Frykter høyere temperatur på campus også i Norge

2 weeks ago 14



Voldsomme Gaza-demonstrasjoner på universiteter sprer seg til Europa. – Urovekkende, sier norsk rektor.

 Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB
STORE DEMONSTRASJONER: Protestaksjonene startet i USA, men har nå spredt seg til europeiske universitter. Her har en gruppe okkupert en gate foran en av byggene til Sciences Po-universitetet i Paris. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB

Publisert 29.04.2024 19:17

Store pro-palestinske demonstrasjoner har satt amerikanske universiteter på hodet den siste tiden. Demonstranter har okkupert campus og satt opp teltleire. 

Flere steder har politi og universitetsvakter rykket inn for å bryte opp leirene. Det har ført til kaos

De siste dagene har studentprotestene spredt seg, blant annet til Paris. Der okkuperte demonstranter deler av universitetet Science Po. Mandag ble det reist en protestleir ved Sorbonne-universitetet.

– Det er urovekkende å se TV-bildene fra de amerikanske universitetene, sier rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson ved Universitetet i Sørøst-Norge til TV 2.

 Brandon Bell / Getty / AFP / NTB
OPPHETET: Politi på hest rykket inn for å få kontroll på situasjonen ved University of Texas. Foto: Brandon Bell / Getty / AFP / NTB

Hun sier – i likhet med rektorene på de andre store norske studiestedene TV 2 har snakket med – at det ikke er vanlig med like voldsomme demonstrasjoner i Norge.

Men det kan være i endring.

– Jeg tror det er lite sannsynlig at vi vil få se tilsvarende hendelser på norske universiteter, men temperaturen kan bli høyere enn i dag. Det må vi være forberedt på.

– Mer engasjement

Det tror rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen også. Hun sier det er viktig at universitetene hegner om ytringsfriheten og er et solidarisk fellesskap hvor uenighet tolereres.

 Stephanie Keith / Getty / AFP / NTB
SINNE: Det har vært demonstrasjoner på flere av de store universitetene i USA. Her fra New York University fredag. Foto: Stephanie Keith / Getty / AFP / NTB

– Det har vært demonstrasjoner og studentengasjement på campus ganske lenge hos oss siden krigen startet. Etter mitt skjønn er det helt naturlig, sier Hagen til TV 2.

 Jenny Eidesvik / TV 2
BEKYMRET: Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen er bekymret for at studenter og ansatte har det tungt. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Jeg tror vi går inn i en tid nå der vi får mer politisk og aktivt studentengasjement også i Norge, sier rektoren.

Hun sier at vi nå har en generasjon som lever med krig i Europa, Gaza og andre steder, mens også klimafrykten påvirker studentene.

Bergen-rektoren sier campus skal være en trygg plass for alle, samtidig som det er et sted der man skal tåle å være uenig. Hagen sier det er viktig at det ikke er rom for hatefulle ytringer.

Vet om jødiske studenter som sliter

– Jeg kjenner til at det er jødiske studenter hos oss som ikke har det helt okei nå. Det er selvfølgelig noe vi i universitetsledelsen er bekymret for. Vi har jødiske studenter fra hele verden. Det at de skal slite med å være åpen om sin identitet, er ikke bra, sier rektoren.

Hun legger til at mange palestinske studenter og ansatte også har det tungt, særlig de som har familie i Gaza og på Vestbredden.

– Det er en fryktelig krig som pågår. At det er tungt på begge sider, det tror jeg vi skal ta inn over oss.

 Stefan Jeremiah / AP / NTB
OMSTRIDT: Teltleiren på Columbia University ble forsøkt ryddet av politiet, men er nå oppe igjen. Situasjonen på universitetet er svært anspent. Foto: Stefan Jeremiah / AP / NTB

Hagen sier universitetet jobber med dette i dialog med både studenter og ansatte.

Fikk kontoret «blokkert»

På Universitetet i Oslo har det allerede vært flere Gaza-demonstrasjoner. Rektor Svein Stølen forteller at demonstranter blant annet har satt seg ned foran inngangen til bygget der han har kontor.

 Goran Jorganovich / TV 2
VIL HA DEBATT: Universitetet i Oslos rektor Svein Stølen sier det er viktig at studenter tåler uenighet. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Da hadde jeg en halvtimes diskusjon med dem før jeg gikk opp. Det har vært mange ulike markeringer rundt omkring hos oss, sier Stølen til TV 2.

Han understreker at universitetene skal være et sted der ytringsfriheten står høyt.

– Ytringsfriheten er krevende når man ikke er enig i det som blir ytret. Men det skal ikke gå ut over sikkerheten. Vi er bekymret når det er tendenser i samfunnet generelt mot den jødiske befolkningen som er skremmende. På universitetet mener jeg vi har en balanse hvor det ikke har gått over streken, sier Oslo-rektoren.

Sikkerhetsrisiko

Stølen sier at det viktigste universitetet kan gjøre, er å gjøre studentene klare for å bli møtt med meninger de kanskje ikke liker.

– Vi har en debattkultur på UiO og norske universiteter som er god. Vi har ikke tidligere heller hatt de svært polariserte debattene som man har hatt i andre land, sier Stølen.

 Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB
FRANKRIKE: Demonstrasjonen ved Sciences Po-universitetet førte til knuffing med politiet. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB

Stølen sier at universitetet er klar på at det er en liten sikkerhetsrisiko knyttet til demonstrasjoner på campus.

– Men jeg mener vi har trygge forhold for studenter på begge sider. Vi må ikke ta dette ut av en norsk setting, sier han.

Stølen understreker at norske universiteter ikke har egne vakter. I USA har universitetsvakter med slagvåpen vært i aksjon.

– Det er politiet som tar seg av sikkerheten her. Jeg tar til etterretning at det er en krevende situasjon i USA.

– Må vise respekt

Prorektor Kathrine Tveiterås ved Universitetet i Tromsø sier at de norske studiestedene står i en annerledes posisjon. I USA rettes det krav om å bryte investeringer i selskaper som produserer våpen. I Norge er universitetene statlige og uten investeringer.

 Elijah Nouvelage / AFP / NTB
PÅGREPET: Flere personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i USA. Her fra Emory University i Atlanta, Georgia. Foto: Elijah Nouvelage / AFP / NTB

– Samtidig er vi vitne til at pro-palestinske og pro-israelske grupperinger bidrar til konfrontasjoner og en stadig mer opphetet stemning. Studenter og andre skal alltid være i sin fulle rett til å si hva de mener, samtidig med respekt for alle mennesker, sier Tveiterås til TV 2.

Hun legger til at det i Norge har kommet krav om akademisk boikott. Det er noe flere norske universiteter ikke ønsker.

– Det er viktig for UiT å hegne om både ytringsfrihet og akademisk frihet, og at ingen handlinger vi gjør bidrar til å begrense disse, sier hun.

Read Entire Article