til dem. 

Sjelden og eksotisk

Biolog Kristina Skands Ydesen ved Nordsøen Oceanarium sier til TV 2 at det mest sannsynligvis er snakk om en «caretta caretta» – som på norsk heter glattkarett.

– De har blitt sett seks ganger siden 1971 i Danmark, forteller hun.

Dersom det skulle være en glattkarett, har den trolig kommet til Skandinavia med golfstrømmen fra det sørøstlige USA, via de britiske øyer og inn i Nordsjøen.

Et annet alternativ er «chelonia mydas», også kalt grønn havskilpadde på norsk.

– Den har ikke blitt registrert i Danmark før, så hvis det viser seg å være denne arten, vil det være første gang, sier biologen om skilpaddearten som til vanlig lever i Middelhavet.

Uansett om skilpadda har reist fra Middelhavet eller sørøst i USA, så har den trolig blitt strandet i Danmark som følge av uværet.

 Nordsøen Oceanarium
SKILPADDE: Denne unge skilpadda ble funnet død på stranden. Foto: Nordsøen Oceanarium

– En sensasjon

Den lille skilpadda på rundt 30 centimeter har nå blitt videresendt til Statens Naturhistoriske Museum, og de venter spent på å få vite hvilken art det er. 

– Det er litt av en sensasjon når slike dyr skyller opp på de danske kyster, skriver akvariet på Facebook.

Biolog Skands Ydesen sier til TV 2 at Nordsjøen er et sted hvor det dukker opp mange artige arter – enten som gjester, eller ved en tilfeldighet.

– Det kan være alt fra skilpadder, albatross fra den sørlige halvkule, selarter fra Grønland eller Svalbard og månefisk som er sommergjester. Det skyldes ikke alltid klimaendringer, sier hun.

Biologen forteller at Danmark blant annet også fikk besøk av hvalrossen Freya rett ved Hirtshals havn, før den svømte videre til Norge.

Read Entire Article