Kronprinsesse måtte flykte til Spania etter trusler

2 weeks ago 13



Nederlands kronprinsesse Amalia har bodd over ett år i Madrid på grunn av frykt for kidnapping.

 RTL4
TILBAKE: Kronprinsesse Amalia forteller om oppholdet i Spania som kom til under «spesielle omstendigheter». Foto: RTL4

Publisert 29.04.2024 12:39

Høsten 2022 ble det kjent at Nederlands kronprinsesse Amalia var utsatt for trusler og måtte droppe planene om å bo i studentbolig mens hun studerte psykologi, politikk og juss.

Fryktet kidnapping

Det ble gitt begrenset med opplysninger om truslene, men ifølge nederlandske medier var det begrunnet frykt for at kriminelle narkogjenger ville kidnappe henne. 

Kronprinsessen måtte flytte inn på det godt bevoktede slottet i Haag, og siden har det vært lite nytt i saken. 

 REUTERS/Piroschka van de Wouw
KONGEFAMILIEN: Kong Willem-Alexander og dronning Maxima sammen med barna kronprinsesse Amalia (til venstre), prinsessene Alexia og Ariane. Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Nå forteller kronprinsessen selv at hun flyttet til Madrid på grunn av sikkerhetssituasjonen. Der kunne hun leve friere og studere.

– Det var jo selvsagt spesielle omstendigheter som gjorde at jeg var nødt til å flytte dit, sier kronprinsesse Amalia til RTL4 under feiring av Kongens dag 27. april. 

Hun sier at hun har hatt det fint der, men at det nå er godt å være hjemme igjen. 

Takknemlig

– Jeg er ekstremt takknemlig til alle som har gjort det mulig for meg å gå fritt rundt. Jeg fikk mange venner, men selvfølgelig hadde jeg hjemlengsel. Jeg savnet foreldrene mine og søstrene mine, sier hun. 

Den nederlandske reporteren spør kronprinsessen om hun føler seg trygg i Nederland nå, men det kan hun ikke svare på. 

– Uansett hvor mye jeg vil, så kan jeg ikke uttale meg om sikkerhet. Men Nederland er mitt hjem, og det er fantastisk å være hjemme igjen, sier hun. 

Kong Willem-Alexander uttaler seg også om hvordan det var da datteren ble truet. 

 RTL4
Foto: RTL4

– Det er selvfølgelig forferdelig å se datteren sin, som så fram til å spre vingene etter korona, bli vingeklippet igjen, sier han til RTL. 

– Heldigvis fikk hun dra til Spania. Vi er så takknemlige overfor spanske myndigheter og alle som gjorde det mulig. Vår datter hadde en fantastisk tid der, sier kongen. 

Narkobander

Det har ikke kommet frem hvem som sto bak truslene, men de fleste medier trakk linjer til høyprofilerte saker der narkobander fra den såkalte Mocro-mafiaen er involvert. 

Mafiaen knyttes blant annet til drapet på den kjente gravejournalisten Peter R. de Vries i fjor.

De kriminelle gjengene med marokkanske røtter har i hovedsak base i Amsterdam. De utnytter den myke narkotikapolitikken i Europas femte største økonomi og smugler store mengder kokain via havnen i Rotterdam.

Read Entire Article