– Jeg opplever det sexistisk

2 weeks ago 15



Valganalytiker lagde avstemning om stortingsrepresentantens antrekk. – Merkelig å la seg fornærme av en BH-stropp, svarer Venstre-politikeren.

PÅ KANTEN?: Ingvild Wetrhus Thorsvik var på talerstolen for å tale saken til Zarina Saidova, som stenges ut av landet i to år. I etterkant ble det laget en avstemning om antrekket hun hadde på seg. Foto: Montasje / Skjermdump Instagram / Ditlev Eidsmo / TV 2
PÅ KANTEN?: Ingvild Wetrhus Thorsvik var på talerstolen for å tale saken til Zarina Saidova, som stenges ut av landet i to år. I etterkant ble det laget en avstemning om antrekket hun hadde på seg. Foto: Montasje / Skjermdump Instagram / Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 02.05.2024 21:26

Det var valganalytiker Svein Tore Marthinsen som på sin Instagram-konto opprettet en avstemning om antrekket til stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).

Over bildet av Thorsvik som taler til Stortinget, spør Marthinsen:

«Utfordrer Stortingets kleskode?»

Han gir følgerne sine tre svaralternativer:

«Ja, på/over kanten!»

«Nei, helt innafor!»

«Har ingen sterk formening.»

Stortinget har nemlig egne regler for hvordan stortingsrepresentantene kan gå kledd på Stortingets talerstol. De skal kle seg med «respekt for nasjonalforsamlingen».

Stortingets kleskode:

I Stortingets protokollhåndbok er det gitt retningslinjer for kleskoden i stortingssalen, og det forventes at representantene kler seg med respekt for nasjonalforsamlingen.

Det har ved flere anledninger forekommet at presidenten har påtalt representanter som har hatt på eller med seg ulike rekvisitter i stortingssalen, som for eksempel en t-skjorte påført et politisk budskap, en sykkelhjelm eller en rørpostpatron.

Fakta: Stortingets forretningsorden

– Merkelig

Thorsvik var på talerstolen for å tale saken til Zarina Saidova, som stenges ut av landet i to år. 

Venstre har nemlig fremmet et forslag i Stortinget der de blant annet ber regjeringen foreslå en lovfesting av en forholdsmessighetsvurdering i saker om tilbakekall av oppholdstillatelse.

Stortingsrepresentanten reagerer på at Marthinsen hengte seg opp i bekledningen hennes.

 Skjermdump / Instagram
AVSTEMNING: Slik ble alternativene presentert i Marthinsens avstemning. Foto: Skjermdump / Instagram

– Jeg tenker at det er helt merkelig å la seg fornærme av en BH-stropp, sier Thorsvik.

Hun hadde forventet at en politisk analytiker hadde fokusert på innholdet i det hun sa, og ikke genseren.

– Det er også et kjønnsaspekt i dette, og jeg opplever det sexistisk, sier Thorsvik til TV 2.

 Sveinung Kyte / TV 2
REAGERER: Ingvild Wetrhus Thorsvik synes det var merkelig av Marthinsen å henge seg opp i bekledningen hennes. . Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Positivt å utfordre

Marthinsen er en uavhengig analytiker, senest brukt torsdag morgen av NRKs Politisk kvarter.

Når TV 2 spør hvorfor han valgte å lage en avstemning om antrekket til Thorsvik svarer han: 

– Jeg jobber jo vanligvis primært med grafer og tørre tall, så tenkte impulsivt at klær kunne være noe litt lettere som noen kunne synes var interessant. Det skapte jo også langt større engasjement blant følgerne enn det meste annet av det ofte tørre greiene som jeg legger ut, sier Marthinsen.

Han forteller at han så et lignende engasjement da han for noen år siden ba om innspill på en mannlig representant som brukte palestinaskjerf rundt halsen.

Stortingsrepresentantenes bekledning er tema fra tid til annen, senest på nyåret der flere representanter selv ba om klarere retningslinjer for hva som er greit og ikke greit å ha på seg. 

Marthinsen understreker at han ikke har noen sterke meninger om antrekk selv.

 – Om noe tenker jeg at det er positivt at folk tør å utfordre kleskoden til Stortinget. Samtidig er jeg enig i at det er det politiske budskapet er det viktigste. Noen som har mer greie på klær enn meg sier at klær både kan forsterke og forstyrre budskap.

 Privat
TØRRE TALL: Svein Tore Marthinsen jobber som uavhengig valganalytiker. Her fra kommentering i NRKs radiostudio. Foto: Privat

Mens Marthinsens følgere var delt i tre, er ikke Thorsvik i tvil om hva hun selv mener om antrekket:

– Antrekket var hundre prosent innafor. På generelt grunnlag er det også synd hvis kvinner ikke skal kunne gå med helt normale klær fordi enkelte blir støtt av ting som en BH-stropp. 

Read Entire Article