Putin-talsmann hardt ut: – Ekstremt farlig

1 week ago 16



Putin-talsmannen Dmitrij Peskov (t.h.) under et møte mellom den russiske presidenten (nærmest) og hans kollega fra Laos, Thongloun Sisoulith, torsdag. Foto: Alexei Maishev / Reuters / NTB

En ekspert mener det er viktig å holde Russland på tuppa og ikke avsløre noe om når det kan være aktuelt å sende vestlige soldater til Ukraina. Vladimir Putins talsmann advarer.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
fredag 10. mai kl. 11:57

Kortversjonen

  • Ekspert mener Vesten bør holde Russland usikker angående støtte til Ukraina.
  • President Macron åpner for mulig vestlige soldater på ukrainsk jord.
  • Ukrainsk underskriftsaksjon ønsker hjelp fra vestlige land mot okkupasjon.
  • Putin-talsmann advarer og kaller det «provokasjon».
  • Svensk forsker mener usikkerhet i Moskva er en viktig strategi.
  • Putin bekrefter øvelse med taktiske atomvåpen i Sør-Russland.

Frankrikes president Emmanuel Macron har flere ganger i vår sagt at han ikke vil utelukke at vestlige soldater kan bli sendt til Ukraina, noe både USA, Tyskland og Nato sier er uaktuelt. Generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt at Nato ikke har noen slike planer.

Så sent som i et intervju med The Economist for ei drøy uke siden gjentok Macron sitt budskap om at han ikke utelukker å sende tropper til Ukraina om Russland skulle bryte gjennom frontlinjene. I intervjuet bruker den franske presidenten utrykket «strategisk tvetydighet» når man har med Vladimir Putin å gjøre.

– Jeg utelukker ingenting, fordi vi står overfor noen som ikke utelukker noen ting, svarte Macron.

Nå er det startet en underskriftsaksjon i Ukraina med mål om at president Volodymyr Zelenskyj skal be USA, Storbritannia og andre land om å sende tropper for at hjelpe i krigen mot okkupasjonsmakten.

Putin-talsmannen Dmitrij Peskov advarer mot at noe slikt kan være «ekstremt farlig». Han sier ifølge det statskontrollerte mediet RBK at «Kyiv-regimet er ganske uforutsigbart» og at Russland overvåker situasjonen rundt underskriftskampanjen.

– Vi har gjentatte ganger sagt at direkte inngripen i denne konflikten fra NATO-landene militært potensielt innebærer en enorm fare, så vi betrakter dette som en ekstremt utfordrende provokasjon, sier Peskov.

Et legendarisk bilde: Møtet mellom Putin og Macron i Moskva bare noen uker før den russiske presidenten beordret fullskala krig mot Ukraina. Foto: AP / NTB

Joakim Paasikivi ved den svenske Försvarshögskolan noterer at hjelp fra Vesten kalles «provokasjon».

– Hvor går grensen for at Vesten kan komme til å sende soldater til Ukraina?

– Det er dumt å spekulere i hvor det ligger. Russland må forholde seg til muligheten av det. Det er viktig at Russland ikke vet hvor grensen går. Det er en strategi fra Macron som gir usikkerhet i Moskva.

– Så du mener at man ikke må stenge dørene for at det kan skje?

– Stemmer.

Joakim Paasikivi sier at Russland «med jevne mellomrom» også kommer med atomtrussel.

Så sent som torsdag kom Vladimir Putin inn på atomvåpen i sin tale på Seiersdagen 9. mai. Han gjentok der nyheten som kom fram tidligere denne uken om at Russland skal ha en øvelse med taktiske atomvåpen i Sør-Russland. President Putin fortalte at også deres støttespiller Belarus skulle delta. Sist uke hevdet president Aleksandr Lukasjenko at russiske atomvåpen nå er utplassert i Belarus.

– Det er ikke noe uvanlig med dette, dette er planlagt trening, sier Putin ifølge Tass.

Read Entire Article