Fikk narkotika - utsatt for overgrep

1 week ago 14



Ny overgrepstiltale:

En mann i 20 årene er tiltalt for seksuell omgang med Mille Hjalmarsen da hun var 15 år gammel. Moren til tvillingene mener han også skulle vært tiltalt for overgrep mot tvillingsøsteren, Mina.

 Privat
REAGERER: Mannen er kun tiltalt for overgrep mot Mille. Moren mener han også skulle vært tiltalt for overgrep mot tvillingsøsteren Mina, Foto: Privat

Publisert 25.04.2024 10:26

Mannen erkjenner ikke straffskyld, opplyser forsvarer, Magnus Torfoss.

– Mina forklarte også at hun ble seksuelt misbrukt da de var hos mannen som hadde narkotika. Det var fryktelig vondt for jentene. Og begge sakene ble anmeldt, forteller moren.

Nekter straffskyld

Men saken som gjelder Mina er henlagt, opplyser statsadvokat Kristin Røhne.

– Vår vurdering er at bevisene ikke holdt til en tiltale der forholdene skal bevises utover enhver tvil, sier hun.   

Foreldrene har klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten.

– Det har vært en stor belastning for min klient å stå i denne saken så lenge.  Han erkjenner ikke straffskyld og håpet hele saken skulle bli henlagt. Han har tro på at retten nå vil høre hans side av saken. sier forsvarer Magnus Torfoss.

Tvillingene led av spiseforstyrrelser, og utviklet rusproblemer etter at de ble skrevet ut av døgnplassene i psykiatrien, og sendt til  barnevernsinstitusjoner. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
KJEMPER: Moren til Mina og Mille kjemper for at sårbar ungdom må få bedre hjelp. Her er hun tilstede da Statsforvalter, Vestland, konkluderte med at jentene ikke fikk forsvarlig helsehjelp og ble utsatt for flere lovbrudd. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Den seksuelle omgangen tiltalen gjelder skal ha skjedd rundt åtte måneder før Mille og tvillingsøsteren Mina, ble funnet døde i Spydeberg, trolig av overdoser. 

Og det skal ha skjedd dagen før Mina ble utsatt for seksuelle overgrep på Gjøviktoget, av en annen mann i Oslos rusmiljø.  Han ga også  jentene narkotika og ble før jul i fjor dømt til et år og to måneders fengsel for dette.

Mann dømt for overgrep mot Mina

Ifølge tiltalen mot mannen i 20-årene skal han ha forgrepet seg på Mille i oppgangen i to forskjellige etasjer i en bygård i Oslo.

Både Mina og Mille var i en leilighet sammen med tiltalte etter at de hadde rømt hjemmefra i mai 2022.

Før dette hadde de blitt skrevet ut av en av de mange barnevernsinstitusjonene de var på.

I tiltalen framholdes det at Mille var rusmisbruker og hadde en psykisk lidelse da de oppholdt seg hos tiltalte.

 Privat
Mina og Mille Hjalmarsen. Foto: Privat

– Sammen med sin tvillingsøster hadde hun rømt hjemmefra noen dager tidligere og tatt opphold hos han.  Han skaffet narkotika til henne og lot henne ruse seg forut for den seksuelle omgangen, skriver statsadvokat Kristin Røhne.

Mannen er tiltalt for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. Han er også tiltalt for å ha skaffet seg omgangen ved å utnytte en person i en særlig sårbar situasjon.  Strafferammen er på seks års fengsel.

– Dette er så vondt å tenke på.  Jeg mener saken viser hvordan sårbare jenter med rusproblemer blir grovt utnyttet av voksne menn, som tilbyr narkotika. Slik er det for flere barn som rømmer fra barnevernsinstitusjoner, også i dag. Jentene havner i farlige miljøer og utsettes for grove overgrep. Dette må settes på dagsorden, sier Kirsti Skogsholm.

Forsvareren til tiltalte sier hele rusmiljøet er et rettløst samfunn.

– Det krever politisk vilje for å gi disse menneskene hjelpen de trenger.  Men knyttet til denne saken er vi uenig i premisset som ligger under det moren hevder, sier forsvarer, Magnus Torfoss.

Mannen er også tiltalt for å ha oppbevart minst 31,65 gram amfetamin, samt mindre mengder MDMA.

Klager

Bistandsadvokaten til tvillingforeldrene, Inger Marie Støen, sier hun var overbevist om at mannen også skulle bli tiltalt for overgrep, mot Mina.  

– Vi mener det var gode nok bevis for tiltale og er skuffet over henleggelsen.  Derfor er dette klaget inn til riksadvokaten, sier hun. 

Også moren til jentene reagerer sterkt.

Mina og Mille fikk ikke forsvarlig helsehjelp

– Jeg håper Riksadvokaten griper inn og beordrer tiltale også for dette.  Det som skjedde i denne leiligheten var en veldig vond opplevelse for jentene .  Og politiet har både vitneforklaringer og jentens forklaring, sier moren.

Forsvareren mener henleggelsen er en riktig vurdering.

Statsadvokaten sier hun nå avventer Riksadvokatens avgjørelse på klagen.

TV 2 har i en serie saker avdekket hvordan tvillingene, som led av spiseforstyrrelser, ble skrevet ut av psykiatrien og sendt til 12 ulike barnevernsinstitusjoner.   De ble rusmisbrukere under oppholdene. Statsforvalteren, Vestland har konkludert med at de ikke fikk forsvarlig helsehjelp.  Det er avdekket lovbrudd både i psykiatrien og i hjemkommunen.

Read Entire Article