Forbereder seg på ny ekstremsommer: – Ingen værgaranti

2 weeks ago 17



HETT: Fra stranda i den spanske byen Villa Joyosa på Costa Blanca i Spania under hetebølgen som rammet landet i Juli. Foto: Gisle Oddstad / VG

Norske borgere må være bevisst på risikoen for sivil uro og ekstrem varme når de booker sommerferien sin, oppfordrer UD.

  • Bilde av Anja Ariel Tørnes Brekke
mandag 29. april kl. 05:45

I fjor herjet skogbranner og hetebølger sør i Europa.

Årets sommer kan også bli ekstremt varm. Selv om det fremdeles er litt tidlig å si noe sikkert om sommerværet.

– Vi får stadig flere henvendelser fra folk som vil avbestille ferien fordi de er redde, sier produktsjef Hilde Øverby i If  Europeiske Reiseforsikring.

Hilde Øverby<-Hilde Øverby

– Reiseforsikringen dekker ikke avbestilling på grunn av frykt. Den kommer heller ikke med en værgaranti, sier Øverby.

Utenriksdepartementet, reise - og forsikringsbransjen vil nå forberede nordmenn før sommerferien. Bakteppet er en mer urolig verden og klimaendringer.

UD: Vær forberedt

– Norske borgere må ta verdensituasjonen innover seg, som risiko for sivil uro og ekstrem varme, sier Kristin Traavik.

Hun leder UDs operative senter, som er de første nordmenn kommer i kontakt med dersom de er i utlandet og trenger hjelp.

Kristin Traavik<-Kristin Traavik

– Vi ønsker ikke å fraråde noen å reise. De aller fleste reiser går bra, men med noen ganske enkle forberedelser kan det gå mye bedre, sier Traavik.

Her er noen gode tips:

  • Sjekk UDs reiseinformasjon om landet du skal til. UD har også reiseråd, men dette er kun i land eller området det frarådes å reise til.
  • Meld i fra om hvor du skal reise.
  • Ha papirene i orden! Gyldig pass, reiseforsikring, eventuelt visum og vaksiner.
  • Sjekk og følg råd fra lokale myndigheter.

Marie-Anne Zachrisson, leder for reiseselskapet Ving, sier at juli fremdeles er den mest populære feriemåneden, men at stadig flere velger å utsette reisen til den verste varmen er over.

– September ser ut til å bli en veldig populær måned. Det er naturkatastrofer hvert eneste år, men det er flere som er bevisst på varmen, sier Zachrisson.

– Det er ekstra lurt å velge en seriøs turoperatør dersom man vil være trygg på å bli godt ivaretatt ved slike hendelser. Pakkereiseloven setter tydelige krav til turoperatører, sier Zachrisson.

Marie-Anne Zachrisson<-Marie-Anne Zachrisson

Hilde Øverby i IF trekker frem at varmen kan gi større utfordringer for noen grupper.

– Særlig de med små barn eller de som har underliggende sykdommer bør tenke seg litt ekstra om, sier Øverby.

Som i speideren er det slagordet «alltid beredt» som gjelder.

– Du kan komme ut for skremmende situasjoner som gjør at du ønsker å avbryte reisen. Men den frykten er en risiko du tar når du reiser, for forsikringen dekker ikke automatisk hjemreise av den grunn, sier Øverby.

Mer ekstremvær

2023 ble det varmeste året noensinne. Europa er i tillegg det kontinentet som varmes raskest opp, ifølge nye tall fra EU.

– Vi må ta dette, nok en gang, som et forvarsel på den verdenen vi er på vei inn i. Den består av mer ekstremt vær og det er ingen vei tilbake, sa forsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til VG da tallene kom.

Read Entire Article