Ingen sambadans på roser for klippfisken

1 month ago 28



Tonnevis står fast i Brasil:

ÅLESUND (TV 2) Tonnevis med klippfisk fra Norge har stoppet opp i brasilianske havner og er i ferd å utvikle nasjonal matkulturkrise.

Randi Bolstad, sjømatutsending Brasil.
UTSENDING: Randi Bolstad er sjømatutsending i Brasil. Hun er nå svært bekymret for at norsk klippfisk ikke kommer frem til butikkene på grunn av aksjoner i havnene. Foto: Christina Neumann/Sjømatrådet

Publisert 21.03.2024 19:32

– Vi har havnet opp i en veldig vanskelig situasjon, sier sjømatutsending Randi Bolstad i Brasil.

En rekke containere med klippfisk fra Norge blir stående på havna i både Santos og Rio de Janeiro.

– Det skyldes først og fremst gå-sakte-aksjoner fra havnearbeiderne som bruker dette i sine forhandlinger. Det er heller ikke tilfeldig at det skjer foran en høytid, forteller Bolstad i Norges sjømatråd til TV 2.

Påskemat

Brasil er et av Norges viktigste klippfiskmarkeder. I fjor ble det eksportert 19.000 tonn med klippfisk til sambalandet. Dette er nesten 1.000 containere til en verdi på cirka 1,3 milliarder kroner.

 Christina Neumann/Sjømatrådet
HØYTIDSMAT: Norge eksporterer enorme mengder med klippfisk til Brasil, særlig til påske og jul. Foto: Christina Neumann/Sjømatrådet

For den norske klippfisken er nærmest som en nasjonalhelligdom i Brasil, spesielt foran høytidene jul og påske.

– Alle brasilianere skal ha klippfisk til påske. Det er høytidsmat! Det er veldig viktig at varene blir distribuert til i butikkene i god tid før påske, og dette skjer jo samtidig med våre kampanjer, forklarer Randi Bolstad.

Sjømatrådets utsending og den norske ambassaden i Brasília er i dialog med brasilianske myndigheter for å prøve å løse problemene.

– I tillegg til aksjonene fra havnearbeiderne er det brasilianske byråkratiet en utfordring. Det er et krevende regelverk der kontrollen av fisken foregår på en tidkrevende og tilfeldig måte, sier Randi Bolstad.

Scan-Mar i Ålesund er en av fiskeeksportørene som opplever store utfordringer med å få fisken gjennom havnene. De selger hvert år cirka 2.500 tonn med klippfisk til Brasil.

– I forrige uke hadde vi åtte containere som sto fast i havna. Nå har vi fått gjennom fem containere og vi vet ikke om vi klarer å få gjennom disse før påske, sier Espen Roth i Scan-Mar.

Frykter tap

Roth sier det får enorme konsekvenser hvis containerne blir stående.

 Privat.
UROLIG: Espen Roth i Scan-Mar i Ålesund er bekymret for klippfisksituasjonen i Brasil. Foto: Privat.

– Vi ønsker jo bare at kundene skal få tilgang på fisk. Det faller ikke i god jord at det mangler fisk i butikkene. Vi får klager, sier Roth.

I verste fall kan fisken bli stående så lenge at kvaliteten forringes, og ikke passerer brasilianske myndigheter sin kvalitetskontrollen.

– I så fall blir containere returnert og vi får ekstrakostnader på 250.00-300.000 på frakt og i verste fall ødelagt vare, opplyser Espen Roth.

Er det klippfiskkrise i Brasil?

– Dette handler jo om landets store matkultur. Klippfisk er nasjonalretten både til jul og påske. Når fisken blir stående i havna i stedet for å være tilgjengelig for kundene, er det svært alvorlig, sier sjømatutsending Randi Bolstad.

Read Entire Article