Hevder at Iphone lages med barnearbeid og menneskerettighetsbrudd

2 weeks ago 23



Apple avviser det gang på gang, men anklagene om at de kjøper råvarer fra konfliktområder med mye barnearbeid, dukker opp igjen.

Barnearbeid er vanlig i gruvene øst i Kongo, bildet er fra 2018. Foto: Goran Tomasevic, Reuters/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 02.05.2024 21:18

Kortversjonen

På vegne av regjeringen i Den demokratiske republikken Kongo (DRC) truer amerikanske advokater Apple med søksmål. De hevder at bedriften lukker øynene for at råvarene i mobiltelefoner og datamaskiner er resultatet av grove menneskerettighetsbrudd.

Uten «T3» blir det ikke mobiltelefoner, datamaskiner eller elbiler. Derfor kjemper vestlige bedrifter om å få kjøpt tinn, tungsten og tantal. Det er en hard kamp, for forekomstene er begrenset, og mineralene finnes først og fremst i fattige og krigsherjede land.

Et av landene med størst forekomster, er Den demokratiske republikken Kongo. Men landets innbyggere har ikke stor glede av mineralrikdommen. De tre t-ene samt kobolt, gull og andre verdifulle råvarer ligger under bakken sørøst i landet.

Der hersker bevæpnede gjenger og leiesoldater.

Kan saksøke Apple

Regjeringen i hovedstaden, Kinshasa, har liten makt i denne delen av landet. Det pågår stadig kamper mellom regjeringsstyrker og opprørshæren M23.

Før helgen varslet myndighetene at de har leid inn amerikanske og franske advokater for å saksøke teknologigiganten Apple.

Det store advokatfirmaet Amsterdam & Partners skriver i en pressemelding at de forbereder sak mot Apple.

DRCs naboland Rwanda trekkes inn i anklagene. Rwanda er lenge blitt anklaget for å stå bak og støtte opprørerne i M23. Advokatene hevder også at råvarer smugles fra Kongo til Rwanda.

Mineralene får sertifikater som tyder på at de stammer fra Rwanda. Det mener advokat Robert Amsterdam er en bløff som Apple og andre vestlige bedrifter lukker øynene for.

«Selv om Apple hevder at de kontrollerer hvor mineralene de bruker i produktene sine kommer fra, er dette påstander som ikke ser ut til å være basert på konkrete og etterprøvbare bevis», skriver han.

Amsterdam lurer på hvordan Apple kan tro på egne påstander, med tanke på at Rwanda nesten ikke har egne forekomster av disse mineralene. Allikevel eksporterer de «T3» i stor stil.

Advokatene vil ha svar fra Apples toppsjef, Tim Cook, i løpet av tre uker. De ber ham legge frem mer troverdig dokumentasjon for at mineralene ikke stammer fra DRC.

Arbeidet i gruvene er ofte manuelt. Dette bildet er fra 2019. Foto: Baz Ratner, Reuters/NTB

Avviser alt

Anklagene er ikke nye. Både Apple og Rwanda er blitt mistenkeliggjort flere ganger tidligere. En talsperson for Rwandas regjering sier ifølge den kenyanske avisen The Standard at DRCs regjering «bare forsøker å gi Rwanda oppmerksomhet med falske anklager».

Apple viser til at Tim Cook har svart på lignende anklager før. I november i fjor sa han på en podkast at Apple gjenbruker så mye som mulig for å slippe unna gruvevirksomheten, og de mineralene som kjøpes nye, er godt sertifisert.

Forferdelige forhold

Mye av gruvedriften i DRC er såkalt «uformell». Mye av arbeidet skjer med muskelkraft eller primitive maskiner. Gruvene kontrolleres ofte av kriminelle bander. Det er mange eksempler på at både barn og voksne tvinges til å jobbe under slavelignende forhold.

Internasjonalt er det forbud mot å kjøpe produkter fra disse gruvene. Det løses ved at mineralene skifter eier mange ganger på vei mot markedet. De store oppkjøperne kan hevde at det ikke er mulig å bevise hvor varene kommer fra.

Dersom det stemmer at mineralene smugles over til Rwanda og får nye sertifikater der, er det en slags «hvitvasking». Det gjør at vestlige teknologiselskaper kan legge frem bevis for at de ikke kjøper «blodmineraler».

I et marked der kundene stiller krav til etisk produksjon, er slike sertifikater viktige.

Read Entire Article