– Gislene er mer verdt enn deres kroppsvekt i gull

1 month ago 28



NØDHJELP: Her slipper amerikanske militærfly en leveranse med rundt 38.000 måltider ned til Gazastripen sist uke, der hundretusenvis av palestinere trues av hungersnød. Foto: Mahmoud Essa / AP

Det er ikke meldinger om bevegelser i forhandlingene mellom Israel og Hamas, sier norsk oberstløytnant.

  • Bilde av Preben Brækstad
tirsdag 12. mars kl. 01:20

– Ramadan kommer til å bli en ekstra anspent periode, som er temmelig skummelt. Det blir også vanskelig å få i gang forhandlinger om det havarerer igjen nå.

Det sier oberstløytnant i Forsvaret, Gunnar Gabrielsen, om den betente situasjonen. Han følger situasjonen i Midtøsten tett.

De siste ukene har det blitt rapportert om at Hamas vil jobbe på for en våpenhvile under den islamske høytiden ramadan – som startet søndag. Det jobbes med en 40-dagers våpenhvile.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag at IDF skal presse frem invasjon av Rafah, og at kampene ikke vil «ta mer enn to måneder», meldte Politico Europe.

Tiden for å lande en avtale om våpenhvile renner ut. Under den muslimske høytiden kan krigen gå fra vondt til verre.

PREKÆRT PÅ GAZASTRIPEN: Faren for hungersnød er overhengende, og situasjonen er særlig prekær i nord, ifølge WHO og en rekke hjelpeorganisasjoner. Foto: Leo Correa / AP

Hamas sa forrige uke at de ikke vet hvor mange av gislene som fortsatt lever.

– Vi vet ikke eksakt hvor mange av fangene som er i live eller døde, drept som følge av angrep eller sult, sa Bassen Naim, som sitter i ledelsen i Hamas.

– Hvor sannsynlig er det at Hamas ikke har oversikt over gislene?

– Dette er helt usannsynlig. Gislene er mer verdt enn deres kroppsvekt i gull. Gislene gjør Hamas til en aktør det er umulig å komme unna. Mister Hamas gislene så er det slutten for Hamas. Det er ingen målsetting for Hamas å bli kvitt gislene, de kan gjerne holde på disse til evig tid, svarer Gabrielsen.

Gunnar Gabrielsen<-Gunnar Gabrielsen

Oberstløytnant i Forsvaret

Årsaken til at Hamas ikke vil rikke på seg i forhandlingene, er sammensatt ifølge Gabrielsen, men dette skal være hovedårsaken:

– De nekter å opplyse overfor Israel tilstanden på gislene, altså «proof of life». Dette israelske kravet er fordi de vil vite om man forhandler om gisler som i ettertid viser seg å være døde – som endrer forhandlingene veldig, forklarer oberstløytnant.

Forhandlinger siden krigens utbrudd

Forhandlinger, i en eller annen form, har nok foregått omtrent siden 7. oktober, mener Gabrielsen.

– Det er ikke direkte kontakt mellom partene, men mellom særlig innflytelsesrike aktører. Egypt er alltid sentral, som den regionale stormakten med stor innflytelse. Qatar har også blitt veldig viktig.

Observatører har nok trodd i noen uker at det ville bli noe av «40 israelske gisler mot 400 palestinske fanger og våpenhvile», forklarer oberstløytnanten.

VÅPENHVILE: – Israel har ingen interesse av en våpenhvile. Kun om denne kommer med frigjøring av gisler. IDF er innstilte på å fortsette operasjonene inntil gislene er fri og Hamas ikke lenger utgjør en fare, selv om det ser mørkt ut akkurat nå for å nå disse målsettingene, forklarer oberstløytnanten. Foto: Hatem Ali / AP

Det er nettopp fordi det er så mye å vinne for alle parter, utdyper Gabrielsen:

  • Sivilbefolkningen hadde fått mer humanitær støtte.
  • Hamas hadde fått en etterlengtet våpenhvile til å konsolidere sin posisjon. Dessuten får de ut en rekke fanger ut av israelske fengsler.
  • Israel hadde fått ut gisler, som er det absolutt viktigste for Israel politisk, militært og opinionsmessig. Lenge så det ut til å gå i riktig vei, men så kom en bråstans da Hamas' «internasjonale ledelse» plutselig ville ha permanent våpenhvile, og IDF helt ut av Gaza før det ble aktuelt med gisselutveksling.

Ekstra spenning knyttet til ramadan

Da Hamas nektet å bekrefte tilstanden på gislene, truet Israel med å trekke ut forhandlerteamet.

– Dette er dramatisk, og sier noe om hvor steile Hamas er. Palestinske grupperinger har alltid vært beryktet for ikke å ville kompromisse, hvilket har drevet øvrige arabiske hovedsteder til fortvilelse mange ganger. Nå rapporterer både Egypt og Hamas selv om at Qatar truer med å kaste ut Hamas, fordi de er så lite kompromissvillige.

DIALOG: Ifølge oberstløytnanten har det vært viktig for forhandlerne å få på plass minimum en todagers våpenhvile idet ramadan setter inn, som er fra og med søndag. Foto: Hatem Ali / AP

I tillegg er Israel veldig bevisst på betydningen ramadan har for troende muslimer.

– Det har i en tid fremstått som at IDF har redusert operasjonene sine på Gaza, og demobilisert store styrker. Det er langt færre rapporteringer om store trefninger eller forflytninger. Det er nesten utenkelig at Israel setter i gang operasjoner mot Rafah nå, det ville ha blitt en PR-messig katastrofe.

– Hvor viktig er det med en våpenhvile nå?

– Våpenhvilen er på et personlig plan uhyre viktig for den palestinske sivilbefolkningen på Gaza. Hamas kan fint klare seg uten en våpenhvile, selv om de hadde trengt en pause. Å fortsette kampene inn i ramadan gjør bare at de fremstår som sterke og «ikke lar seg utpresse».

Read Entire Article