Kjerkols fall banet vei for Støres «wonderboy»

2 weeks ago 16



Virvlet inn i Ap-drama:

STORTINGET (TV 2): Da Jonas Gahr Støre sparket Ingvild Kjerkol, kom Støres nye «wonderboy» fra nord inn på Stortinget, Sigurd Rafaelsen.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
BRÅ ENDRING: Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap) er ordfører i Europas nordligste fastlandskommune. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 28.04.2024 10:16

Aldri så galt at det ikke er godt for noe(n), heter det.

Og i kjølvannet av Kjerkol-dramaet ble livet brått endret for Ap-ordfører Sigurd Kvammen Rafaelsen (38) fra Kjøllefjord i den lille kommunen Lebesby med 1200 innbyggere i Finnmark.

Rafaelsen, som går med bryllupsplaner i tankene, rykket inn på Stortinget.

– Verden ble plutselig snudd opp ned. Ikke bare meg, men for kommunen der jeg er ordfører. Men det blir kjempespennende, sier Rafaelsen.

Den lyseblå puten, som ligger i sofaen på det nye kontoret i Stortinget, har han ikke hatt tid til å bruke siden han flyttet inn mandag. Den røde regnjakken, derimot, tar han med seg ut på Karl Johans gate.

– Scotsman har flyttet, fastslår han.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FOTBALLFAN: Sigurd Rafaelsen (Ap) mener et av de største tapene ved å skille Finnmark og Troms fylke er at Finnmark mistet et eliteserielag i Tromsø. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Den legendariske brune Oslo-puben, som har samlet finnmarkinger i Oslo gjennom 50 år, har imidlertid bare flyttet nærmere Slottet på paradegaten, og er lett å få øye på fra Løvebakken.

– Når det er fotball på TV etter sen jobbing på Stortinget, så er det flott å gå hit, og da treffer man plutselig kjentfolk.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
BRUN PUB: Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap) er blitt medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og kobler av på fritiden med fotball på tv.. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Rafaelsen understreker at han holder med de røde, altså Manchester United og ikke Liverpool.

Baner vei for Støre

Finnmarkingen er en stigende stjerne i partiet. Han satt i Aps mektige valgkomité i fjor, som pekte ut Aps nestledere og medlemmer av sentralstyret. 

Mens Ap nasjonalt gikk på et historisk nederlag gjorde Rafaelsen et brakvalg i hjemkommunen Lebesby. 

I april ble han valgt som ny leder i Finnmark Ap, og denne uken ble han kalt inn som fast vararepresentant på Stortinget.

 Han blir pekt på som Aps fremtid av partileder Jonas Gahr Støre.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
STØRE-ROS: Sigurd Kvammen Rafaelsen, Energi- og miljøkomiteen Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Jeg kjenner Sigurd som en varm og engasjert partivenn og ordfører fra Lebesby. Det er alltid hyggelig å treffe Sigurd, jeg har besøkt ham i hjemkommunen og sett på nært hold hans kunnskap om kysten og nordområdene. 

– Som leder av Finnmark Ap og nå stortingsrepresentant er han en av flere i en ny generasjon som lover godt for fremtiden, sier Støre.

Begeistringen er gjensidig. Støre er den politikeren i Norge som vet mest om nordområdene, både når det gjelder sikkerhet og næringsutvikling mener Rafaelsen.

Han husker godt den første samtalen med Støre, da han ringte på fasttelefon til faren, tidligere ordfører i Kirkenes, Rune Rafaelsen.

Ungdommen i huset lå og sov da Støre ringte.

– Han presenterte seg som utenriksminister og ville snakke med pappa, så forholdet vårt går langt tilbake, smiler Rafaelsen.

Siden har det blitt flere møter, blant annet i valgkamper.

– Når kameraene er slått av så er han en på en måte en veldig jovial og lekende fyr. Han er kjempetrivelig person som ser deg, og som er opptatt av hva du sier og det du er opptatt av.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
SPYDSPISS: Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap) støtter regjeringens omstridte kraftpakke for Finnmark, der stikkord er elektrifisering og vindkraft. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Rafaelsen baner vei for Støres storstilte planer om vindkraft i nord, midt i urørt natur og samisk beiteområde for rein. 

Han gikk til valg på å bygge 400 nye vindturbiner i Lebesby, mot sterke protester fra Senterpartiet lokalt.

Regjeringens gigantiske planene om vindkraft i Finnmark er en forutsetning for elektrifisering av gassanlegget på Melkøya i Hammerfest.

Får Kjerkol som sjef

Rafaelsen tar oss med en liten runde i sitt nye habitat på Stortinget. I en egen liten avdeling inn fra korridoren, er det fire kontorer.

– Der sitter Ingvild, forteller han, og peker på kontordøren ved siden av det han er tildelt.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
VISER RUNDT: Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap) er vararepresentant fra Finnmark for Marianne Sivertsen Næss, som Støre hentet fra Stortinget til regjering. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Rafaelsen er nemlig blitt medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Vi snubler i pappeskene til den nye fiskeriministeren, Marianne Sivertsen Næss fra Finnmark.

– Hun måtte rett til Barcelona på en fiskerimesse der, og rakk ikke pakke. Marianne er en dyktig, forteller Rafaelsen, som er hennes vararepresentant.

 Og hvem har han fått som sjef? Jo, nettopp den avgåtte helseministeren, Ingvild Kjerkol. Hun er leder for komiteen.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
I OSLO: Sigurd Kvammen Rafaelsen har havnet i energi- og miljøkomiteen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Det gleder jeg meg til, det blir spennende! Hun er en person som «står i det» og kan ta beslutninger som er vanskelige, sier han.

Og det kommer mange stridstemaer opp i komiteen, der hensyn til klima, natur, samisk kultur og fiskerier skal veies opp mot hverandre.

Regjeringens planer om vindkraft både på land og til havs og kraftpakke i Finnmark, som definitivt er omstridt, men vil kunne bli meget lønnsomt for hans hjemkommune.

– Det er viktig at det bor folk i Finnmark, og da trenger du utvikling og arbeidsplasser, sier Rafaelsen.

 Bryllupsplaner

For Rafaelsen venter også store private begivenheter. Til sommeren gifter han seg med sin kjære Sigrid Ina Simonsen, som er regiondirektør i NHO Arktis. 

Begge har to barn fra før, og er en moderne familie på seks.

– Det er jo flott at man finner hverandre i voksen alder. Kjærlighet går aldri av moten, sier han. 

 Privat
FISKETUR: Sigrid Ina Simonsen, som er regiondirektør i NHO Arktis, på fiske etter ørret i Ørnevann i Pasvik. Foto: Privat

Paret er opptatt av politikk, og dyrker friluftsliv og natur når det byr seg en anledning.

– I Finnmark trenger du ikke gå langt for å være alene i naturen, og det er veldig fint. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
EN GAVE: Sigurd Rafaelsen med sokker han har fått i gave av barna. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

De bor henholdsvis i Kjøllefjord og Harstad, og med pendlerbolig i Oslo, blir det mye reising framover for Rafaelsen.

– Det er en avstand, men det er jo det er veldig flott og det går an, sier han.

De gifter seg i Kirkenes, og skal vies av Ap-ordfører i Harstad, Kari-Anne Opsal.

Read Entire Article