Fire av de pågrepne etter terrorangrepet i Moskva møtte i retten

1 month ago 18



De er pågrepet etter det verste terrorangrepet på Russisk jord på to tiår. Søndag møtte fire forslåtte menn i retten i Moskva for tiltale og varetektsfengsling.

 Tayana Makeyeva / AFP / NTB
FØRES INN: Saidakrami Murodalii Rachabalizoda er en av de fire som nå tiltales for å ha deltatt i selve angrepet. Søndag ble han ført inn i «buret» der den tiltalte blir satt i russiske domstoler. Foto: Tayana Makeyeva / AFP / NTB

Publisert 25.03.2024 06:40 Sist oppdatert 12 minutter siden

De fire som ble ført frem for retten i Moskva i dag er innbyggere i den tidligere Sovjet-republikken Tadsjikistan, ifølge nyhetsbyrået Tass. Retten har frigitt en video som viser hvordan de mistenkte ble ført inn i rettssalen søndag i håndjern. 

 OLGA MALTSEVA
ERKJENTE: De fire skal ha erklært seg skyldige etter tiltale, ifølge russiske nyhetsbyråer. Foto: OLGA MALTSEVA

En av de mistenkte hadde bind for øynene. Da det ble fjernet, hadde han kraftige blåmerker. En annen ble ført inn i rullestol. En hadde en bandasje over øret. Ifølge eksilavisen Meduza er øret hans kuttet av. 

 Tatyana Makeyeva / AP / NTB
RULLESTOL: Her sitter en av de tiltalte i rullestol inne i «buret» i retten i Basmanny-distriktet i Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva / AP / NTB

Terror-tiltale

Vladimir Putin har tidligere uttalt at elleve personer er pågrepet, inkludert de fire som skal ha utført angrepet der minst 137 mennesker ble drept fredag. 

De fire som ble ført frem for retten og varetektsfengslet søndag, er anklaget for å ha utført terrorhandlingene fredag. 

De ført frem for domstolen en av gangen. 

Mennene, som har blitt identifisert ved navn, blir tiltalt for «terrorangrep begått av en gruppe individer som resulterer i personers død». 

Ifølge nyhetsbyrået Tass erkjente alle de fire straffskyld. De ble i første omgang varetektsfengslet frem til 22. mai, men dersom de kjennes skyldige, risikerer de livsvarig fengsel. 

De fire Tajikene befinner seg i Russland som arbeidsinnvandrere, melder RIA. 

 Olga Maltseva / AP / NTB
AVHØRT: Ifølge avisen Meduza ble de fire påført skader under avhør som er delt på video. Det er ikke kjent hvilken tilstand de var i da de ble pågrepet, og det er ikke kjent om noen av skadene er fra terrorangrepet eller fra pågripelsen etterpå. Foto: Olga Maltseva / AP / NTB

Videoer av avhør 

Lørdag hevdet FSB at de fire ble pågrepet mens de var på vei mot grensen til Ukraina i en fluktbil. 

Skal ha kuttet av øret til terrormistenkt

Ifølge Meduza og flere medier ble det publisert videoer av avhør, der de fikk hard behandling av sikkerhetsstyrkene. 

Minst 137 mennesker ble drept da væpnede gjerningsmenn åpnet ild mot publikum med automatgevær før de skal ha satt fyr på konserthuset.

 OLGA MALTSEVA
TILTALT: De fire vil nå bli værende i fengsel frem til 22. mai, og etter all sannsynlighet blir varetekten forlenget. Hvis de dømmes etter tiltalen, blir de værende i fengsel på livstid. Foto: OLGA MALTSEVA

Den ytterliggående islamistgruppa IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet, som er det dødeligste på russisk jord på mange år.

Read Entire Article