Nå kastes toåringen og familien ut av Norge

1 week ago 156



– Du kom til barnehagen i februar 2023. Du er en solstråle som smilte og lo fra første dag. 

Slik åpner et brev fra Nesna barnehage, adressert til Doroteia Podstaneva (2). 

Den lille jenta krysset grensen til Kirkenes på nyåret i fjor – sammen med faren Vladimir Podstavnev og moren Raisa Lomakina.

I løpet av det siste året har familien på tre blitt til fire. Lillesøsteren Ingrid Podstavneva (1) kom til verden på Helgelandssykehuset Mo i Rana i september i fjor. Storesøsteren har dessuten begynt å lære seg norsk og få venner i barnehagen. 

Nå kastes familien ut av Norge. 

– Vi håper dere kommer tilbake til Norge og Nesna, for det er her du hører hjemme, for her har du etablert deg godt sammen med oss og er en del av krabbegruppa, heter det videre i brevet.

 privat
AVSKJEDSBREV: Doroteia fikk dette brevet med seg hjem da det ble klart at familien kastes ut av Norge. Foto: privat

Nesna barnehage ønsker ikke å kommentere saken, men har gitt TV 2 tillatelse til å gjengi brevet.

Faren Vladimir Podstavnev forteller at det lille stykket med papir rører noe dypt i han.

– Dette er en av hovedgrunnene til at vi ønsker å bli her i Nesna, sier han til TV 2. 

På flukt med baby i magen

Vladimir Podstavnev ble innkalt til det russiske militæret i slutten av 2022. Da valgte familien å reise til Belarus for å søke tilflukt hos slektninger der. 

Dessuten ble navnet og adressen til kona Raisa Lomakina spredt på meldingstjenesten Telegram fordi hun hadde uttalt seg kritisk om krigen i Ukraina. TV 2 har sett dokumentasjon på dette. 

Det førte til at Lomakina ble utestengt fra universitetet i Moskva, og at hun begynte å få truende meldinger, ifølge Podstavnev.

Da familien begynte å bli truet på gata, samtidig som Lomakina hadde en baby i magen, skjønte de at det måtte tas grep.

– I januar reiste vi til Norge fordi vi forsto at vi ikke lenger kunne bli verken i Russland eller Hviterussland, fordi det var farlig, forteller han til TV 2.

042724_Front
KONTAKTINFO: Lomakinas kontaktinformasjon ble spredd på Telegram. Foto: Skjermdump / Telegram

Tobarnsfaren forklarer at det er flere årsaker til at de valgte nettopp Norge som reisedestinasjon. 

En av grunnene er at familien ønsker en trygg oppvekst for de små barna. Av religiøse årsaker var det også viktig for dem å reise til et land med en luthersk-kristen befolkning. 

– Moren min har norske røtter, men siden den relevante informasjonen ligger i den okkuperte Donetsk-regionen, kan vi ikke bekrefte denne informasjonen, hevder Podstavnev.

Visumkonflikt 

I 2022 valgte norske myndigheter å oppheve visumavtalen med Russland midlertidig på grunn av krigen. 

Hovedregelen er derfor at visumsøknader fra Russland blir avslått, bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI) i en epost til TV 2.

Vladimir Podstavnev og familien søkte derfor om turistvisum i Spania, som de brukte til å reise inn i Schengen-området så fort som mulig. 

Og det er her konflikten ligger med de norske innvandringsmyndighetene. 

 privat
FØDT I NORGE: Ingrid Podstaneva ble født på sykehuset i Mo i Rana i september. Foto: privat

Familien mener at de bør få beskyttelse i Norge, fordi de frykter represalier i Russland. 

Vladimir Podstavnev er dessuten født på den ukrainske Krim-halvøya, og har et gammelt ukrainsk pass. Han kan derfor ha mulighet til å få kollektiv beskyttelse i Norge eller andre EU-land som ukrainer. 

Dublin-samarbeidet slår derimot fast at søknader om beskyttelse skal behandles i det landet der det først ble utstedt visum. 

I januar konkluderte derfor Utlendingsnemnda (UNE) at den russiske familien skal sendes til Spania. Dette er til tross for at familien aldri har vært der, og at de har bodd i Norge i nærmere ett og et halvt år. 

Saken ble først behandlet av UDI, som også konkluderte med det samme. TV 2 har sett vedtakene fra begge parter.

UNE svarer mer utfyllende om saken lenger nede i artikkelen.

Frykter for livet

Spania er et av landene i Europa som gir flest avslag om beskyttelse til flyktninger – kun 16,5 prosent får dette innvilget, ifølge AP.

Vladimir Podstavnev opplever derfor at vedtaket om å sendes til Spania i praksis betyr at familien kommer til å ende opp i Russland. 

Det kan få store konsekvenser, i og med at han har unndratt seg militærtjeneste, samt at kona har uttalt seg kritisk om krigen. 

– Vi er redde for å bli drept, eller banket opp, sier tobarnsfaren til TV 2, og trekker frem at Putin-kritikeren Aleksej Navalnij døde i russisk fengsel i februar.

 Javad Parsa/NTB
DØD: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj døde i russisk fengsel. Her fra en markering i Oslo Foto: Javad Parsa/NTB

Familien føler seg heller ikke trygge i Spania, der en avhopper fra den russiske hæren ble funnet skutt og drept tidligere i år. Avisen El Pais har sitert anonyme sikkerhetskilder på at russiske myndigheter står bak. 

Podstavnev er også bekymret for at flyttingen vil være en stor påkjenning for barna. Den eldste datteren ble født med akutt oksygenmangel, og har hatt problemer med å utvikle tale, ifølge faren. 

– Vi ønsker ikke å utsette barna for unødvendig stress. Doroteia har knyttet seg veldig til de lokale barna og barnehagepersonalet her, sier han. 

NOAS: Risikerer hjemløshet

Vedtaket fra UNE er endelig, og kan i utgangspunktet ikke påklages. 

Norsk organisasjon for flyktninger og asylsøkere (NOAS) har likevel sendt inn en anmodning om å vurdere saken på nytt, fordi de mener at det ikke er forsvarlig å sende familien til Spania. 

Marek Linha, juridisk seniorrådgiver i NOAS, viser til en rapport fra 2022 som slår fast at asylsystemet i Spania er overbelastet, og at flyktninger i landet ofte ender opp som hjemløse, ifølge en rapport fra 2022.

– I denne saken risikerer familien å havne på gata på ubestemt tid. Det er ganske uheldig når man har små barn, sier han til TV 2. 

 NOAS
ANMODNING: Jurist Marek Linha i NOAS har bedt UNE om å se på utkastelsen på nytt. Foto: NOAS

Enhetsleder i UNE, Linda Kartawich, opplyser til TV 2 at de ikke har rukket å behandle anmodningen, og at de er generelt tilbakeholdne med å kommentere saker som er til behandling. 

– Klageren og hans advokat vil få beskjed når den er ferdig behandlet, skriver hun i en epost. 

Ikke sterk nok tilknytning

Enhetslederen er krystallklar på hvorfor familien sendes til Spania: 

– Spanske myndigheter har utstedt visum til klagerne i denne saken, og derfor er det de som har ansvaret for å vurdere asylsøknaden, forklarer hun.

– Er det slik at dere ikke tar stilling til de humanitære grunnene til at de søker om beskyttelse, ettersom dere mener at dette bør behandles i Spania?

– Selv om det er et annet land som har ansvaret for å vurdere en søknad om beskyttelse, skal vi likevel gjøre en slik vurdering om vi mener tilknytningen til landet er sterk nok. Det mener vi ikke den er i dette tilfellet, svarer Kartawich. 

 Cornelius Poppe
OPPRETTHOLDER VEDTAK: Utlendingsnemnda er tydelige på at familien må reise til Spania. Foto: Cornelius Poppe

Familien har sagt at den eldste datteren Doroteia ble født med akutt oksygenmangel, men har ikke lagt frem dokumentasjon for dette, ifølge UNE. 

– Familien påpeker at det medfører en stor belastning for dem å flytte til Spania, blant annet på grunn av den eldste datterens helsetilstand. Hvilke hensyn tar norske myndigheter i denne sammenhengen?

– UNE har vurdert de opplysningene vi har fått i saken, og redegjør grundig for dette i vedtaket. Hensynet til barnets beste skal alltid være grunnleggende hensyn i saker som omhandler barn, svarer Kartawich.

Nemnda legger uansett til grunn at familien vil få tilstrekkelig helsehjelp i Spania. 

– Dersom de i Spania søker beskyttelse og får opphold, vil de ha rett til helsetjenester på lik linje med alle borgere med lovlig opphold i Spania, skriver enhetslederen. 

Usikker fremtid

Vladimir Podstavnev og familien har ikke fått noen endelig dato for når de må reise til Spania.

Politiet kan når som helst gi dem beskjed om at de må forlate landet på én ukes varsel.

– Fremtiden skremmer oss. For vi vet ikke hva som venter, forteller tobarnsfaren til TV 2. 

Read Entire Article