Norge gir milliarder til nytt luftvern i Ukraina

2 weeks ago 14



HANNOVER/OSLO (TV 2): Akutt behov for hjelp i Ukraina gjør at Norge nå skal bidra med luftvern i landet.

 Santiago Vergara/ TV 2
JONAS GAHR STØRE: Norge skal bidra med luftvern til Ukraina. Foto: Santiago Vergara/ TV 2

Publisert 21.04.2024 20:29

– Nyhetene melder hver morgen om russiske missiler og droner som har rammet sivile bygninger, energikraftverk, drept masse mennesker. Dette har Ukraina klart å beskytte seg mot, men det begynner å gå tomt, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

Dette gjør at Norge nå skal gi milliarder til luftvern i Ukraina.

Revidert statsbudsjett

– Delvis har Nansen-programmet gått til det, men vi kommer også i revidert budsjett til å legge opp til å kunne komme med nok midler til at Norge kan være med på dette initiativet fra start.

Nansen-programmet er en norsk støttepakke til Ukraina. Programmet gir militær og sivil støtte for 75 milliarder kroner fordelt på fem år.

Jonas Gahr Støre opplyser om at det er betydelige summer som skal brukes, men forteller ikke det nøyaktige beløpet. 

– Det kommer vi tilbake til når vi legger frem det reviderte budsjettet. Det er dyrt, men å bevare freden og friheten koster. De som betaler den høyeste prisen er Ukraina og ukrainere. 

Tar av egne lagre

Søndag har den norske statsministeren vært i møter med EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, og Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz. Her informerte Støre om at Norge skal være med på det internasjonale initiativet om luftvern til det krigsrammede landet.

 Santiago Vergara/ TV 2
MESSE: Støre var i dag på Hannover Messe. Foto: Santiago Vergara/ TV 2

Statsministeren mener det nå må til en kraftsamling til for å få mer luftvern til Ukraina, og at dette må komme nå.

– Vi har veldig liten tid til forsinkelser, så Norge vil være med på finansieringssiden. Det er flere andre land som bidrar til det, for det finnes luftvern som kan komme ganske raskt inn til Ukraina, og det har det vært jobbet med intenst de siste dagene og ukene.

Det tar tid å produsere luftvern. Dette gjør at man må sende luftvern fra egne lagre. 

– Det har vært malen til nå, og det har også vi bidratt med. Andre land vil også grave dypere for å bidra med dette. Vi må også få opp produksjonen.

Internasjonalt samarbeid

I USA ble det lørdag flertall i Representantenes hus for en støttepakke til Ukraina. Støre mener ikke at vi i Europa kan slappe av av den grunn. 

– Jeg mener tvert imot. Det er en veldig dramatisk situasjon i Ukraina. Et voldsomt angrep fra Russland som kommer fra luften og bakken. Det USA gjør nå er nødvendig, og det må vi også følge opp. 

Ukraina sin president, Volodymyr Zelenskyj, takket USA på det sosiale mediet X.

– Jeg er takknemlig overfor Representantenes hus, begge partier, og speaker Mike Johnson personlig, for beslutningen som gjør at historien er på rett spor, skrev han.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg gledet seg over utfallet.

– Jeg ønsker velkommen at Representantenes hus i USA har godkjent en stor ny støttepakke til Ukraina. Ukraina bruker våpnene som de Nato-allierte gir landet til å ødelegge den russiske kampevnen. Dette gjør oss alle tryggere, både i Europa og Nord-Amerika, sier Stoltenberg på X.

Read Entire Article