Minst 9 skyteepisoder i Oslo det siste halvåret. I helgen smalt det igjen.

2 weeks ago 16



Unge gutter er blitt skutt på fest, på kebabrestaurant og hos frisøren. Lederen i justiskomiteen frykter svenske tilstander.

Natt til søndag ble en ung mann skutt inne på en kebabrestaurant på Grønland. – Veldig alvorlig, sier Helge André Njåstad (Frp), leder i justiskomiteen. Foto: Olav Olsen

Publisert: 28.04.2024 22:54

28. april: Skutt på et spisested

Foto: Olav Olsen

Natt til søndag ble det trolig skutt gjennom vinduet til Beirut Kebab på Grønland. Der inne var det flere kunder. En mann i 20-årene ble alvorlig skadet og sendt til sykehus. Politiet mener det er mer enn én gjerningsperson, og at mannen ikke var et tilfeldig offer.

22. april: 18-åring skutt ved en barnehage

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Mandag 22. april ble en 18 år gammel gutt skutt i overkroppen ved en barnehage på Holmlia. Politiet etterforsker det som et drapsforsøk. Han måtte få livreddende førstehjelp.

15. april: Skutt hos frisøren

Foto: Tipser / NTB

Mandag 15. april 2024 ble en tenåringsgutt skutt inne på en frisørsalong på Bryn. Han ble alvorlig skadet. Fire ungdommer ble siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk, men to av dem ble løslatt. Politiet mener drapsforsøket er et oppgjør og knyttet til et kriminelt ungdomsmiljø.

23. mars: Til sykehus etter skudd ved skole

Foto: Lise Åserud / NTB

En mann i 40-årene ble sendt til sykehus med alvorlige skader etter at det ble skutt ved Hersleb skole på Tøyen lørdag kveld 23. mars. En norsk statsborger ble pågrepet i Sverige etter skytingen, siktet for drapsforsøk. Også en annen mann ble fengslet i to uker. Politiet tror saken kan knyttes til en konflikt og muligens narkotikakriminalitet.

27. februar: Skudd mot leilighet

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

To unge menn ble siktet og varetektsfengslet etter skyting mot en leilighet på Løren i Oslo 27. februar. De var kjenninger av politiet, som dro ut med flere patruljer og fant kulehull i døren. En person ble sett løpende fra stedet. Ingen ble skadet som følge av skuddene.

30. januar: Skudd mot enebolig

Foto: Lise Åserud / NTB

Et skudd ble avfyrt mot en enebolig på Røa 30. januar. Gjerningspersonen skal ha truffet inngangspartiet med en hagle. En 35-åring ble pågrepet i en stjålet bil utenfor Diakonhjemmet og siktet. Ingen kom til skade.

17. desember: Skudd ved kjøpesenter

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Søndag 17. desember 2023 var det to skyteepisoder i Oslo. Den ene skjedde ved Arkaden kjøpesenter på Karl Johans gate. En siktet mann i 30-årene erkjenner ikke straffskyld for forsøk på grov kroppsskade. Men han erkjenner straffskyld for grov ulovlig bevæpning med skytevåpen på offentlig sted.

17. desember: Skudd på Sinsen

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Den andre skyteepisoden den søndagen skjedde på Sinsen. Innsatslederen sa at det virket som om to personer hadde avtalt å møtes. Vitner hørte skudd, før en person flyktet i en bil, mens den andre flyktet fra stedet til fots.

28. oktober: Skjøt 15-åring på fest

Foto: Lise Åserud / NTB

Lørdag 28. oktober 2023 skjøt en 19-åring en 15-åring på en fest i Godlia/Trasop området. Det unge skuddofferet ble fraktet til sykehus, men var ikke i livsfare. Politiet visste hvem de skulle lete etter, men fant ikke den mistenkte 19-åringen. Han var nemlig kjørt til en båthavn av en annen tenåring, ifølge tiltalen. Men siktede meldte seg ikke lenge etter til politiet og pekte ut hvor pistolen lå. Flere ungdommer er tiltalt for å ha bistått den siktede ved å skjule bevis i saken.

– Det er skremmende

Fra 2022 til 2023 nesten doblet antallet alvorlige voldshendelser i Oslo seg, viser tall fra politiet. Også antallet knivstikkinger økte, fra rundt 20 i 2022 til over 50 i fjor.

De ni skyteepisodene i denne saken, er de skyteepisodene mediene har fanget opp det siste halvåret. Det kan altså være flere.

– Det er skremmende at det er flere og flere episoder, og det ser ut til å bli grovere og grovere. Det er en utvikling som går i helt feil retning. Det er en veldig alvorlig situasjon, sier leder i justiskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp).

I fjor ble det anmeldt 17 voldssaker der det ble brukt skytevåpen, viser politiets statistikk. Men det var enda flere slike saker i 2021 og 2022. Da ble det registrert henholdsvis 20 og 22 voldssaker med skytevåpen.

Helge André Njåstad (Frp)

Leder av justiskomiteen på Stortinget

Njåstad frykter at det skal utarte.

– Vi ser hvordan de har mistet kontrollen i Sverige. Kombinasjonen med at kriminaliteten øker og antallet politiårsverk synker, er ikke bærekraftig. Det er ikke lenger bare Frp som snakker om svenske tilstander. Det gjør de også i politiet, hevder politikeren.

Han gjentar Frps forslag om å innføre strengere straff for kriminalitet begått i enkelte soner. Det er noe de blant annet har innført i Danmark.

– Vi ser at noen geografiske områder er hardere rammet enn andre.

Kilder: Aftenposten, NTB og Avisa Oslo

Read Entire Article