Ekspert om Kreml-tale: – Putin innser at han ikke klarer det

1 week ago 19



Vladimir Putin kommer til innsettelsesseremonien i Kreml i Moskva onsdag. Bildet er publisert av det statlige mediet Sputnik. Foto: ALEXEY MAISHEV / AFP / NTB

Vladimir Putin (71) avviser ikke dialog med Vesten. En ekspert mener det er et signal om at han har gitt opp å ta hele Ukraina.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
tirsdag 7. mai kl. 12:47

Kortversjonen

  • Vladimir Putin (71) er innsatt som president for sin femte periode (2000–2004, 2004–2008, 2012–2018, 2018–2024, 2024–2030).
  • Han hevder at han åpner for dialog med Vesten.
  • Ekspert mener Putin har innsett at han ikke kan ta hele Ukraina.
  • Putin søker samtaler om sikkerhetsspørsmål og «strategisk stabilitet». Med det siste mener han trolig atomvåpen.
  • Samtidig gjennomfører Russland en øvelse med taktisk atomvåpen.

Han blir tirsdag innsatt for sin femte presidentperiode. Vladimir Putin overtok først for Boris Jeltsin på nyttårsaften i 2000. Nå er han valgt fram til 2030.

– Vi avviser ikke dialog med Vesten; valget ligger hos dem, sier Putin i sin tale i Kreml onsdag ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA.

– Er de fortsatt interessert i å begrense Russlands utvikling, fortsette en politikk med aggresjon og årelangt press mot vårt land, eller vil de lete etter veier til samarbeid?

– Samtaler er mulig, inkludert om sikkerhetsspørsmål og strategisk stabilitet, men på like vilkår og med respekt for hverandres interesser, fortsetter Putin.

Les også: Norge til stede på Putins seremoni: – Pinlig

Kristian Gerner, professor emeritus ved Lunds universtet og Russland-kjenner, vurderer uttalelsene slik overfor VG:

– Han sier med dette at han vil avslutte krigen med de vinster som han har. Putin innser at han ikke klarer å ta hele Ukraina, men vil bli stående i de områdene russerne har tatt.

– Hvordan vil Vesten reagere på det?

– Putins problemer at han har brukt opp all troverdighet. Vestlige ledere, som Macron og Biden, tør ikke stole på ham. De vet ikke hva Putin kan finne på.

– Men jeg tolker dette som at han er fornøyd hvis han får beholde Øst-Ukraina og Krim, noe som Ukraina har sagt at de ikke på noen måte vil godta.

– Når han snakker om «strategisk stabilitet» - handler det da om atomvåpen?

– Ja, det må det være. Og det skjer bare en dag eller to etter at Russland gikk ut med at de skulle gjennomføre øvelse med bruk av taktiske atomvåpen.

– Så den ene dagen høyner Putin trusselnivået, for så å gå tilbake på det dagen etter. Dette er en farlig retorikk i en spent situasjon. Jeg ser på det som en blanding av aggresjon og mindreverdighetskompleks, sier professor Gerner.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass er atomøvelsen bestilt av nettopp Putin, og målet er å styrke Russlands sikkerhet etter flere «provoserende uttalelser fra vestlige ledere».

Putins tale tirsdag bar ellers preg av «patriotisme» – med dette som noen av hovedpunktene:

  • Putin sier at store mål bare kan oppnås sammen med folket.
  • Russland vil fortsette arbeidet med å skape en flerpolar verdensorden.
  • Putin sier at han vil gjøre alt for å rettferdiggjøre russernes tillit.
  • Putin mener dagens Russland står ansvarlig overfor tusenårs historie.
  • Russlands politiske system må være motstandsdyktig mot utfordringer.
  • Russland vil komme gjennom en vanskelig periode med verdighet.
  • Russland vil bestemme sin egen skjebne.
Read Entire Article