Kristen (68) så Andersen alene rett før drapene: – Jeg var ikke i tvil

2 weeks ago 16



Saken oppsummert

  • Kristen Gislefoss (68) hevder å ha sett Jan Helge Andersen i Baneheia før drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).
  • Gislefoss ga en detaljert beskrivelse av sin tur i Baneheia og observasjonene av Andersen, som han mener å ha sett to ganger.
  • Andersen benekter å ha vært i Baneheia på det aktuelle tidspunktet og har forklart at han var hjemme.
  • Gislefoss' vitnemål anses som viktig i rettssaken, og påtalemyndigheten tviler på Andersens forklaring basert på turgåerens observasjoner.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Klokken skal ha vært rundt 17.30 den 19. mai 2000. Omtrent halvannen time før Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) med sikkerhet ble sett i live for siste gang, på badebrygga ved 3. stampe i Baneheia.

Den ivrige turgåeren Kristen Gislefoss (68) gikk seg en lengre tur i bymarka i Kristiansand.

Her mener Gislefoss at han så Jan Helge Andersen ved to anledninger, et stykke nord for brygga. Andersen selv mener han var hjemme på dette tidspunktet.

En av dem må ta feil.

 Frode Sunde / TV 2
BRYGGA: På denne brygga ble ofrene sist sett, for snart 24 år siden. Her fra befaringen på rettens andre dag. Foto: Frode Sunde / TV 2

Tenker på det daglig

TV 2 intervjuet Gislefoss om observasjonene han gjorde denne ettermiddagen, tilbake i januar 2022.

Da sa han at saken har preget ham i alle år.

– Jeg har tenkt mye på turen i Baneheia den kvelden de forferdelige drapene på småjentene som var på badetur, skjedde. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på dette, uttalte han den gangen.

68-åringen var også inne som vitne da saken var oppe for retten i 2001 og 2002.

 Frode Sunde / TV2
VITNEBOKS: Turgåer Kristen Gislefoss er en av mange vitner som skal sette seg i denne stolen denne uken. Foto: Frode Sunde / TV2

Mandag morgen, nesten 24 år etter drapene, setter han seg nok en gang foran rettens aktører og forklarer seg om det han så denne fatale mai-dagen.

– Akkurat som han spionerte

Gislefoss begynner å fortelle at han pleide å gå flere turer i uka i Baneheia. Den 19. mai mener han at han møtte en person han er helt sikker på at er Jan Helge Andersen.

– På den turen bet jeg meg merke i at da jeg så han første gang, så stod han og stirret ut. Akkurat som han spionerte. Jeg tenkte «er det noe spesielt han ser etter?», forteller Gislefoss fra vitneboksen.

Han fortsatte på turen sin, og sier han møtte Jan Helge Andersen på nytt.

– Han gikk veldig fort og virket nok så oppkavet. Men det virket ikke som om han var ute og trente, for han hadde ikke treningsklær på seg. Jeg hadde sett han i Baneheia før, så han var nokså lett å kjenne igjen, fortsetter han.

Hva hadde Andersen på seg?

Et sentralt poeng for Andersens forsvarere er at Gislefoss har sagt ulike ting knyttet til Andersens bekledning. 

Ifølge forsvarer Svein Holden har Andersens far sagt at han hadde på seg en blå treningsdress. 

I avhør har Gislefoss derimot blitt sitert på at Andersen hadde vanlige klær, og i neste avhør blitt sitert på «det kan ha vært T-skjorte og kortbukse».

– Når jeg har sagt vanlige klær, så mener jeg at han ikke skilte seg ut på noen måte. Jeg kan ha vært litt upresis, men jeg tror ikke han hadde treningstøy. Jeg bryr meg ikke så mye om klær og er ikke god til å huske hva folk har på seg eller ikke, sier Gislefoss nå 24 år senere.

Også Viggo Kristiansen har husket Andersen ikledd en blå Adidas-dress, påpeker Holden.

– Kan det være du tok feil person? spør han.

– Nei. Jeg er helt sikker på at jeg så Jan Helge Andersen. Men jeg er ikke god på klær. Jeg følte at det ikke var trim han holdt på med og koblet derfor ikke klærne til det. 

 Lise Åserud / NTB
SVARTTJØNN: Ved dette tjernet gikk turgåeren til høyre, i retning Fant Olsens stykke. Foto: Lise Åserud / NTB

Etter vitnemålet mandag sier Gislefoss til TV 2 at han følte han fikk sagt det han mente var viktig.

– Det er klart at en begrenser seg til hvor mye en kan si. Jeg har jo avgitt to politiavhør, så jeg må bare vise til de forklaringene. Hvordan de gikk kledd og så videre, det er ikke godt å huske uansett, sier Gislefoss.

Skulle se TV-program

Under den opprinnelige etterforskningen, var Gislefoss inne til to avhør. Det første var 26. mai 2000, altså en uke etter drapene.

Det andre fant sted 13. juli samme år, altså nøyaktig to måneder før Andersen og nå frifunne Viggo Kristiansen ble pågrepet og siktet i saken.

Gislefoss forklarte at han gikk hjemmefra omtrent klokken 17.15 og var tilbake i boligen sin mellom klokken 18.35 og 18.40. Fordi han skulle se et TV-program om felling av ulv klokken 18.40, er tidsanslagene vurdert som troverdige.

Våre krimjournalister analyserer rettssaken på TV 2 Play:

Ansikt til ansikt i retten etter 22 år

TV 2 Play

Forklaringen hans går i korte trekk ut på at han var helt sikker på at han så Jan Helge Andersen alene inne i Baneheia to ganger i løpet av denne turen.

Observasjonene hans ble gjort nord i turområdet, anslagsvis ti minutters gange fra badebrygga der siste sikre observasjon av ofrene ble gjort.

Slik var turen hans

Gislefoss ga politiet en detaljert beskrivelse av ruta han valgte:

Han gikk først inn i Baneheia ved den mye omtalte bommen ved Eg, ikke langt unna der Andersen og Kristiansen bodde på denne tiden.

Rett på innsiden av bommen ligger det lille tjernet Svarttjønn. Hvis man går til venstre her, kommer man ned mot 3. stampe og badebrygga. Hvis man går til høyre, kommer man til en gruslagt fotballbane ved et sted som kalles Fant Olsens stykke.

Det var denne veien, altså vekk fra 3. stampe, Gislefoss sier han gikk og det var her han mener han så Andersen for første gang.

Ifølge avhørsprotokollene fra den gang, heter det at personen han mener var Andersen sto i ro rett ved stien.

Gislefoss forklarte at han oppfattet måten den unge mannen sto på som at han «spanet etter noe». Retningen mannen så i, var «over fotballbanen og i sørlig retning», forklarte turgåeren ifølge avhørene.

Møte nummer to

Gislefoss forklarte videre at han fortsatte oppover i heia, stadig i retning vekk fra 3. stampe. Ruten tok ham opp en bratt bakke som ender ved et nytt tjern som heter Bånetjønn.

Her tok han inn på en sti som snur sørover igjen, tilbake der han kom fra. Her mener han at han møtte på Andersen igjen.

Ifølge forklaringen var personen denne gangen i bevegelse og de passerte hverandre. Gislefoss mener vedkommende gikk i retning Bånetjønn, altså i motsatt retning av ham selv.

Han var så sikker på observasjonene, at han sa han ville klare å gjenkjenne personen han hadde sett i en fotokonfrontasjon.

Han ble derfor foreholdt et ark med ti personer som av ulike grunner var interessante for politiet. Andersen og Kristiansen var blant de ti personene på bildene.

TV 2 har lest avhørsprotokollen der det heter at Gislefoss umiddelbart pekte ut Andersen som mannen han hadde sett ved Fant Olsen og sør for Bånetjønn.

 Baneheia-tiltalte Jan Helge Andersen ble umiddelbart utpekt av vitnet.
FOTOKONFRONTASJON: Baneheia-tiltalte Jan Helge Andersen ble umiddelbart utpekt av vitnet. Foto: Fra serien «Baneheia, Kampen om Sannheten», Discovery / Monster

Nekter

Andersen har blitt konfrontert med disse observasjonene en rekke ganger.

Både under den opprinnelige etterforskningen, i de opprinnelige rettssakene, under de nye avhørene etter gjenåpningen og senest da han forklarte seg for retten for halvannen uke siden.

Samtlige ganger har Andersen forklart at han mener turgåeren tar feil, enten av selve observasjonen, datoen eller tidspunktet.

– Jeg kan aldri huske å ha gått den ruta i motsatt retning, sa Andersen på spørsmål fra aktoratet torsdag 18. april.

 Frode Sunde / TV 2
TILTALT: Jan Helge Andersen, her på vei ut fra et avhør i forbindelse med den nye etterforskningen av saken. Foto: Frode Sunde / TV 2

Selv har tiltalte forklart at han var hjemme på Eg frem til han gikk til parkeringsplassen ved bommen rundt klokken 18.

TV 2 er kjent med at påtalemyndigheten fester lit til turgåerens vitnemål og at dette er en av grunnene til at de mener Andersens forklaring ikke er troverdig.

Foreldre i vitneboksen

Nå som forklaringene til Andersen og hans tidligere bestekamerat Viggo Kristiansen er overstått, er rettssaken over i en ny fase.

Denne uken er det primært vitner som kjente de to, eller som befant seg i Baneheia på sentrale tidspunkter som skal avgi forklaring.

I og med at vitneobservasjonene er svært gamle, vil retten trolig lene seg tungt på det som ble sagt i avhør den gang.

Enkelte av disse vitnene lever heller ikke lenger. I disse tilfellene kommer deres forklaringer til å bli lest opp.

I tillegg skal Kristiansens foreldre og politiførstebetjent ved Oslo politidistrikt, Ingebjørg Hansen, innta vitneboksen. Sistnevnte ledet den nye etterforskningen av Baneheia-saken etter gjenåpningen.

Ifølge fremdriftsplanen skal hovedforhandlingen fortsette til og med 23. mai. 

Read Entire Article