Ni drap i Innlandet på kort tid: – Situasjonen er kritisk

1 week ago 21



F.v.: Politimester i Innlandet, Johan Brekke, politiadvokat Ingrid Hagen og operasjonsleder Frode Øvreås. Foto: Tore Kristiansen / VG

Politimesteren slår alarm, og sier at distriktet ikke har kapasitet til å etterforske andre alvorlige saker – som vold i nære relasjoner og voldtekter.

mandag 22. april kl. 21:27

Kortversjonen

  • Politimester Johan Brekke i Innlandet slår alarm om kapasitetsproblemer i etterforskning av alvorlige saker som vold i nære relasjoner og voldtekter.
  • Siden oktober i fjor er ni personer drept i politidistriktet. Til sammenligning ble tre drept i 2022 og ingen i 2021.
  • Brekke sier situasjonen er kritisk, og dette går utover etterforskning av andre prioriterte saker.
  • Innlandet politidistrikt har bedt om et møte med Politidirektoratet (POD) for å diskutere kapasitets- og budsjettutfordringer.
  • Ansatte er slitne og noen har fått sykemelding på grunn av arbeidspress og politiet drykter det kan gå utover publikumstilliten.

Som følge av dette har politimesteren i Innlandet, Johan Brekke, nå bedt om et møte med Politidirektoratet (POD).

– Jeg har aldri opplevd noe lignende i min tid i politiet, sier Brekke.

Han snakker om alle drapsetterforskningene politidistriktet må håndtere parallelt. Siden oktober i fjor er ni personer drept. Til sammenligning ble tre personer drept i distriktet i hele 2022, ingen ble drept der i 2021, mens tallet i 2020 var tre.

– Jeg håper at dette ikke er noen ny trend, men at det er tilfeldig, sier politimesteren.

Foto: Tore Kristiansen / VG

Tilfeldig eller ikke – belastningen har vært ekstrem for svært mange ansatte i politidistriktet i lengre tid.

– Situasjonen er ekstraordinær i den forstand at det er veldig mye nå for de folkene jeg har disponibelt. Belastningen for dem er ekstraordinær, sier han.

Får hjelp

Det startet 4. oktober i fjor høst. Da ble en tysk kvinne funnet skutt og drept på Kvikne. Så gikk det slag i slag.

Les om alle drapsetterforskningene i Innlandet nederst i saken

Kvikne-saken ble etter hvert overflyttet til Tyskland ettersom både avdøde og siktede kom derfra. I de øvrige drapene – åtte i tallet – pågår det fremdeles aktiv etterforskning.

– Klarer dere å håndtere alt alene?

– Vi har fått en del hjelp, heldigvis, sier politimesteren.

Kripos sin bistand – med taktisk og teknisk etterforskning – kaller han uvurderlig. I tillegg har Innlandet fått hjelp fra politidistriktene Øst og Oslo.

Brekke sier at det har vært særlig stor slitasje på krimteknikerne.

– Vi har fått en del avlastning der, fordi våre egne har jobbet altfor mye. Det har blitt altfor mye overtid og for stor belastning.

Foto: Tore Kristiansen / VG

På spørsmål om hvordan han vil betegne ressurssituasjonen, sier han følgende:

– Situasjonen er kritisk. Jeg må jo være ærlig på det.

– Kan ikke forskuttere

I tillegg til belastningen på de ansatte, står andre utfordringer i kø:

– Dette får stor betydning for andre prioriterte saker som vi skulle har drevet etterforskning i, men som nå er lagt på vent. Det kan være vold i nære relasjoner og voldtektssaker, hvor vi rett og slett ikke har kapasitet til å starte etterforskning nå, sier han og fortsetter:

– Så da utsettes den, og det kan også medføre at saker som normalt ville blitt etterforsket kan måtte henlegges. Rett og slett fordi vi ikke har kapasitet.

Det blir budskapet i det kommende møtet med Politidirektoratet.

– Vil du be om ekstra bevilgninger?

– Det er en dialog, og det jeg kommer til å fokusere på er konsekvensene av det budsjettet jeg har fått i forhold til det vi skal levere på.

Bjørn Vandvik<-Bjørn Vandvik

Politidirektoratet

Avdelingsdirektør for Politifagavdelingen i POD, Bjørn Vandvik, bekrefter at Innlandet har bedt om et møte for å diskutere kapasitets- og budsjettutfordringer som følge av blant annet antall drapssaker.

– Vi kan ikke forskuttere utfallet av et slikt møte, men vi ser, og har stor forståelse for at Innlandet nå står i en ekstraordinær og krevende situasjon, sier Vandvik.

– Går utover nattesøvnen

Hovedtillitsvalgt i Innlandet politidistrikt, Kjartan Waage, sier at det at alvorlige saker må legges bort, er svært krevende for de ansatte.

– De er slitne, det skjønner alle. Men noen kjenner også på en utilstrekkelighet ved at mange andre alvorlige saker blir liggende og ikke tatt tak i. Det er vanskelig å stå i.

– Det går på samvittighet. Noen har blitt sykemeldt på grunn av arbeidspress, for noen går det utover nattesøvnen. De går på høygir. Samtidig er det et enormt samhold mellom dem.

– Hvor bekymret er du?

– Jeg er bekymret for deres ve og vel. Samtidig skjønner jeg deres bekymring overfor publikums tillit. Primæroppgaven ved å forebygge blir ikke gjort. Det er ikke kapasitet.

Waage forteller om «ekstremt mye» bruk av overtid.

– Jeg har jobbet mange år i politiet, men ikke opplevd maken.

Etter intervjuet med VG skal politimester Brekke fly nordover for å møte politimestrene i Møre og Romsdal og Trøndelag. Begge distriktene står parate til å bistå dersom Innlandet får alvorlige saker nord i distriktet.

– Hvor mye mer tåler dere av alvorlige kriminalsaker nå?

– Nå får jeg virkelig håpe at vi får ro til å jobbe oss gjennom de sakene vi har, og at de ansatte får hentet seg inn igjen. Men vi har jo ingen garanti for noe som helst.

Publisert: 22.04.24 kl. 21:22Oppdatert: 22.04.24 kl. 21:27

Relaterte emner

Read Entire Article