Elbilfordelene forsvinner

2 weeks ago 16



Det har flommet over av elbiler i Norge. Skal det snu nå?

 Thomas Evensen / TV 2
Norske veier har de siste årene sett flere og flere elbiler- og hybridbiler. Dette kan snu i tiden som kommer. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Publisert 02.05.2024 05:59

– Vi har kjempedårlig tid. Vi må ha sterkere virkemidler, ikke svakere, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. 

Hun er bekymret for at Norges mål for utslippskutt fra veitrafikken har vært for ambisiøse. 

Målet er at alle nybiler som selges i 2025, altså neste år, skal være utslippsfrie. Norge er forpliktet til å kutte 55 prosent av utslippene før 2030. 

Nå ser det imidlertid ut til at målsetningene ryker. 

Ferske tall viser nemlig at færre kjøper seg ny elbil. Samtidig går andelen bensinbiler opp. 

Disse fordelene forsvinner nå

Christina Bus bekymring dreier seg om fordelene ved å kjøre elbil. Disse fordelene forsvinner nemlig nå. 

Hittil har elbilbrukere i Norge kunnet smykke seg med gratis parkering, gratis bompasseringer, momsfritak og bruk av kollektivfeltet. Insentivene har vært sterke pådrivere for omlegging av privatbilisme. Andelen elbiler i Norge økte stadig. 

Nå ser det ut til å snu. 

– Vi går stadig i rett retning, så da er det naturlig å fase ut elbilfordelene, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Kalsås, Ap. 

De siste årene har den ene fordelen etter den andre for elbilistene stått for fall. 

 I 2020 forsvant fordelen med å kunne kjøre gratis gjennom bomringen. Solberg-regjeringen åpnet for at elbilistene kunne bli krevet 50 prosent av full pris. 

I 2023 ble det åpnet for at man kunne kreve opp til 70 prosent av fullpris. Dette varierer fra kommune til kommune. 

Dette året ble også en vektavgift innført. Det gikk spesielt ut over de mange elektriske SUV'ene som var nye på markedet.   

Momsfritaket ble fjernet i 2023. Det ble innført moms på salgssummen som overstiger 500.000. 

Fra 6. mai 2024 forsvinner muligheten for elbilister til å benytte kollektivfeltet i Akershus og Oslo. Dette skjer i forbindelse med anleggsarbeid i Oslo sentrum, men mange tror det vil bli permanent. 

 Magnus Nøkland/ TV 2
BEKYMRET: Flere kan holde på fossilbilen, frykter tidligere klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn, Venstre. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

I den nylig fremlagte Nasjonal Transportplan, NTP, går regjeringen langt i antyde at elbilister i fremtiden må betale som andre i bomringene. 

Venstres nestleder, Sveinung Rotevatn, mener sløyfingen av elbilfordelene kan bli et problem: 

– Jeg er bekymret for at flere vil beholde fossilbilen lenger, eller til og med kjøper en ny fossilbil, hvis de ser at det ikke lønner seg å kjøpe elbil, sier han. 

Også i NAF frykter man at tap av fordeler skal påvirke bilparken i Norge. Pressesjef i NAF, Ingunn Handagard, er særlig opptatt av at bompengefordelen kan forsvinne helt. 

– Det kan se sånn ut. Vi mener det er helt feil vei å gå. Man burde fortsatt ha lavere bompenger for elbiler for å stimulere til en utskifting av bilparken for å nå klimamålene, sier pressesjef i NAF, Ingunn Handagard. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
BOM: I flere omganger har elbilister mistet fordeler i bomringene. Nå kan de forsvinne helt. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Elbiler ned, bensin opp

I første kvartal 2024 gikk andelen solgte elbiler ned med omlag 2 prosent, mens andelen bensinhybrider i den samme perioden gikk opp med  2,5 prosent.   

– Vi mener det er for tidlig til å konkludere med at dette er i ferd med å snu, sier statssekretær Kalsås i Samferdelsdepartementet.  

Are Lorentz er daglig leder hos bilforhandleren Motor Forum i Asker og Bærum, og viser frem en av de mange plug-in hybridene i utstillingslokalet. 

 Torstein Wold / TV 2
TROR PÅ EL-FREMTID: Are Lorentz tror fremtiden er elektrisk. Foto: Torstein Wold / TV 2

– Det er i utgangspunktet en ordinær bensinbil hvis du fyller bensin og kjører med den, men den har et batteri, sier han. 

 Han bekrefter en økt interesse for slike biler med bensinmotor. 

– Vi ser at det som har skjedd med endringer i incentiver er at kundene trekkes litt mot det igjen og synes dette er en type bil de absolutt kan vurdere, sier Lorentz. 

– Ikke råd til elektrisk 

Venstres Sveinung Rotevatn var klima- og miljøminister i Solberg-regjeringen i 2020, da det først ble åpnet for å redusere fordelene ved å kjøre elbil. 

– Var det en feilvurdering den gangen? 

– He he. Nei, vi har jo gradvis endret elbilfordelene, men dette må ligge på et lavt nivå. Hvis vi fjerne fordelene totalt, da tror jeg mange vil se på om de skal beholde fossilbilen. Det vil være uheldig, for vi vil jo at flest mulig skal kjøre elbil av hensyn til miljøet og klimaet sier Rotevatn. 

Norges Automobilforbund peker også på at når avviklingen av elbilfordelene faller sammen med en dyrtid der mange har dårligere råd, gir dette en ekstra negativ effekt. 

Må bruke sykkel, buss eller beina

– Det er mange som snur på krona nå, og regner på om de har råd til å gå over til elbil. Mange har en presset økonomi. Når elbiler i tillegg blir dyrere å kjøpe, og dyrere å bruke, så vil nok overgangen til nullutslipp gå saktere, sier Ingunn Handagard i NAF. 

Samferdselsdepartementets statssekretær sier at det også er naturlig å fjerne de gjenværende fordelene elbilistene har i bomringen. 

– På sikt ville det være naturlig. Også elbilene bidrar til kø, støy og støv. Derfor er det viktig å fortsatt satse på at folk skal benytte kollektivt, sykkel eller gangen til og fra jobb, sier Tom Kalsås. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
UT AV KOLLEKTIVFELTET: Fra 6. mai vil det blir forbudt for elbilene i kollektivfeltet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2
Read Entire Article