Ellevill værmelding for helgen. Det voldsomme omslaget gjør deg ekstra våryr, forklarer forsker.

2 weeks ago 22



Sommeren kom som en kule, og slik vil det forbli utover uken. Og enda bedre: Allerede nå varsler meteorologene en mulighet for 20 grader på 17. mai.

Blomstrende kirsebærtrær på Sankt Olavs Plass i Oslo. Olivia (t.h) og venninnen Cherry (!) nyter solen blant de blomstrende kirsebærtrærne Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 02.05.2024 21:05

«Jeg elsker norsk sommer, det er den beste dagen i året».

Det er bare noen uker siden det snødde. Nå er det ifølge kjennere meldt så mange varmegrader at dette første rykket av sommer blir å oppleve som en stor festival.

Solen er trekkplasteret, og hør på denne hitparaden av noen varmegrader: 23, 23, 22, 19!

... og ekstranumrene mandag og tirsdag er ikke så ille de heller: 16 grader på mandag, 18 på tirsdag.

Festbremsen nedbør har i tillegg tatt en tidlig sommerferie. Men én sommerdag gjør tross alt ikke en sommer, som ordtaket (ikke) sier. Hva med mai fremover?

Se ut for pent vær

Håkon Mjelstad er vakthavende meteorolog og sommervær-entusiast. Han melder været, og hans første prognose til Aftenposten om østlandsværet er basert på grunnleggende logikk.

– Ja, nå er det fint vær. Det er bare å se ut vinduet, det, sier Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

Bob Dylan sang både at svaret blafrer i vinden og at man ikke trenger en meteorolog for å vite hvor vinden blåser. Vi må med andre ord enda dypere.

– På Øst- og Vestlandet har vi de fineste dagene nå og tidlig i helgen. Senere lurer det seg inn litt bygevær og blir noe kjøligere, sier Mjelstad.

Denne observasjonen ble gjort via datamaskinen. Og nettopp disse maskinene til instituttet er blitt kraftigere. Nylig lanserte de et ultralangtidsvarsel med prognoser hele 21 dager frem i tid.

Så, som en slags førpremiere: Hvordan blir 17. mai-været?

– Det er stor usikkerhet rundt dette, sier Mjelstad.

Men?

– På 17. mai, hvis man deler landet i to, så vil det bli godt bunadsvær i sør: Altså rundt 15–16 grader. Det er slettes ikke umulig at det blir 20 grader noen steder heller. I nord er det også godt bunadsvær (Les: kjølig) med gode muligheter for bygevær. Veldig mye skal «rette seg» i været hvis det skal bli 20 grader her, sier Mjelstad.

– Helt nord ser det verre ut med nordavind. Den kan være nådeløs på denne tiden av året

Det var jo slettes ikke så verst. Og med slike temperaturer er den norske sommeren allerede lenger enn det ble vitset med innledningsvis.

Yr etter vår

Mjelstad tror også at nordmenn er litt ekstra værsyke for tiden. Og ja, også denne prognosen er basert på denne noe ikke så vitenskapelige kikke-ut-av-vinduet-metoden.

– Nordmenn er opptatt av våret. I år virker folk ganske vårklare nå som det først smeller. I år har det også vært en kald vinter og en litt treg og kjip vår. Når det endelig løsner, så vil man nyte været, ut i parken og jobbe minst mulig.

Men kanskje det er noe i det? Vi må sjekke med noen som kan litt mer om folks sjel.

Lykken og livet

Solstråler og lys er energi i bevegelse. Selv om vi mennesker tross alt ikke er solceller, er det lett å føle seg ekstra «laddat» i disse dager.

Og det er det mange gode grunner til.

– Det er så mye ting som er koblet med våren: Glede, positivitet og mer energi. Vi er mer sosiale og er mer utendørs. Våryre, sier Ragnhild Bang Nes.

Aftenposten har flere ganger omtalt henne som lykkeforsker rett og slett fordi hun forsker på nettopp lykke. Hun sier det er flere gode grunner til at humøret løftes såpass nå på våren.

Les også

Lykkeforsker Ragnhild Bang Nes: – Livet er drittøft. Det består av ting vi ikke kan skjerme oss fra.

Men hovedgrunnen er ikke solen alene. Nei, det er forandringen fra vinter som er viktig.

– Overganger og endringer gir en lykkeøkning i seg selv. Veldig enkle knep for lykke, er å søke forandring. Noe så enkelt som å behandle helgen som en miniferie eller det å gå en ny vei hjem fra jobb, funker. Våren er jo en voldsom overgang: Varmen kommer, naturen blomstrer og vi minnes på at vi nærmer oss ferie og restitusjon. Og mye mer, sier Bang Nes.

Read Entire Article