Mener dagens abortlov er distriktsfiendtlig

2 weeks ago 11



Senterungdommen og AUF krever at regjeringen lar helsestasjoner tilby abort.

 Christian Roth Christensen/ TV 2
SAMLET KRAV: Astrid Hoem, leder i AUF, og Andrine Seppola, leder i Senterungdommen, krever at regjeringen skal gjøre det lovlig å ta abort utenfor sykehus. Foto: Christian Roth Christensen/ TV 2

Publisert 29.04.2024 17:13 Sist oppdatert 13 minutter siden

– Det er fortsatt en del stigma rundt å ta abort. Jeg mener vi trenger en diskusjon i Norge som fjerner en del av det stigmaet, sier Senterungdommens leder, Andrine Seppola, til TV 2. 

Selv om moderpartiet har gått til valg på å videreføre dagens abortlov, mener Senterungdommen det nå er på tide med en endring:

Medikamentell abort tidlig i et uønsket svangerskapet bør kunne tilbys av primærhelsetjenesten. 

– Da snakker vi om fastlegen eller helsestasjoner. Det handler om å ha et tilgjengelig og godt helsetilbud uansett hvor du bor, forklarer Seppola.

 Christian Roth Christensen/ TV 2
FORVENTER LOVENDRING: Seppola og Hoem representerer regjeringens ungdomspartier. Foto: Christian Roth Christensen/ TV 2

Hun får støtte av AUF-leder Astrid Hoem, som mener terskelen for å få hjelp må bli lavere. 

– Hvis du bor på Smøla, er 17 år og skal gjennomføre abort, så må du sette deg på båt og buss, ta deg fri fra skolen og kanskje fortelle det til foreldrene dine selv om du ikke har lyst. Det er ganske mye som er distriktsfiendtlig i at dette må gjennomføres på sykehus, sier Hoem, som selv er fra Kristiansund.

Hun forteller at hun er personlig engasjert i saken.

– Jeg har flere venninner som har opplevd å måtte sitte på buss i mange timer for å få den hjelpen. Så et bedre aborttilbud har vært en hjertesak for meg lenge, sier AUF-lederen.

Fakta om medikamentell abort

Det er to ulike medikamenter som blir benyttet ved medikamentell abort:

  • Mifegyne, som starter abortprosessen
  • Cytotec, som hjelper kroppen å fullføre aborten

Første del av behandlingen skjer på sykehuset.

Kvinnen får tabletten Mifegyne som svelges. Da er det for sent å ombestemme seg. Før kvinnen forlater sykehuset får hun med seg Cytotec og smertestillende for videre behandling hjemme.

Fakta: Oslo universitetssykehus

For uke 18

Også Seppola forteller at det er en sak det er lett å bli personlig engasjert i.

– Å ta abort er noe mange kvinner går gjennom i løpet av livet av ulike årsaker, og man har gjerne opplevd å være et medmenneske og holde hånden til noen som går gjennom dette. 

De fleste norske ungdomspartier er nå for å utvide grensen til uke 18. Senterungdommens leder tar selv dette standpunktet, uten at hun har fått med seg verken sitt eget ungdomsparti eller moderpartiet på det.

– Jeg har stemt for uke 18 i begge voteringene, både i Senterpartiet og i Senterungdommen. Det er min personlige oppfatning i den saken, sier Seppola.

 Christian Roth Christensen/ TV 2
AVGJØRES PÅ STORTINGET: Regjeringens lovforslag vil til slutt behandles og vedtas på Stortinget. Senterungdommens Andrine Seppola håper på et bredt forlik som blir stående. Foto: Christian Roth Christensen/ TV 2

Opplevde trygghet

I Norge i dag er det først og fremst de gynekologiske avdelingene på sykehus som tilbyr aborter. 

Men i 2015 ble det utført et toårig prøveprosjekt som ga avtalespesialister, ni gynekologer utenfor sykehus, adgang til å tilby medikamentell abort før utgangen av niende svangerskapsuke. 

Kvinnene i prosjektet opplevde det som trygt. 

96 prosent av kvinnene som deltok i prøveprosjektet ville valgt medikamentell abort hos avtalespesialist ved en eventuell senere abort, og 97 prosent ville anbefalt behandlingstilbudet til andre. 

– Jobber på

Det regjeringsoppnevnte Abortutvalget foreslo i desember at loven ikke bør hindre at abort før tiende svangerskapsuke i fremtiden kan tilbys andre steder enn på sykehus. De anbefalte regjeringen å utrede hvordan et tilbud utenfor sykehus kan se ut.

Statsminister Jonas Gahr Støre har sagt til TV 2 at regjeringen har planer om å legge fram forslag til ny abortlov før sommeren. 

Den nye helse- og omsorgsministeren Jan Christian Vestre har ikke villet være mer presis på nøyaktig når den kommer. 

– Jeg kan ikke i dag si akkurat når vi kommer til Stortinget med lovproposisjonen, men vi jobber på, sa Vestre til TV 2 fredag forrige uke.

Ifølge kilder i regjeringen Vårt Land har snakket med, må forslag da være klart fredag 3. mai, hvis saken skal behandles i Stortinget i vår.

– Når dere to går ut sammen om dette, er det fort gjort å tro at dette er avklart med moderpartiene deres, og at akkurat dette punktet er regjeringen enig om. Har dere fått noen signaler om det?

– Altså, vi håper jo det, sier Hoem. 

 Christian Roth Christensen / TV 2
FREMSTEG: Hoem og Seppola håper regjeringen foreslår klare moderniseringer av den 50 år gamle abortloven. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Frp vil sikre flertall

Det er ventet at Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil foreslå en lov som har delt innstilling på punktet om grensen for selvbestemt abort. 

I dag har norske kvinner selvbestemt abort fram til uke 12. Etter dette må svangerskapsavbruddet godkjennes av en nemnd med to leger. 

For en drøy uke siden proklamerte fem Frp-representanter at de vil sikre flertall for en utvidet grense for selvbestemt abort til uke 18, slik flertallet i Abortutvalget foreslo.

Det har lenge vært knyttet spenning til om det ville være mulig å danne flertall i Stortinget for å utvide dagens abortgrense. Partiene som ønsker utvidelse har manglet fem stemmer.

På Stortinget er Venstre, Rødt, SV, Arbeiderpartiet og MDG for en utvidelse av abortgrensen. Representantene til Senterpartiet og Frp er fristilt, og kan stemme i tråd med egen overbevisning, og nå har altså fem av Frp-representantene varslet at de vil sikre flertallet.

Read Entire Article