Fyrer løs mot klesgigant: – Dette er en krig vi må ta

2 weeks ago 16



Saken oppsummert

Ansatte i Zaras butikker i Norge har rapportert om dårlige arbeidsforhold, noe som har ført til gråt på arbeidsplassen.

SV-leder Kirsti Bergstø og partikollega Kari Elisabeth Kaski kritiserer Zara og oppfordrer til handling og forbrukerbevissthet.

Rødts Mimir Kristjansson beskriver Zaras praksis som «absurd» og «systematisk dårlig behandling», og oppfordrer til sterkere reguleringer.

SV og Rødt foreslår tiltak som sterkere Arbeidstilsyn, lovendringer og fagorganisering for å beskytte arbeidstakere mot multinasjonale selskapers praksis.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Flere nåværende og tidligere ansatte i kleskjeden Zaras butikker i Norge har fortalt TV 2 om kritikkverdige arbeidsforhold

– Jeg har sett flere gråte på jobb. Det er jo ikke bra. Jeg har også grått et par ganger etter jobb selv. Det skal absolutt ikke være sånn, sier «Anne», som jobbet på en av Zaras butikker i Oslo i flere år.

Det skjer etter avsløringer om det samme i Sverige og Finland.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
REAGERER: SV-leder Kirsti Bergstø kaller det de ansatte forteller om for en fryktkultur og menneskefiendtlig. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

SV-leder Kirsti Bergstø ber Zara respektere norsk arbeidsliv hvis de skal bli værende i Norge.

– Flau

– Det er fellesnevnere fra Norge, Sverige og Finland. Det viser at det ikke bare handler om norske forhold, men om Zaras metode som kjede. Det er en fryktkultur, sier Bergstø til TV 2.

Partikollega Kari Elisabeth Kaski er enig. Hun har lagt ut et innlegg på Instagram der hun sier at hun handler på butikker som Zara.

– I dag er jeg flau over å ha på meg klær fra Zara.

– Som en forbruker, dagen før 1. mai, vil jeg si til Zara: Rydd opp. Fiks dette. Eller steng dørene, skrev Kaski.

– Helt absurd

Rødts Mimir Kristjansson sier samfunnet må gå til krig mot store selskaper som utnytter det som ofte er unge arbeidstakere.

– Det er en systematisk dårlig behandling av unge og ofte ganske sårbare arbeidsfolk. Det er viktig for oss som politikere å rydde opp i dette, sier stortingspolitikeren til TV 2.

– Det er helt absurd at Zara som milliardkonsern ikke har ordentlige lønnssystemer, men forholder seg til papirlister som en pølsebod, legger han til.

 Kristin Grønning / TV 2
RASER: Stortingspolitiker Mimir Kristjansson mener Zara systematisk utnytter unge arbeidstakere. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Zara eies av det spanske selskapet Inditex. Deres Norden-sjef Eirik Steen sier at ansatte hos dem alltid skal føle seg respektert og hørt.

TV 2 har bedt Zara og eierselskapet Inditex om en kommentar til politikernes reaksjoner. De viser til det tidligere svaret gitt til TV 2. 

– Våre ansattes trivsel og sikkerhet er av største betydning for oss og vår høyeste prioritet. Hvis en ansatt er bekymret for arbeidsforholdene, oppfordrer vi dem til å ta opp disse slik at vi kan iverksette passende tiltak, sier Norden-sjef Eirik Steen til TV 2.

Klar beskjed til kundene

Bergstø sier det må være tillit på en arbeidsplass. Hun har en oppfordring til alle Zaras kunder: Vis respekt for de ansatte.

– Jeg ville ha vært forsiktig med å legge igjen pengene mine og støtte opp under en kjede som tilsynelatende systematisk har en dårlig politikk og praksis for ivaretakelse av ansatte.

Det samme har Kristjansson:

– Jeg vil oppfordre folk til å tenke seg om før de går og kjøper ting på Zara. Vi har fått historier fra Sverige, og nå disse fra Norge. Det kan ikke føles bra å vite at de menneskene som har solgt deg klær, griner på jobb.

Norsk modell under press

Som TV 2 har skrevet, har Arbeidstilsynet utført tilsyn hos kjeden.

– Det er veldig alvorlige forhold som blir beskrevet, og det er alvorlig at det er blitt avdekket av Arbeidstilsynet, men at det er blitt gjort så lite med det, sier Bergstø.

SV-lederen sier den norske modellen er under press fra internasjonale storselskaper. Hun er åpen for å se på endringer i lovverket sammen med fagbevegelsen.

– Det er ganske mye vi må gjøre. Vi må oppbemanne Arbeidstilsynet. Vi har en haug med gode regler, så det står ikke på det, men at vi ikke håndhever det. Aktører som Zara gjør dette systematisk, og må tas på en måte som svir, sier Kristjansson.

– Absurd

– Så må vi lære opp nye generasjoner i behovet for å fagorganisere seg. Kampen mot de store internasjonale konserner er en krig vi må ta og som vi må vinne. I Norge er det norsk lov som gjelder, sier Rødt-politikeren.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
GRÅTER: Flere nåværende og tidligere ansatte i Zara forteller om folk som gråter på jobb. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Flere ansatte i Zara er fagorganisert i Handel og Kontor, som har reagert sterkt på TV 2s avsløringer

Kristjansson påpeker at mange som har jobbet i butikkbransjen ender opp som uføre. Det er derfor en samfunnsøkonomisk kostnad, i tillegg til den menneskelige, sier han.

– Mange tror at vi har et veldig ordnet og ryddet arbeidsliv i Norge med skikkelige forhold. Men realiteten er at slik har vi det ikke. Det er fagbevegelsen som er mye av svaret på dette.

– Menneskefiendtlig

Bergstø sier det er ekstra alvorlig at unge og sårbare utsettes for det hun kaller «menneskefiendtlig praksis».

– Jeg har en tydelig beskjed til de ansatte på Zara. Det er ikke dem som har gjort noe galt. I norsk arbeidsliv skal folk oppleve respekt og medbestemmelse. Det viktigste de kan gjøre er å organisere seg. Da står man ikke alene som mange åpenbart gjør, da har man et lag i ryggen.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
GIGANT: Zara er en av verdens store kleskjeder og har flere butikker i Norge. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

SV-lederen har også en beskjed til Zaras ledelse.

– Det er en av de største kleskjedene i verden med et milliardoverskudd. Eieren er en av verdens absolutt rikeste menn. Hvis de skal forvente at norske kunder skal ha tillit til dem, da må de også vise tillit til det norske samfunnet.

Multinasjonale selskaper

Bergstø sier at SV ønsker at fagbevegelsen skal få en plass i skolen. Samtidig vil hun at serviceområdet skal få en plass i regjeringens varslede storrengjøring i arbeidslivet.

– Man skal kunne jobbe i butikk med ordentlige arbeidsforhold. Det er gode jobber hvis arbeidsforholdene er greie, men da kan man ikke ha det slik som ansatte i Zara opplever, sier Bergstø.

I tillegg mener hun Arbeidstilsynet må ha ressurser nok til å følge opp at lover og regler blir fulgt.

– Det er et problem at store multinasjonale selskap etablerer seg i Norge uten en forståelse eller respekt for det arbeidslivet vi ønsker i Norge, og som lovverket legger opp til, sier Bergstø.

Read Entire Article