Faren til Stine Sofie: – Svært følelsesladet for meg

1 week ago 15



Jostein Sørstrønen har inntatt vitneboksen i Sør-Rogaland tingrett. Foto: Hanna Espevik

Hun ble bare 8 år gammel. Nå forteller faren om henne, og om den siste gangen han så Stine Sofie.

  • Bilde av Hanna Espevik
Vi rapporterer fra Sør-Rogaland Tingrett tirsdag 7. mai kl. 12:30

Jostein Sørstrønen mistet sin eneste datter, 19 mai 2000. Hun skulle bare ut og bade, men kom aldri tilbake. Faren til Stine Sofie begynner med en fri innledning i rettssalen i Sandnes.

– Dette er svært følelsesladet for meg, begynner han.

Stine og Lena var veldig gode venner, forteller faren.

Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen er dypt savnet av foreldrene. Foto: PRIVAT / SCANPIX

Han snakker lavmælt, og sier flere ganger at dette er svært vanskelig for ham. Dommeren ber ham snakke høyere, som han prøver på.

– Det er mange som har stilt spørsmål med hvordan jeg kunne sende avgårde noen små barn. For meg er dette så naturlig som det kan være. Jeg har sett dem svømme så mange ganger.

Barna hadde vært hos ham, og ønsket å gå ut å bade. Han forteller at han pakket med dem en brusflaske, og sa de måtte passe godt på hverandre.

– Jeg sa til begge to at nå måtte de være forsiktige.

Så forteller han om når de to jentene ikke kom tilbake. Han ble svært urolig.

VGs Krimpodden kommer med flere episoder om rettssaken på Podme eller via VG+.

Tre av de fire foreldrene skal vitne i saken. Foto: Helge Mikalsen / VG

Tilsammen skal tre av foreldrene vitne.

Bistandsadvokaten til foreldrene, Audun Beckstrøm, sier til VG at det er viktig å få frem hvor tøft dette har vært for dem. De har rettet et erstatningskrav mot Jan Helge Andersen.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. april 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Jostein Sørstrønen mistet sin eneste datter i Baneheia. Nå vitner han om den siste gangen han så Stine Sofie Sørstrønen i live.

Publisert: 07.05.24 kl. 12:27Oppdatert: 07.05.24 kl. 12:30

Relaterte emner

Read Entire Article