Jenterussen reagerer: – Mye stygge tekster

2 weeks ago 18



Regjeringen jobber med å endre russetiden fordi den har gått ut av kontroll. Samtidig har flere russebusser blitt anmeldt for bussenes eksteriør, som Kvinnegruppa Ottar mener er pornografisk og i strid med loven.

 Fredrik Slabinski / TV 2
ANMELDT: Dette maleriet på en russebuss på Bryne har fått mange til å reagere de siste dagene. Foto: Fredrik Slabinski / TV 2

Saken om Brynebussen er nå henlagt, og debatten om russetiden fortsetter.

Men hva synes egentlig jenterussen om hvordan kvinner blir fremstilt av medrussen?

Negativ påvirkning

I 2023 hørte TV 2 igjennom 51 tilfeldige russelåter fra forskjellige topplister. Av 51 russelåter hadde 49 referanse til enten dop, alkohol eller degraderende språk om jenter.

Å kalle jenter for «hoes» eller «sluts» i russemusikk er ikke nytt, og i år er heller ikke en unntak.

Tuva Underdal-Loktu og Pernille Klem-Bjerke er på Bærumsbussen «Grand Theft Bus 2024». 

 Martin Leigland / TV 2
UNØDVENDIG: Jentene mener flere av maleriene på årets russebusser er unødvendig seksualiserende overfor kvinner. Foto: Martin Leigland / TV 2

De har begge lagt godt merke til den grove språkbruken i russemusikk og de nakne damene på gutterussens busser.

– Det er veldig mye stygge tekster, forteller Underdal-Loktu.

– Jeg synes det er dumt fordi det bidrar til et negativt syn på jenter. Jeg tror også at det kan føre til at flere kan tro det er greit å snakke til jenter på den måten, legger Klem-Bjerke til.

Selv om jentene selv forstår at tekstene er ment som tull, synes de likevel at holdningene det kan skape ikke er bra.

– Det blir jo en lavere terskel for å si nedlatende ting om jenter. Selv om man blir vant til det, betyr det ikke at det er greit, sier Underdal-Loktu.

TV 2 har kontaktet flere kjente russeartister i forbindelse med saken. Ingen har svart på henvendelsene.

Hierarki og status

Forfatter av boka «Fitte og diesel - Russens egne historier om det hemmelige livet på bussene», Ivar Brandvol, har gjennom flere år observert og snakket med russen.

 Anne M. STEINE/FOTOBBEN AS
TETT PÅ: Ivar Brandvol vet at russen er svært opptatt av popularitet og at de vil gå langt for å oppnå det. Foto: Anne M. STEINE/FOTOBBEN AS

Han forklarer at den største årsaken til den grove språkbruken og den nedverdigende fremstillingen av jenter blant russen, handler om at elevene hele tiden jakter sjokk-effekter. 

– Russebussenes status er knyttet til antall følgere på sosiale medier. Får du mange følgere, stiger du i hierarkiet mellom bussene. Elevene har skjønt at sjokkerende painter og låter knyttet til narkotika, penger og sex får mye oppmerksomhet. 

I tillegg forteller han at russen er helt avhengig av at mange ungdomsskole-elever lytter på låtene deres, og stemmer dem frem i kåringen av Årets hjemmesnekk. 

 Martin Leigland / TV 2
RUSSETID: Russetiden har allerede startet i Bærum, og torsdag 18. april hadde de sin første rulledag. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Da er frekke sangtekster sentralt for å få oppmerksomhet. Jeg tror ikke sex-fokuset er noe større nå enn det var før. 

Bare gutterussen

Noe jenterussen reagerer på er at det kun er gutterussen som bruker denne metoden.

– Det er litt rart at det bare er gutter som holder på sånn. Vi har jo bare jenter på vår buss, forteller Tuva Underdal-Loktu. 

Hun forklarer videre at hun tror det handler om at de fleste russeartister er gutter, noe som har skapt en tradisjon for å tulle med jentene.

– Jeg tror resten av samfunnet reagerer mer på fremstillingen av jenter enn russen selv, sier Pernille Klem-Bjerke.

Jentene mener at det fra utsiden kan virke mer negativt og seksualiserende enn hva det oppleves som fra russens side.

– Men det betyr ikke at det er greit. Jeg synes jentene i russemusikk-bransjen kan bli drøyere og ta igjen mer. Det er fortjent, sier Klem-Bjerke.

Normalisering av dårlig kvinnesyn

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffrey sier til TV 2 at hun godt forstår frustrasjonen og tar selv avstand fra grove russelåter som kan bidra til å normalisere dårlig kvinnesyn, og som på det verste glorifiserer seksuelle handlinger som grenser mot voldtekt og overgrep.

– Jeg tror heldigvis ikke at de groveste låtene reflekterer russens faktiske holdninger, og så er det klart at mange av disse låtene er ment for å sjokkere.

 Lage Ask / TV 2
FORSLAG: Lubna Jaffrey forteller at Regjeringen tar et løft for likestilling, og at de jobber med en melding til Stortinget om seksuell trakassering og likestilling som skal komme i løpet av året. Foto: Lage Ask / TV 2

Likevel mener hun det er viktig å ikke bagatellisere eller normalisere slike holdninger.

Blant tiltakene regjeringen har satt i gang jobber fylkesdirektørene med å lage en mer inkluderende russefeiring. Samferdselsdepartementet har bedt Statens vegvesen se på et forbud mot sidestilte seter, og det drives strengere tilsyn av de kommersielle aktørene. I tillegg mener Jaffrey at skolene har et viktig ansvar med å skape et trygt skolemiljø.

–  Samtidig kan vi ikke forvente at skolen skal få bukt med dårlige holdninger i russelåter. Her må vi jobbe bredt, og jeg er sikker på at noe av svaret ligger i en offensiv likestillingspolitikk. 

Jaffrey mener det handler om å utfordre tradisjonelle kjønnsroller og stereotypier som ligger i kulturen vår og som bidrar til å opprettholde forskjeller.

 Sigve Bremer Mejdal / TV 2
RULLING: På rulling spilles ofte grove russesanger, der det blir brukt nedsettende språk om jenter. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

– Hva er ditt inntrykk av jenterussen og hvordan de takler å bli fremstilt som «horer» av gutterussen?

– Jeg er imponert over unge jenter som bruker stemmen sin og tar et oppgjør med denne type sjargong. Det er klart at ingen skal måtte tåle å bli fremstilt slik.

Hvor er feminismen?

Russebok-forfatter Ivar Brandvol har også snakket med jenter som ikke liker denne fremstillingen, men han mener de fleste jenteruss skjønner at det ikke ligger mye bak.

– Noen synes det er ubehagelig, men jentene som er på buss, ser hvor godt disse elementene fungerer for å få oppmerksomhet. Derfor lar de seg ikke provosere så mye av det, det er blitt en del av greia.

– Hvor er feminismen i russekulturen?

– Russen har testet det ut, og sett at det ikke får samme oppmerksomhet. Det er ikke like sjokkerende som sex, penger og narkotika. Vanligvis er budsjettet på bussene strengt hemmelig, derfor bør man være skeptisk når russ sier de har brukt tre millioner. Det kan være en bløff. De vet at det gir overskrifter og økt status, svarer Brandvol.

– Den er ikke mange steder! I så fall hos jentene, svarer jentene på det samme spørsmålet.

Read Entire Article