Kleskoder er ikke hovedårsaken til fysisk inaktivitet

2 weeks ago 13



Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

Publisert: 02.05.2024 21:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I et innlegg i Aftenposten skriver førsteamanuensis og fysiolog Christina Gjestvang om kleskoder på treningssentre og ber bransjen ta ansvar for lettkledde medlemmer. Hun trekker paralleller mellom kleskoder og det at få er fysisk aktive. Vi mener at fokuset i debatten er feil.

Ifølge Statistisk sentralbyrå oppgir 13 prosent av befolkningen over 16 år at de aldri trener. Tid og helseproblemer er de vanligste hindringene. Motivasjon er også en stor utfordring. Å finne en treningsform man liker, og å sette seg oppnåelige mål er viktige faktorer som bidrar til økt motivasjon.

I Sats står våre verdier om å gjøre folk sunnere og gladere sterkt. Vi fokuserer på treningsglede og de fysiske og psykiske fordelene ved trening. Vi opplever at treningsbransjen har skiftet fokus de siste årene til denne helhetlige tilnærmingen til helse. Gjestvang har selv tidligere påpekt at treningssentrene har «et ufortjent rykte som samlingssted for unge med perfekte kropper», og at bransjen har gjort mye for å dempe kroppsfokuset.

Vi ønsker en hyggelig og inkluderende atmosfære på våre sentre og ønsker ikke å ekskludere våre medlemmer ut fra hva de har på seg. Flere kroppspositivister har kjempet nettopp for retten til å gå kledd som man vil, også på trening. Vi tror ikke at et forbud mot enkelte plagg vil demme opp for den sterke kroppspåvirkningen man i dag får gjennom sosiale medier eller andre kilder som kan bidra til å fremme usunne kroppsidealer.

Vi er enige i at et treningssenter bør være et sted hvor folk føler seg komfortable og dermed er regelmessig fysisk aktive. Vi opplever at de fleste er positive til våre kleskoder, som stiller krav om rent treningstøy, men der man kan gå kledd i det man selv ønsker. Vårt mål er å få flere i aktivitet og dermed bli sunnere og gladere. Innføring av kleskoder vil sannsynligvis ikke bidra til å nå dette målet.

Wenche Evertsen

Landssjef, Sats

Read Entire Article