Frykter skrekkscenario: – Kan bli store ødeleggelser

1 week ago 11



 Silje Katrine Robinson / NTB
 Geir Johnny Huneide / TV 2

Dette kan bli den nye normalen

Hvis de verste spådommene slår til, står Bryggen i Bergen og andre kystperler i Sør- og Nord-Norge i fare.

Publisert 26.04.2024 12:30 Sist oppdatert 4 minutter siden

– Det kan skje at enkelte steder blir varig oversvømt, men det mest alvorlige er den ekstreme vannstanden og at det blir stadig flere oversvømmelser, sier Norce-forsker Kristin Richter.

Hun er ekspert på havnivå, og har vært sentral i arbeidet med den nye rapporten fra Norsk Klimaservicesenter, Nansensenteret og Miljødirektoratet, som ble presentert fredag.

Der skisseres det tre ulike scenarioer. 

Dersom nivået av klimagassutslipp fortsetter som i dag, og den globale oppvarminger overstiger to grader, kan byer på sørvestlandet som Stavanger og Bergen få mellom rundt en halvmeter stigning i havnivået frem mot år 2100.

– De viktigste årsakene til stigningen er smelting av is, og at varmere vann utvider seg og tar mer plass, sier Richter.

 Jenny Eidesvik / TV 2
VANN: I januar flommet det over på Bryggen i Bergen. Riktignok på grunn av en vannledning som sprang lekk, kombinert med mye smeltevann. Likevel kan det gi et bilde på fremtiden. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Verst tenkelige

Dersom den globale oppvarmingen derimot akselererer og overstiger fire grader, er det helt andre konsekvenser som gjelder.

– I verste tilfelle kan man få nesten to meter havnivåstigning på slutten av århundret, sier forskeren, og peker på planken som viser hvor høy vannstanden kan bli på Bryggen i Bergen, med påfølgende tidevann.

I så fall kan vannmassene rekke opp til butikkvinduene på verdensarvområdet.

– Her på Bryggen er det store verdier, og både her og andre steder kan det bli store ødeleggelser. I verste fall kan årlige 200-års flommer gjøre at man rett og slett må fjerne seg fra området, sier Richter.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
FORKLARER: Havnivå-ekspert Kristin Richter forklarer TV 2s journalist hvordan vannstanden kan veksle mellom normal- og tidevannsnivå på Bryggen i år 2100. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Kan ikke utelukke

Havnivå-eksperten understreker at det er lav sannsynlighet for at havnivået vil stige så mye.

– Men man kan ikke utelukke det. Det kommer uansett til å bli flere oversvømmelser i fremtiden, så myndighetene må få på plass konkrete tiltak for å beskytte oss, sier hun. 

Fakta om havnivårapporten

  • Rapporten er utarbeidet av Norsk klimaservicesenter ved Kartverket (prosjektleder), Meteorologisk institutt og NORCE, i samarbeid med Nansensenteret, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Rapporten beskriver hvordan havet er ventet å stige langs norskekysten mot midten og slutten av dette århundret, og videre mot år 2300, i ulike scenarioer for global oppvarming.
  • Tallene for havnivåstigning er basert på oppdaterte data fra FNs klimapanels sjette hovedrapport, skreddersydd til norske områder.
  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utarbeider tilhørende veileder til kommunene om hvordan resultatene fra rapporten kan brukes i kommunal planlegging.
  • Resultatene fra rapporten vil være en del av kunnskapsgrunnlaget til den kommende rapporten «Klima i Norge 2100» fra Norsk klimaservicesenter · Norsk klimaservicesenter tilrettelegger og formidler klima- og hydrologiske data slik at de kan brukes til klimatilpasning og i videre forskning om effekten av klimaendringer på natur og samfunn.
  • Kilde: Miljødirektoratet

Det tredje scenarioet er heldigvis langt mildere. 

Hvis man klarer å oppfylle kravene i Parisavtalen, og hindre at den globale oppvarmingen overstiger to grader, tror forskerne havnivåstigningen i Norge vil kunne begrenses til 0,13 meter i snitt.

Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet sier man uansett må forberede seg på en fremtid med mer eller mindre dramatiske konsekvenser.

– Vestlandet og deler av Nord-Norge må ruste seg for at havet kommer til å stige. Det vil skje selv om vi klarer å begrense temperaturøkningen til to grader, og dermed vil vi oftere få stormflo som kommer lenger og høyere inn på land. Det vil gjøre større skade, sier Hambro.

 Goran Jorganovich / TV 2
ADVARER: Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet sier hver enkelt person og kommune bør tenke hvordan de kan sikre seg mot fremtidige flommer dersom havnivået stiger faretruende. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Da er vi ferdige

I tidligere år sto Bryggen i Bergen relativt ofte under vann, men i senere år har myndighetene hevet bryggekanten og gjort flere tiltak for å hindre flom i området.

Når TV 2 viser måleplanken med mulig vannstand i 2100 til de som har levebrødet sitt der, er det flere som får seg en overraskelse.

 Sorosh Sadat

– Oi, med det nivået der, så er det jo en sjanse for at det kommer inn døren

– Det er jo litt skummelt, så jeg synes synd på de som skal ta over for meg her hvis dette slår til, sier Petter Elde på den lokale Mix-kiosken.

Rauna Juhls Tveitnes har drevet Juhls sølvvarehandel på Bryggen i nesten 40 år, og har definitivt opplevd å få vannmassene opp til dørterskelen.

Vannivåer som skisseres på planken er derimot en helt annen virkelighet.

– Skjer dette, så er vi ferdige

– Jeg lurer på hva styresmaktene har tenkt å gjøre, sier hun.

– Gjør dere noe spesielt for å sikre butikken mot flomskader?

– Nei, jeg har vært veldig heldig med at bryggehuset ligger på en liten topp, så hittil har vi vært trygge, selv om det har vært nære på noen ganger.

Effekter av istiden

Man skulle kanskje tro at havnivåstigning på vestlandskysten også ville gi de samme konsekvensene for Østlandet, men det er ikke tilfelle.

Ifølge rapporten blir det mindre flomfare østpå, fordi landhevingen etter istiden er raskere på de kanter.

Likevel er det grunn til bekymring.

– Denne rapporten viser imidlertid at situasjonen er i ferd med å endre seg. Noen steder ser vi allerede at havet stiger mer enn landet hever seg, sier miljødirektøren.

Den nyeste rapporten er basert på tall og data fra FNs Klimapanel. Ifølge forskerne er man sikrere enn noen gang, på grunn av bedre forståelse og metoder for måling av havnivå.

 TV 2
HØYVANN: Østlandet er ikke like utsatt for havnivåstigningen som Vestlandet, men vil også oppleve oftere flom. Her fra Drammen i august i fjor. Foto: TV 2

Dette kan gjøres

– Hva kan vi gjøre for å hindre store konsekvenser frem mot 2100?

– Det aller viktigste for å hindre eller begrense havnivåstigningen er å kutte klimagassutslipp. Samtidig må man skjønne at dette kan ramme din kommune, din eiendom, og deretter planlegge for fremtidig bygging, sier Hambro.

Miljødirektøren sier myndighetene allerede nå bør planlegge bygging av voller, sluser, og boligområder som ligger i god avstand til utsatte steder på kysten.

– Det er så lett å tenke at noen centimeter med havnivåstigning ikke er så skummelt, men det er risikoen for oftere og høyere stormflo med mer vann på land som er verst. Det vil kunne ramme bygninger, infrastruktur, veier og Bryggen i Bergen.

– Nok en påminnelse

Klima og miljø-minister Andreas Bjelland Eriksen sier til TV 2 at regjeringen har skjønt alvoret.

– Denne rapporten er nok en påminnelse om konsekvensene av et endret klima. For at vi skal unngå de verste scenariene er det viktig at vi jobber hardt for å kutte utslippene våre nå. Samtidig vet vi at havet vil stige som følge av historiske utslipp, sier Eriksen og fortsetter: 

– Alle har et ansvar for å sikre at vi best mulig forberedt og i stand til å møte konsekvensene.

 Ole Berg-Rusten / NTB
ALVOR: Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen sier regjeringen tar klimaendringene på fullt alvor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Read Entire Article