Norsk journalist utvist fra Eurovision-området – to dager på rad

1 week ago 18



– Jeg står der i mine egne tanker. Så kommer det plutselig snikende opp to sivile politibetjenter og sier «du må bli med oss, for du ser litt mistenkelig ut», sier Thomas Kolbein Bjørk Olsen (45).

Han møter TV 2 i Malmö, tre dager etterpå.

Den svenske byen er satt på hodet av Eurovision, av Israels kontroversielle deltakelse og av propalestinske demonstranter som mener at Israel burde ha blitt nektet plass, på samme måte som Russland er.

Olsen var på det første av de fem Eurovision-showene han for seks måneder siden kjøpte billett til, da de sivile politibetjentene tok ham med. 

– Jeg kan forstå det. Terskelen skal være lav for at de skal sjekke ut ting. Jeg ble med dem uten problem, forteller Olsen.

– Provoserende og litt morsomt

Han har ingen problemer med at politiet vil se nærmere på hvorfor han, en 45 år gammel mann, er på et Eurovision-show alene og verken ser festkledd eller feststemt ut.

Olsen er propalestinsk og opprørt over Israels behandling av befolkningen på Gazastripen. Derfor er han ikke like entusiastisk overfor Eurovision nå som da han kjøpte billettene for et halvt år siden.

– Politibetjentene tok meg med backstage og der var det en ny gruppe med politimenn som tok hånd om meg og var ganske brutale. De tok tak i armene mine og dyttet meg fremover. Jeg spurte hele tiden «Hva er det som skjer, hva er det jeg har gjort?». 

Ifølge Olsen ble han plassert i en «stor, hvit kube». Han hevder at politiet rev av ham jakken og kastet kapsen hans på gulvet, før de ba ham om å oppgi navn og fødselsdato og deretter kroppsvisiterte ham, mens to politimenn hele tiden holdt ham hardt i armene.

– Så innså de, tror jeg, at de ikke hadde noe på meg, sier Olsen til TV 2.

 Frode Hoff / TV 2
FESTEN ER OVER: Det ble ingen Eurovision-fest i Malmö for Thomas Kolbein Bjørk Olsen. Foto: Frode Hoff / TV 2

Men i stedet for å slippe ham, ble han fraktet til arresten. Politiet oppga ifølge Olsen som forklaring at han «var for beruset». 

– Noe jeg fant veldig provoserende, men også litt morsomt, fordi jeg verken røyker, drikker eller tar noen form for narkotika. Da de tok meg til arresten, sa de at jeg kanskje måtte bli der over natten for å sove ut rusen.

– Ble det tatt promillekontroll?

– Nei, og det ba jeg innstendig om at de skulle gjøre. De sa at de måtte vente på deres overordnede. Så kommer deres overordnede, som sier «han er ikke beruset, så vi har ingen grunn til å holde ham her», forklarer Olsen. 

Arrestert igjen

Før den 45 år gamle frilansjournalisten forlater politistasjonen, forteller han til politiet at han har billetter til totalt fem Eurovision-show og spør dem om han vil få problemer igjen dagen etter.

– Og da sier de «Nei, det blir ikke noe problem». Så jeg drar tilbake til arenaen dagen etter.

Det ble et problem.

 Frode Hoff / TV 2
FRILANSJOURNALIST: Olsen tok turen til Malmö for å se Eurovision-showene som privatperson, men også for å dekke demonstrasjonene på oppdrag for magasinet Blikk. Foto: Frode Hoff / TV 2

– I første sikkerhetskontroll er det noen som prikker meg på skulderen. Det er en av de politibetjentene som jeg møtte kvelden før, som insisterer på å gjøre en full kroppsvisitasjon, noe jeg stiller opp på. Jeg strekker ut armene og sprer beina.

Denne gang hadde Olsen med seg passet sitt, som han forklarer at politiet tok bilde av før de sa at de også måtte ta bilde av Olsen selv.

– Da ble jeg veldig provosert, for de fant ikke noe på meg dagen før, jeg hadde jo ikke gjort noe galt. Hvorfor skulle de hoppe på meg dagen etter også? Jeg følte at de prøvde å provosere meg.

Han løftet den ene hånden foran ansiktet og svarte at han ikke syntes det var greit å bli tatt bilde av. Ifølge Olsen fikk han da beskjed om at han enten kunne la seg avfotografere eller forlate showet.

– Så, når han tar bildet, gjør jeg en grimase. «Greit, da er det rett i arresten igjen», sa politibetjenten. Så ble jeg kjørt til arresten igjen, sier Olsen.

– Hva slags grimase gjorde du?

– Jeg himlet med øyene og strakk ut tunga, svarer Olsen.

I arresten får Olsen beskjed av politiet at han kan få gå dersom han ikke reiser tilbake til arenaen, eller bli værende i arresten frem til han «forstår at han ikke kan reise tilbake til arenaen igjen».

– Jeg er altså bannlyst. Da velger jeg det første.

Gikk med skjerf

Hvorfor svensk politi gir ham denne behandlingen to dager på rad, er han usikker på. Olsen gikk begge dagene med et svart-hvitt skjerf som kan minne om et palestinaskjerf.

– De har en veldig streng policy på at flagg og politiske effekter ikke kan bringes inn i arenaen, men dette er et 20 år gammelt H&M-skjerf. Hvis dette var et problem, skulle de tatt det fra meg i sikkerhetskontrollene.

FEIL SKJERF? Olsen lurer på om dette skjerfet er årsaken til at politiet plukket ham ut fra Eurovision-showene to dager på rad, men tror egentlig ikke det. Foto: Frode Hoff / TV 2
FEIL SKJERF? Olsen lurer på om dette skjerfet er årsaken til at politiet plukket ham ut fra Eurovision-showene to dager på rad, men tror egentlig ikke det. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Så for deg er ikke dette skjerfet et propalestinsk symbol?

– Jeg er pro Palestina, men jeg kledte meg ikke for å provosere eller vise det. Hvis jeg ville vise det, tror jeg at jeg hadde gjort det på et annet vis.

– Hvorfor skjer dette med deg?

– Det er helt klart på grunn av den anspente situasjonen i Malmö og at de er på utkikk etter trusler. Da synes også jeg at terskelen skal være lav for hva de kan gjøre, men de må gjøre det på en anstendig måte. Jeg forstår ikke hvorfor de skal være brutale. Og hvorfor skal de ta meg til politistasjonen?

Olsen legger ikke skjul på at han har deltatt i propalestinske demonstrasjoner i Berlin, der han bor. Han ser heller ingen problemer med at han deler propalestinske budskap i sosiale medier selv om han jobber som frilansjournalist.

– Er det en rolleblanding å være et medmenneske? Og å synes at folkemord er problematisk? Jeg synes ikke det er en reell problemstilling. Jeg har ingenting imot israelere eller jøder. Jeg synes alle skal kunne leve fritt.

Dette sier politiet

TV 2 har spurt svensk politi om deres versjon av saken, uten å få svar.

Til den svenske avisen Sydvenskan bekrefter politiet at Olsen måtte forlate arenaen to ganger.

– Dagen etter dukket han opp igjen. Han blir aggressiv når politiet skal kontrollere han. Han anses da å forstyrre den offentlige orden og blir bortvist fra stedet. Det er altså situasjonen som oppstår som gjør at han blir bortvist, sier talsperson Filip Annas i politiet.

Avisen har også spurt politiet om det stemmer at han er bannlyst fra Eurovision-arrangementene. Det avviser politiet.

Read Entire Article