Ekspert sammenligner Putin og Kim: – Tomt ritual

1 month ago 31



GODE BUSSER: Kim Jong Un besøkte Russlands «fjerne østen», områdene mot Stillehavet, i september 2023. Her håndhilser han på Vladimir Putin. Foto: VLADIMIR SMIRNOV / AFP / NTB

Eksperter sier til VG at det – så rart det kan høres ut – er viktig for Vladimir Putin (71) å fortsette som president ved valget.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
lørdag 16. mars kl. 02:09

Samtidig mener ekspertene at helgens presidentvalg er ganske forskjellig fra de tidligere valgene under Putin, som kom til makten da Boris Jeltsin ga seg på nyttårsaften 1999.

– Valgene i Russland har lenge vært en kulisse, primært for å legitimere makten. Men årets valg skiller seg fra tidligere ved at det russiske samfunnet er blitt så autoritært. Det er strammet mer inn på hvilke kandidater som får lov til å stille til valget. Samtidig gjør krigen dette valget annerledes, sier Katrine Stevnhøj, doktorgradsstipendiat ved Københavns Universitet, til VG.

Hun mener at Vladimir Putin ser på valget som viktig:

– Ja! Det kan virke paradoksalt, men det er viktig for Kreml og Putin å vise befolkningen at han har støtte. Hvis de fleste stemmer for Putin, vil kanskje lysten til å protestere bli mindre.

– Fordi?

– Fordi folk tror det at det ikke er så mange som er enige med dem.

EKSPERT: Katrine Stevnhøj. Foto: Privat

Stevnhøj mener altså at krigen preger helgens valg:

– Regimet vil vise befolkningen hvor mange som støtter opp under krigen. Ved å få en god oppslutning i valget, kan Putin og Kreml tillate seg mer etter valget – for eksempel hvis de tenker på en ny mobilisering.

Urolig start på presidentvalget: Putin lover hevn

Mette Skak, Russland-ekspert ved Aarhus Universitet, sier dette om 2024-valget:

– Dette presidentvalget skiller seg fra tidligere ved at drapet på Aleksej Navalnyj har satt Putin helt ut av spill. Det er med på å gjøre valget til et tomt, nærmest nordkoreansk ritual, sier hun til VG.

– Hvordan reagerer velgerne på det?

– Det avspeiles i velgernes likegyldighet overfor valget. For Kreml er det viktig å kunne fremvise 70–80 prosent oppbacking til Putin, aller helst 85 prosent. Men der man tidligere kunne sikre dette ved å la fabrikkene kjøre sin ansatte til valglokalene, står nå store deler av russisk næringsliv stille, fordi arbeidskraften lokkes over i militær sektor, der de jobber tre skift i døgnet. Det gir «velgermangel».

Russland gjennomfører valget også i de okkuperte områdene i Ukraina. Dette bildet er tatt i Donetsk-regionen. Kvinnen holder fren en utgave av Komsomolskaja Pravda med Vladimir Putin på forsiden. Foto: STRINGER / EPA / NTB

– Hva er den reelle støtten til Putin blant russerne?

– Den reelle støtten er sikker nok, etter som over halvdelen av befolkningen er fast stemmekveg for Putin, særlig den eldre garde.

Geir Hågen Karlsen, tidligere oberstløytnant i Forsvaret, nå partner i Geelmuyden-Kiese, trekker frem en god, gammel gjenganger når han snakker om det russiske presidentvalget:

– Det var vel Josef Stalin som i sin tid sa at «det er ikke viktig hvem som stemmer, men hvem som teller stemmene».

– Putin har selvfølgelig full kontroll over valget.

– Hvordan?

– Vi har også i tidligere russiske valgt sett at det blir kontrollert at ansatte i statsbedrifter, institusjoner, det militære og andre statlige organisasjoner, stemmer «riktig».

Read Entire Article