Elev ville ha gyldig fravær og forfalsket legeerklæring. Nå er han dømt.

2 weeks ago 18



19-åringen må betale bot for å ha levert falske legeerklæringer til skolen han gikk på.

– Jeg visste ikke at det var ulovlig. Jeg trodde det bare var å juge, sier den unge mannen som nå er dømt. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: 30.04.2024 22:18

Kortversjonen

19-åringen leverte de falske legeerklæringene til kontaktlæreren på den videregående skolen han går på. Målet var å få gyldig fravær, og dermed unngå å overstige fraværsgrensen. Ifølge den kan du ikke ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag. Da får du som hovedregel ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

De falske legeerklæringene ble levert gjentatte ganger fra oktober i fjor til januar i år.

Men den unge mannen ble oppdaget. Da tok skolen og politiet affære. 19-åringen ble anmeldt og er nå dømt for dokumentforfalskning i Follo og Nordre Østfold tingrett.

– Prøver å være en god person

19-åringen sier til Aftenposten at han vet det han gjorde, var dumt.

– Men jeg visste ikke at det var ulovlig. Jeg trodde det bare var å juge.

Han forteller han fikk sjokk da han ble anmeldt. Samtidig understreker han at han fortjente det, og at han har godtatt straffen.

– Men hvis jeg visste at det skulle bli en så stor greie, så hadde jeg aldri gjort det. Jeg prøver å være en god person.

Tenåringen sier at dokumentforfalskningen skjedde i en periode hvor han var veldig syk, og at det var krevende å få tak i fastlegen. Han hevder at han ringte fastlegekontoret mange ganger, sto lenge i kø uten å få svar, at han selv troppet opp på legekontoret og dro til sykehuset for å få hjelp.

– Jeg prøvde virkelig, sier han.

Fikk strafferabatt

19-åringen har tilstått uforbeholdent. Dermed ble saken avgjort ved såkalt tilståelsesdomtilståelsesdomStraffesaken avgjøres uten tiltalebeslutning og hovedforhandling. Siktede får strafferabatt for å ha tilstått. Lovbruddet kan ikke medføre fengsel i mer enn ti år..

Den vanlige strafferammen for dokumentforfalskning er en bot eller fengsel inntil to år.

Retten mente 10.000 kroner var et passende utgangspunkt for straff. I dette tilfellet ble boten redusert med 2000 kroner fordi han tilsto og fordi han ikke visste at det han gjorde var straffbart.

Retten la også vekt på at han er ung og at omfanget var lite, med fire forfalskede legeerklæringer for totalt åtte fraværsdager.

Ligger an til endringer

19-åringen er ikke alene om å synes fraværsgrensen er vanskelig. I 2019 ble en 17-åring i Agder dømt til 100 timer samfunnsstraff for det samme. Eleven slapp fengsel fordi vedkommende var under 18 år. I fjor høst ble en 18-åring i Skien idømt 14 dager betinget fengselsstraff for å ha forfalsket en legeerklæring.

Debatten om hvor mye fravær du kan ha i et fag, har pågått lenge.

Nylig har Utdanningsdirektoratet foreslått omfattende endringer i fraværsreglene, blant annet:

  • Hver gang du er borte fra skolen, blir det registrert fravær de tre første dagene.
  • Grensen for fravær økes til 15 prosent før du stryker i et fag.
  • Hvis grensen passeres, avgjør rektor om eleven likevel står i faget.
  • Det leveres egenmelding i stedet for legeattest ved fravær.
  • Elever under 18 år må ha med egenmelding fra foreldrene, mens de over 18 år skal levere selv.

Det nye forslaget sidestiller også alt fravær, det være sykdom, skulk eller fri til organisasjonsarbeid og idrett.

Forslaget har inntil nylig vært ute på høring. Mange har vært kritiske. Totalt kom det inn over 250 svar fra fylkeskommuner, videregående skoler, politiske organisasjoner og enkeltpersoner.

Read Entire Article