Kong Harald vil varig redusere arbeidsmengden

2 weeks ago 10



Se også siste nytt om: Krigen i Ukraina og Krigen mellom Israel og Hamas.

  • Kong Harald melder at han kommer til å jobbe mindre fremover. Her er han på vei hjem etter å ha blitt skrevet ut fra Rikshospitalet.

    Kong Harald melder at han kommer til å jobbe mindre fremover. Her er han på vei hjem etter å ha blitt skrevet ut fra Rikshospitalet. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

    Kong Harald (87) er tilbake i jobb igjen mandag etter å ha fått operert inn pacemaker.

    Samtidig varsler kongehuset at han vil jobbe mindre i tiden fremover og gjøre tilpasninger i programmet av hensyn til alderen.

    – Dette vil innebære en varig reduksjon i antall og omfang av aktiviteter kongen deltar på. Det vil også gjøres praktiske tilrettelegginger i gjennomføringen av hans offisielle aktivitet, skriver Slottet.

    – Hans Majestet Kongen er glad for å være tilbake og gjenoppta sitt virke, skriver Slottet videre i meldingen.

    Kong Harald har vært sykmeldt siden han fikk en infeksjon under et ferieopphold i Malaysia 27. februar i år. Han ble hentet hjem til Norge på et fly fra forsvaret etter å ha fått operert inn en midlertidig pacemaker på det lokale sykehuset.

    Etter hjemkomsten til Norge fikk han operert inn en permanent pacemaker.

  • Påtalemyndigheten anker frifinnelsen av 13 av Fosen-demonstrantene

    Samer demonstrerte i Stortinget mot vindmøllene på Fosen-halvøya i oktober i fjor.

    Samer demonstrerte i Stortinget mot vindmøllene på Fosen-halvøya i oktober i fjor. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

    – Jeg mener det ikke er noe som tilsier at påtalemyndighetens anke slipper igjennom til lagmannsretten, sier advokat Olaf Halvorsen Rønning i Elden Advokatfirma i en pressemelding.

    Tidligere denne måneden frifant Oslo tingrett alle de tiltalte etter Fosen-demonstrasjonene i Oslo sentrum. Denne dommen har påtalemakten nå delvis anket. Anken gjelder de 13 som demonstrerte hos Olje- og Energidepartementet. Frifinnelsen av de fem tiltalte som aksjonerte utenfor Finansdepartementet er endelig.

    Demonstr

  • To menn dømt for voldtekt av mindreårige asylsøkere

    To menn er i Agder tingrett dømt til fengsel for voldtekt av mindreårige asylsøkere, melder NRK.

    De to mennene er dømt til henholdsvis fem år og ni måneder, og åtte år og ni måneder i fengsel, for seksuell omgang med mindreårige asylsøkere.

    Det skjer fem år etter at saken ble anmeldt til politiet.

    Saken er blitt omtalt som vergesaken i Arendal, fordi den ene av de tiltalte har vært verge for minst en av de fornærmede i saken. De to tiltalte nektet straffskyld.

  • Latvisk mann (38) funnet død i fisketrål

    Det var latviske Romans Solovjovs (38) som ble funnet på kvelden fredag 12. april av mannskap på et fiskefartøy sør-øst for Svalbard.

    Det melder politiet i en pressemelding.

    Mannens pårørende er varslet.

    Solovjovs ble meldt savnet etter at han skal ha falt over bord fra et fartøy som drev med krabbefiske utenfor Svalbard 30. januar 2023.

    Saken oppdateres.

  • Danmark vil bygge seks nye havvindparker

    Den danske Energistyrelsen har lagt ut seks nye havvindparker på anbud. Parkene skal ligge seks ulike steder i Nordsjøen, Østersjøen og Kattegat.

    Hver av parkene skal ha en minimumskapasitet på én megawatt, og vil med det til sammen ha en minimumskapasitet på seks megawatt. Det er mer enn dobbelt så mye som dagens danske havvindparker.

    Samtidig er anbudene formulert slik at vinnerne får muligheten til å bygge enda flere vindturbiner, sånn at det totalt kan bli mer enn ti gigawatt ekstra havvind.

    – Når turbinene snurrer, kan vi dekke hele Danmarks strømforbruk med grønn energi, og vi kan produsere hydrogen og grønt drivstoff til skip og fly, sier klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i en uttalelse.

    Et av kravene til de seks havvindparkene er at staten skal kunne kjøpe seg inn som medeier med en eierandel på 20 prosent.

  • Polen åpner opp for atomvåpen på polsk jord

     Tijana Martin / The Canadian Press / AP

    Polens president Andzrej Duda sier Polen er klar til å ta imot atomvåpen fra USA og at samtaler om det «har pågått en tid». Foto: Tijana Martin / The Canadian Press / AP Foto: Tijana Martin / The Canadian Press / AP

    Dersom Nato ønsker det, kan Polen bli brukt som base for amerikanske atomvåpen, sier landets president Andzrej Duda til polsk presse.

    – Hvis våre allierte bestemmer seg for å utplassere atomvåpen på vårt territorium for å styrke Natos østre flanke, er vi klare til det, sier president Duda i et intervju med Fakt Daily.

    Polen, som også er medlem av Nato, deler grense med den russiske enklaven Kaliningrad og med Belarus.

    – Russland har økt militariseringen av Kaliningrad. Nylig har de også relokalisert atomvåpen til Belarus, fortsetter Duda.

    Han forteller at diskusjonene om atomvåpensamarbeid mellom Polen og USA har pågått over tid.

    Det fanger Russlands oppmerksomhet.

    – Militæret vil analysere situasjonen. Hvis man gjennomfører planene, vil vi ta alle nødvendige skritt for å sikre vår egen sikkerhet, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

  • Kulderekorder rundt Oslofjorden i natt

    Foto: Skjermdump Meteorologisk institutt

    Det har vært uvanlig kaldt for april å være rundt Oslofjorden i natt.

    Både Drammen og Bjørnholdt satte nye kulderekorder for denne dagen, skriver Meteorologene på X.

    Blindern hadde sin 6. kaldeste notering noensinne for 22. april.

  • Drapsvåpen kan være funnet etter Nord-Odal-drap

    Flere personer er blitt pågrepet i forbindelse med funn av et våpen som politiet mener kan knyttes til drapet på Bård Andre Spildrejorde i Nord-Odal.

    To menn har vært fengslet på grunn av bevisforspillelsesfare. Nå er den ene løslatt, mens den andre vil sitte i varetekt frem til onsdag.

    Pågripelsene har skjedd over flere dager siste to-tre ukene. De som er pågrepet, er siktet for ulovlig befatning med skytevåpen.

    – Våpenet ble funnet utendørs av en tilfeldig forbipasserende kvinne cirka en uke ette

  • Ikke helt vår: Meteorologene advarer om mye snø

    Foto: Skjermdump Meteorologisk institutt

    Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om mye snø i fjellet fra i morgen.

    Varselet gjelder Trøndelag, Møre og Romsdal.

    Fra tirsdag til onsdag er det ventet 5-20 centimeter snø i området.

  • Flere trusler om skoleskyting på Romerike

    Etter flere tilfeller av trusler om skoleskyting på Romerike de siste månedene advarer både politiet og skolepolitikere om konsekvensene.

    Tre skoler på Romerike har den siste tiden opplevd alvorlige trusler. Truslene har skapt frykt, og både politi og skoleeiere advarer om konsekvensene for dem som står bak, skriver Romerikes Blad.

    På Strømmen videregående skole var det i løpet av mars tagget «skoleskyting fredag 22. mars» på to steder.

    Også på skoler i Bjørkelangen og Skedsmo er det rettet trus

  • Nord-Korea skjøt raketter mot Japan

    Nord-Korea skjøt det som kan se ut som en ballistisk missil mot Japan mandag morgen.

    Det melder både Japan og Sør-Korea.

    Ifølge Japan landet missilet i havet utenfor landets økonomiske sone.

    Ifølge Sør-Korea skal Nord-Korea ha avfyrt flere kortdistanse ballistiske missiler fra nær hovedstaden Pyongyang.

    Missilene skal ha fløyet rundt 300 kilometer.

    Nord-Korea har i henhold til FN forbud mot å skyte opp eller teste ballistiske raketter, uansett rekkevidde, men har likevel gjort det en rekke ganger. Forrige gang var i begynnelsen av april.

  • Hentingen av kongen bidrar til at Norge når Nato-målet

     Ole Berg-Rusten / NTB

    Kong Harald hilser på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en audiens på slottet. Hjemhentingen kongen fra Malaysia i februar telles som en del av Norges bidrag for å nå Natos toprosentmål. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Hjemhentingen av en syk konge i Malaysia og produksjon av podkaster bidrar til Norges forsvarsevne og evne til å oppnå Nato-målet, ifølge Forsvaret.

    Allerede til sommeren skal Norge nå Natos mål om at medlemslandene skal bruke 2 prosent av eget bruttonasjonalprodukt på forsvar. Det blir første gang en sittende regjeringen når målet, skriver Altinget.

    Men når Norges toprosentregnskap gjøres opp, regnes en rekke utgiftsposter med, deriblant kong Haralds hjemreise fra Malaysia da han ble syk i februar.

    Pressevakt Vegard Norstad Finberg i Forsvaret bekrefter til Altinget at disse utgiftene regnes med.

    Hentingen av kongen kostet i overkant av to millioner kroner og ble dekket over forsvarsbudsjettet.

    Også podkaster om Forsvaret, blant annet podkasten «Forsvarsløftet – for Norges trygghet», regnes som en del av Nato-målet. Det gjør også kostnadene for at prinsesse Ingrid Alexandra skal gjennomføre førstegangstjenesten.

Publisert: 19.11.2020 15:20 | Oppdatert: 07.01.2024 22:47

Read Entire Article