Anklager regjeringen for politi-løgn

1 week ago 24



Dette er tiltakene Høyre mener kan bremse voldsutviklingen – og som regjeringen har stemt ned.

 Robert Reinlund / TV 2
KRITISK: Høyres Sveinung Stensland sier regjeringen kunne ha styrket politiet - hvis de ikke hadde stemt ned Høyres forslag. Nå haster det, sier politikeren etter flere skytinger og voldshendelser. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Publisert 04.05.2024 22:38

Etter flere skytinger, knivstikkinger og økning i ungdomskriminaliteten, har regjeringen den siste uka kommet med flere løfter om å gjøre mer.

Det skjer etter at politiet i lang tid har slått alarm om mangel på politifolk. Men Høyre mener regjeringen snakker usant, og at de kommer med for lite, for sent.

Politiet slår alarm: Folk ringer dem ikke

Høyre vil heller ha danske tilstander enn svenske, sier justispolitisk talsperson Sveinung Stensland.

– Vi har fremmet en haug med forslag, som Arbeiderpartiet har stemt mot. Nå har de frekkhetens nådegave å fremme det selv i en programprosess. De kunne heller stemt for det i Stortinget, så hadde vi sikret flertall, sier Stensland til TV 2.

Har ikke tid til å vente

Han omtaler forslagene Hadia Tajik og Tonje Brenna har kommet med i et intervju med VG. Det er for seint å vente til etter Arbeiderpartiets landsmøte og neste valg, slår han fast.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
STYRKER: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna var til stede da Oslo-politiet presenterte sin satsing mot ungdomskriminalitet. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Vi ser jo alle hva som skjer nå. Vi har et politi som skriker etter ressurser, men som ikke får det. Ap lytter bare til Senterpartiet, som oppretter nye pass- og politikontor som ingen har bedt om. Det blir ikke tryggere av det.

Oslo-politiet varslet tirsdag en styrking av innsatsen på Grønland og andre utsatte områder. Det var ikke nye midler fra regjeringen, men en prioritering Oslo gjorde, påpeker Stensland.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
KNIVANGREP: En mann ble onsdag pågrepet for å ha truet flere folk med kniv i Oslo sentrum. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Høyre styrer mange av de store byene der vold- og ungdomskriminaliteten er et stort problem. Kommunene kan gjøre mye, først og fremst på forebygging, mener Stensland.

– Når folk blir skutt og det er knivstikking ukentlig, er det litt for sent å snakke om forebygging. Vi må snakke om hva vi må gjøre nå, sier justispolitikeren.

Stensland sier han blir provosert av at regjeringen heller vil snakke om hva Høyre gjorde da de satt ved makta. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sa i Politisk Kvarter på NRK nylig at Høyre-regjeringen bygget ned politiet.

Usant, mener Høyre.

 Frode Sunde / TV 2
SKYTING: I helgen ble det skutt på en kebabrestaurant på Grønland i Oslo. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Lyver

– Vi har en finansminister som sitter og lyver på Politisk Kvarter og sier at politiet ble bygget ned på vår vakt. Det stemmer ikke. Det var en kraftig oppbygging av politiet. Han må slutte å skylde på alle andre, sier Stensland.

– Men i kroner og øre har han kanskje rett i at de nå bruker mer penger?

– Kroner og øre betyr ingenting. Det som betyr noe er hvor mange politifolk vi har. Han skylder også på inflasjonen. Det er ikke å styre.

Høyre-politikeren sier at politiet er enig med ham.

– Både ledelsen, fagforeningene og Politidirektoratet er uenig i det regjeringen faktisk gjør. 

 Robert Reinlund / TV 2
VIL HA MER: Sveinung Stensland vil ha mer politi i gatene - og flere andre tiltak. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Sentralisering

TV 2 har bedt Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet om en kommentar til Høyres anklage om løgn.

Statssekretær Sigve Bolstad (Sp) i Justisdepartementet svarer at Høyre og Frp sto for en kraftig sentralisering da de satt i regjering.

– Mantraet var at politiet skulle være mindre til stede i mange lokalsamfunn, kjøre mer bil og rykke ut når noe skjedde. Dette jobber vi med å snu, sier Bolstad.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
SENTRALISERING: Statssekretær Sigve Bolstad sier den forrige regjeringen drev sentralisering - og at den nåværende har lagt fram en rekke tiltak. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Han sier at regjeringen har gitt store bevilgninger til politiet, og varslet en kraftig satsing på politiet i revidert statsbudsjett.

Bolstad sier også at regjeringen har lagt fram et forslag til ny ungdomsstraff. Ungdom som bryter vilkårene, kan idømmes fotlenke. Politiet har også fått hjemler til å ilegge oppholdsforbud, sier han.

– Vi så utviklingen

Stensland sier det er en lang liste med tiltak regjeringen har stemt ned. Høyre har dekket inn dette blant annet ved å flytte penger internt i Barnevernet og politiet. Mindre til omlokalisering og drift av unødvendige lensmannskontor, og innskudd av friske midler.

– Bemanningen koster penger, men lovendringene gjør ikke det. Et hurtigspor koster heller ikke penger, sannsynligvis sparer vi på det, sier Stensland.

– Men dere satt med makta i åtte år, har dere ikke litt av ansvaret selv for utviklingen vi ser nå?

– Alle har ansvar. Vi så utviklingen og prøvde å gjøre noe med det, men regjeringen stoppet det, sier Stensland.

Eksempler på tiltak Høyre vil ha raskt

Styrke politiets bemanning, blant annet ved å gi jobb til de 400 nyutdannede politifolkene som står uten jobb.

Gi politiet mulighet til å bortvise folk fra områder uten å gå til domstolen. Bruke fotlenke for å holde folk vekk fra områder.

Mye mer effektiv inndraging av kriminelle verdier.

Et hurtigspor for behandling av ungdomskriminelle i domstolen og en ungdomsstraff som faktisk svir.

Opprette institusjoner i Barnevernet der politiet kan levere ungdomskriminelle som er under strafferettslig lavalder.

Stensland sier vi bør se til Danmark, som hadde problemer, men som tok grep med en stor bandepakke. Den hadde de politiske partiene samlet seg om.

– Jeg forventer friske midler fra regjeringen i revidert budsjett, som er mer enn å opprettholde bemanningen fra desember 2023. Men det er ikke noen friske midler om mer politi i de løftene regjeringen har gitt.

Read Entire Article