Baneheia-saken: Mener jentene kan ha blitt flyttet

1 week ago 19



Foto: Ane Hem / NTB

Det blir svært sterke inntrykk i retten når obduksjonsrapportene av de to jentene gjennomgås.

  • Bilde av Hanna Espevik
Vi rapporterer fra Sør-Rogaland Tingrett mandag 6. mai kl. 11:09

Kortversjonen

  • Tredje uke av rettssaken mot Jan Helge Andersen, tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), i gang i Sør-Rogaland Tingrett.
  • Andersen erkjenner ikke straffskyld.
  • Sterke inntrykk i retten når obduksjonsrapportene av de to jentene blir gjennomgått.
  • Professor og lege Torleiv Ole Rognum vitnet om obduksjonen og detaljerte skader, inkludert knivstikking, stump vold og DNA funnet relatert til overgrep.

Nå er tredje uken i rettssaken mot Jan Helge Andersen i gang. Den holdes i Sør-Rogaland Tingrett. Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10).

Han erkjenner ikke straffskyld.

Dommeren Tor Christian Carlsen begynner med å understreke at retten må være forberedt på at det blir en del bilder i dag:

– Og det er uvanlig mange fæle bilder her. Og det er vi forberedt på så godt vi kan.

Tingrettsdommer Tor Christian Carlsen advarte retten i dag om sterke bilder og inntrykk. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er professor og lege Torleiv Ole Rognum som starter med å vitne om obduksjonsrapportene. Han var en av dem som utførte obduksjonen av de to jentene tilbake i 2000.

Det vises flere svært sterke bilder i retten.

Rognum går detaljert gjennom de ulike skadene på kroppene til de to jentene. Dette er blant annet stikkskader fra en kniv, stump vold og DNA funnet steder forbundet med overgrep.

Andersen, iført en blomstrete T-skjorte, ser rett ned i pulten de to timene Rognum til nå har snakket.

Baneheia-saken forklart

Jan Helge Andersens forsvarer, Stein Holden, stiller Rognum flere spørsmål:

– Ser du tegn på kroppene deres på at de kan ha blitt flyttet? Spør Holden

– Ja, jeg vil si at det er tegn til det, svarer Rognum.

– Ser du tegn til at de kan ha blitt løftet?

– Det kan vi ikke utelukke, sier Rognum.

Forsvarer<-Forsvarer

Stein Holden

Rognum får også flere tekniske spørsmål fra alle kanter i retten. Særlig spørsmål om jentene har blitt flyttet og ulike forskjeller på skadene til jentene er sentrale. Forsvarer Krogh Fornes er også opptatt av rutinene rundt prøvetakningen, og mulig DNA-smitte.

VGs Krimpodden lager flere episoder i uken der de følger rettssaken. Hør via VG+ eller Podme.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. april 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Read Entire Article