Frykter eggmangel fram til sommeren

2 weeks ago 19



– Situasjonen er fortsatt krevende, sier Coop. De mener det må tas grep for å sikre 17. mai-kakene.

 Run Gyllander / TV 2
TOMT: Man kan fortsatt møte glisne egghyller i tiden framover, sier Coop. I slutten av mars var det helt tomt på denne butikken i Bodø. Foto: Run Gyllander / TV 2

Publisert 01.05.2024 10:38

De siste månedene har flere møtt tomme egghyller i dagligvarebutikken.

Nå står mai, med flere merkedager og tilhørende kakebaking, for døren.

Da er kanskje dette en nedslående beskjed for mange:

– Eggmangelen kan vare helt til i sommer.

Det sier direktør for politikk og myndighetskontakt Ingvill Størksen i Coop Norge, basert på prognoser fra Nortura.

– Vi får fortsatt for lite egg. Nå er det opp til politikerne å ta grep snarest, slik at kundene får kjøpt norske egg både til høytidsdagene i mai og framover, sier hun til TV 2.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
FÅR FOR LITE: Ingvill Størksen i Coop sier situasjonen fortsatt er krevende. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Tidligere i april gikk Størksen ut og ba om et møte med landbruksminister Geir Pollestad (Sp) om situasjonen.

Nå har Coop ifølge Størksen hatt et «godt og konstruktivt» møte med statsråden.

– Situasjonen er fortsatt krevende, og vi uttrykte vår bekymring for situasjonen overfor landbruksministeren, sier hun.

– Forbruket varierer

Senior kommunikasjonsrådgiver Matilda Aronsson i Nortura er tydelig på at vi trenger flere eggbønder i Norge.

– Vi vil oppleve et underskudd på norske egg fram til vi får nye produsenter på plass som møter etterspørselen. Dette underskuddet vil fram til da bli dekket med import, skriver hun i en epost til TV 2.

– Hvorvidt dette er noe forbrukeren vil legge merke til vil variere av flere årsaker, blant annet fordi forbruket av egg varierer stort gjennom året.

I tillegg til å være markedsregulator, er Nortura også landets største leverandør av egg. Som leverandør har Nortura ifølge Aronsson økt prisen på egg til produsentene både i februar og april.

 Maria Schiller Tønnessen / TV 2
FORTSATT MANGEL: På denne butikken i Lillestrøm var det lite egg mandag. Nortura mener underskuddet må dekkes av import. Foto: Maria Schiller Tønnessen / TV 2

– Vi håper at denne prisøkningen vil bidra til at flere produsenter kommer i gang. Fra en bonde begynner med produksjon av egg til man er i gang, tar det cirka seks til åtte måneder.

– Spis opp eggene

I mellomtiden vil Nortura opprettholde allerede innførte tiltak, som å importere mer egg til industrien, slik at norske egg kan gå til butikkene.

– Og inn mot høytidene har vi en økt innhentingsfrekvens, sånn at færre egg blir «lagret» hos produsentene til enhver tid, skriver Aronsson.

Nortura gjør det de kan for å sikre nok egg til forbrukerne, mener Aronsson. Samtidig kan forhold utenfor deres kontroll påvirke utvalget i butikken.

– Om flere kjøper egg direkte fra gård eller hamstrer, vil dette selvsagt gå utover utvalget i butikk. Derfor oppfordrer vi til å ikke kjøpe flere egg enn man trenger, og spise opp de eggene man har før man kjøper nye.

Read Entire Article