Listhaug refser Huitfeldt-utnevnelse: – Veldig, veldig rart

1 month ago 30



KRITISK RØST: Sylvi Listhaug er misfornøyd med regjeringens utnevnelse. Foto: Tore Kristiansen / VG

Frp-leder Sylvi Listhaug (Frp) stiller spørsmål ved om Anniken Huitfeldt (Ap) trenger støttehjul som ny USA-ambassadør – på grunn av manglende leder- og diplomati-erfaring.

  • Bilde av Eirik Røsvik
torsdag 14. mars kl. 20:15

Kortversjonen

  • Anniken Huitfeldt (Ap) blir fredag utnevnt som ny USA-ambassadør, ifølge VGs opplysninger.
  • Frp-leder Sylvi Listhaug mener hun mangler ledererfaring og erfaring fra diplomatiet - og at andre kandidater er bedre.
  • Hun mener dette er en partiutnevnelse fra Arbeiderpartiet, der hennes partibakgrunn er viktigere enn kvalifikasjonene.
  • Huitfeldt fikk tidligere sterk kritikk fra Frp for habilitetssaker knyttet til ektemannens aksjekjøp.

– Hvis dette stemmer så er vi i en situasjon hvor Arbeiderparti-staten er tilbake, der du utnevner egne partifeller til viktige posisjoner. Her går man fra en tillitskrise til toppverv i norsk utenrikstjeneste. Jeg synes det er veldig, veldig rart, sier Listhaug

Hun reagerer sterkt på at tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ifølge VGs opplysninger utnevnes til ny USA-ambassadør fredag.

– Det er jo ikke lenge siden Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité behandlet habilitetssakene. Der fikk Huitfeldt sterk kritikk fra Frp og flere andre partier, fordi hun var inhabil i flere saker som statsråd på grunn av ektemannens aksjekjøp, sier hun. 

Aftenposten meldte først at utnevnelsen skjer fredag.

STERK KRITIKK: Anniken Huitfeldt fikk sterk kritikk fra de borgerlige partiene i habilitetssaken. Foto: Tore Kristiansen / VG

Listhaug kritiserer Huitfeldts manglende erfaring fra embedsverket og utenrikstjenesten.

Huitfeldt har vært utenriksminister og ledet Stortingets utenriks- og forsvarskomite. Hun har ikke jobbet i utenrikstjenesten.

– Det kommer påstander om at UD må sette inn personer med ledererfaring, som har vært ambassadør, som nestleder for Huitfeldt. Hvis manglende ledererfaring gjør at man trenger støttehjul burde man ikke få Norges viktigste stilling i utenrikstjenesten, sier hun.

Listhaug viser til en sak fra Aftenposten om at fem søkere var inne til intervju som nestleder ved utenriksstasjonen.

Men stillingen ble trukket og lyst ut med et nytt kriterium: kandidater må ha «ledererfaring – og fordel med stasjonsjefserfaring». Det betyr at man har vært sjef ved en utenriksstasjon.

Fredag skal Huitfeldt bli utnevnt som ny USA-ambassadør bak disse dørene på Slottet. Foto: Tore Kristiansen / VG

– Huitfeldt har både erfaring som utenriksminister og leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hvorfor er ikke dette godt nok for deg?

– Nå står vi foran et veldig spennende valg i USA. Da er det viktig å få på plass den best kvalifiserte søkeren. Det mener vi vil være folk fra utenrikstjenesten, som har vært i systemet over tid, sier Listhaug.

Frp-lederen er ikke enig i at noen med politisk erfaring vil være bedre som USA-ambassadør enn en med erfaring fra utenrikstjenesten.

– Jeg ser jo ikke helt hvordan Huitfeldt skal bidra til dette. At hun løfter arbeidet på noe annet nivå enn en erfaren person fra utenrikstjenesten ville gjort er jeg meget usikker på. Og at hun har tette forbindelser til Trump eller Biden, tviler jeg også sterkt på, sier hun.

VG har forelagt kritikken til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap), men har torsdag kveld ikke fått en kommentar.

Read Entire Article