Falske produkter florerer – nå advarer Finn

2 weeks ago 15



Dette bør du sjekke når du kjøper elektroniske produkter brukt.

 Igor Soban/PIXSELL
ADVARER: AirPods er et populært produkt - også blant dem med uredelige hensikter. Finn advarer nå om at det er mange falske AirPods i omløp. Foto: Igor Soban/PIXSELL

Publisert 29.04.2024 15:35

Markedsplassen Finn.no har gått ut med en advarsel til sine brukere om at det er viktig å ta forholdsregler når man skal kjøpe AirPods – de trådløse ørepluggene til Apple.

 Tolletaten
STOPPET: Et parti med falske AirPods som er blitt beslaglagt av norske tollere Foto: Tolletaten

Det var brukere selv som tipset Finn.no om at de hadde kjøpt AirPods som de oppdaget at var falske og ikke fungerte som de skulle.

– På grunn av et økende antall falske airpods i omløp, bestemte vi oss for for å si ifra til våre brukere om dette, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien i Finn.no til TV 2.

Finn sier det er opp til politiet å etterforske sakene, men at de bistår med informasjonen de har om selgerne.

Rådene til deg som skal kjøpe AirPods:

  • Vær obs på markedspris. Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det.
  • Be om kvittering som inneholder serienummeret som finnes på den fysiske varen. (Her bør man også ha et kritisk blikk på selve kvitteringen).
  • Mange som selger falske AirPods hevder at de har fått det i gave – be derfor alltid om kvittering.

– Sjekk dette

– Nå som vi er klar over problematikken, så sjekker vi annonsene for AirPods, mens andre ganger er vi avhengige av at kjøpere rapporterer inn til oss for at vi skal bli klar over et slikt problem, sier Glomlien.

Hun sier at brukere som har brukt Fiks, ferdig-løsningen til Finn, kan stoppe utbetalingen til selgeren. Da tar teamet til Finn saken videre. Hvis man kjøper uten å bruke den tjenesten, må man anmelde saken til politiet, sier Glomlien.

– Vi oppfordrer derfor alle som skal selge om å sjekke at varen er ekte merkevare før annonsering. Annonsering og salg av falske AirPods kan føre til utestengelse fra Finn og eventuell anmeldelse, sier hun.

Dette kan avsløre om du har kjøpt falske AirPods:

  • Støykanselleringen fungerer dårlig
  • Du har vanskeligheter med å koble opp til forskjellige enheter
  • Sammenlign serienummer på boks med serienummer på selve AirPods-casene eller selve ørepluggene. (På AirPods Pro er dette nummeret i lokket over høyre øreplugg, på AirPods Max må man løfte av venstre ørepute)
  • Ta med produktet til en sertifisert Apple-forhandler som kan avgjøre om produktet er falsk eller ekte

Kilde: Finn.no.

Store beslag av falske varer

Tolletaten opplyser at det ble gjort beslag av 189.756 falske varer i fjor.

Ett enkeltbeslag av 135.000 par falske Swims-sko gjorde at tallet ble rekordhøyt i fjor. Totalt var det 428 saker der det ble tatt beslag av falske varer, noe som er opp fra 388 året før.

 Tolletaten
FALSKE: Pakkene med de falske AirPodsene fremstår som om de er fra Apple. Foto: Tolletaten

– Vi kan bekrefte at det er tilbakeholdt og destruert falske elektronikkprodukter ved flere anledninger. Vi ser likevel at det i størst grad er klær, sko, klokker og andre typer luksusvarer som tilbakeholdes, sier seniorrådgiver Ingeborg Anna Aalberg i Tolletaten til TV 2.

Read Entire Article