Fra kjøtt til grønt i hverdagsmaten? Det er lettere enn du tror.

2 weeks ago 15



– Det er en økende trend over hele verden å bruke kjøtterstatninger i hverdagsmaten. Det er det mange gode grunner til, sier kokk Jørgen Ravneberg. Han deler sine tips til kjøttfrie alternativer.

– Velger du kjøtterstatninger er det ikke bare bra for planeten og helsen din, det åpner også døren til en spennende verden av smaker og retter fra forskjellige kulturer, mener Jørgen Ravneberg. Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

Publisert: 29.04.2024 19:30

Ukens tips: Hvor enkelt og godt blir det å bytte ut kjøtt i hverdagsmaten?

Eksperten: Jørgen Ravneberg er kokk og kjøkkensjef på restauranten Kolonihagen på Frogner i Oslo. Han har skrevet flere bøker, blant annet fire varianter av «Sankeboka» og «Spis mer grønt».

– Hvis vi vil erstatte kjøtt, finnes det en haug med gode alternativer, sier Ravneberg.

Han lister opp:

– Linser og bønner er supert i alt fra gryter til taco og supper. De er stappfulle av proteiner og fiber. Soyabaserte produkter som tofu og tempehtempehTempeh lages likhet med tofu av soyabønner, men er hardere, har mer tekstur og skal smake litt mer. Smaker av nøtter og sopp. Opprinnelig fra Indonesia. Kilde: Bramat.no er også fantastiske. De er veldig allsidige og tar opp smaker veldig godt.

Kokk og forfatter Jørgen Ravneberg. Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

Ravneberg trekker også frem sopp og grønnsaker.

– Sopp er proteinrik, enkel å dyrke frem, utrolig enkel å bruke og blir skikkelig god med riktig tilberedning. Grønnsaker som aubergine, sellerirot og blomkål kan være gode kjøtterstatninger med riktig krydring og tilberedning.

Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

En såkalt «sheet pan»-middag kan lages med eller uten kjøtt, men alle ingrediensene skal i en form. Denne er laget med potet, egg, løk, krydder, parmesan. Servert med hjemmelaget hummus, halloumi (ost), soltørket tomat og sylteagurk.

Nesten som bolognese

Ravneberg har funnet frem grønnere varianter av lasagne, «pulled pork» og ragu.

– Denne raguen er veldig lik bolognese, og er fantastisk å bytte ut kjøttdeigen med i pasta, pizza, lasagne eller taco.

Raguen er perfekt å lage litt større porsjoner av og fryse ned, sier Ravneberg. Da blir det enda enklere å lage middag neste gang.

– Hvis du har dårlig tid kan du droppe vinen og redusere en del på koketiden. Men som en bolognese blir den bedre av å koke lenge. Linsene kan også byttes ut med kikerter.

Det allsidige grobladet

Groblad brukes ofte som medisinplante – du vet, det du smører på hvis du treffer på brennesle.

Det smaker godt og mildt av gress og spinat, men med et lite hint av sopp, ifølge kokken.

– Den vokser også i hele Norge, helst i nærheten av gress og litt fuktig jord, sier Ravneberg.

Grobladet kan brukes til så mangt, når det dukker opp til våren - test det i en matrett, oppfordrer kokk Ravneberg. Foto: Lene Li Dragland/ Aftenposten

Grobladets spedere blader egner seg best til fersk bruk, men det er de mellomstore med litt nerver du skal bruke i denne retten.

– De er best til varmebehandling. Akset brukes som en liten asparges, men her er det bladene vi legger mest vekt på og som brukes til alle komponentene, sier Ravneberg.

Bytt ut svin med sopp

– «Pulled østerssopp» er en spennende vegetarisk rett som er overraskende lik i tekstur som tradisjonell «pulled pork».«pulled pork».Amerikansk rett med langtidsmarinert og langstidsgrillet svinekjøtt. Det møre kjøttet dras fra hverandre med to gafler - derav «pulled». Nesten bedre synes jeg, sier Ravneberg.

– Østerssoppen tar godt imot smaker og blir fantastisk som fyll i taco, på pizza, i sandwicher eller som en del av en vegetarisk bbq. Det er også supert å lage en stor porsjon og fryse ned for fremtidige måltider. Det er enkelt å tilpasse etter din smak, eksperimenter gjerne med ulike krydder og sauser.

Read Entire Article