Hvorfor ikke vise solidaritet med Gaza?

2 weeks ago 10



Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal. Foto: Rodrigo Freitas

Publisert: 29.04.2024 17:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

70 av Nasjonalmuseets egne ansatte har gått ut med et opprop til ledelsen om å vise solidaritet med Gaza. Direktør ved Nasjonalmuseet Ingrid Røynesdal svarte at «styrets og ledelsens hovedlinje som Nasjonalmuseum er ikke å ta stilling til geopolitiske konflikter».

Det er nytt for oss. Prosjekterte ikke museet det ukrainske flagget på fasaden og oppfordret til bevaring av ukrainsk kulturarv i en lengre kronikk?

Det er mulig Røynesdal er engstelig for kritikken slike markeringer skapte for forgjengeren. Samtidig som museet markerte støtte til Ukraina, fortsatte samarbeidet med Fredriksen-familien, som ikke er redde for å drive forretningsvirksomhet i geopolitiske konfliktområder.

Røynesdal vet trolig at Fredriksen ikke har tenkt å levere tilbake Vladimir Putins vennskapsmedalje. Det må hun måle opp mot det politiske presset på at museet skal øke egeninntjeningen. Uttalelser utformes med omhu.

Hva med den kritikerroste utstillingen museet viser av Britta Marakatt-Labba? Hun løfter den geopolitiske konflikten mellom samene og staten. Noe museet formidler med store bokstaver.

Museet kunne trygt fordømme Russland i det Vesten var i sjokk over en ny krig i Europa. Det er mindre trygt, som nyheter fra verden vitner om, å stå opp mot menneskerettighetsbrudd og ødeleggelse av kulturarv begått av Israel.

Heller enn å søke ly i nøytralitet og vage formuleringer, kan Røynesdal forme en ny retning for museet. Det er på tide å slutte å behandle ulikt det som burde være likt.

Vi håper museet fremover forsøker å bygge en ideologisk fasade som ikke umiddelbart sprekker i sola.

Sebastian Kjølaas

Styreleder, Billedkunstnerne i Oslo

Read Entire Article