– Norge står bokstavelig talt stille når vi ikke kan fly

1 week ago 17



Kostnaden for samfunnet av torsdagens flystans er vanskelig å måle i kroner og øre. – Det som er dyrt, er tiden, sier økonom.

 Petter Sørum -Johansen / TV 2
KØ: Passasjerene måtte tilbringe mer tid enn planlagt på Oslo lufthavn torsdag. Foto: Petter Sørum -Johansen / TV 2

Publisert 25.04.2024 18:43

Flyene er i luften igjen etter å ha blitt satt på bakken på grunn av en teknisk feil torsdag morgen.

Det er imidlertid fortsatt forsinkelser og kanselleringer i flytrafikken.

– Forsinkelsene blir etter hvert kortere frem til det er normal drift i igjen, sier kommunikasjons­sjef Cathrine Fuglesang Framholt i Avinor til TV 2.

I nærmere to timer sto flyene på bakken. Det får enorme ringvirkninger i samfunnet.

– I et land som Norge, der vi er mer avhengig enn andre av at luftfarten virker, har dette store kostnader, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøgskole til TV 2.

– Vanskelig å måle

Når flytrafikken står, får det økonomiske konsekvenser for både privatpersoner og næringslivet. 

– Norge står bokstavelig talt stille når vi ikke kan fly. Det er selvfølgelig ekstra dyrt når det er hovedstadsområdet og Sør-Norge som settes ut av drift.

 Penelope Alida Larsen / TV 2
DYRT: Det er dyrt når luftfarten stenges, sier Frode Steen. Akkurat hvor dyrt, er vanskelig å måle. Foto: Penelope Alida Larsen / TV 2

Årsaken er møtevirksomhet for næringslivet i Oslo og at mye av utenlandstrafikken i Norge går via Gardermoen, forklarer Steen.

– Det er rett og slett dyrt når luftfarten stenges ned. Å regne på det er en annen sak, sier han.

Det er det særlig én grunn til, utdyper Steen. Det er nemlig mange kostnader som ikke kan måles på samme måte som nye billetter.

– Det som er dyrt, er tiden, og å ikke komme fram dit vi skal, når vi skal. Den kostnaden er vanskelig å måle.

– Flyr mer enn andre

I Norge finnes ikke alternative reisemåter som kan konkurrere med luftfarten. Store avstander og spredt befolkning er «oppskriften på et land som trenger fungerende luftfart», mener Steen.

– Vi flyr typisk mer enn alle andre, da utenom øysamfunn som Mallorca, fordi alternativene blir så veldig dårlige, sier Steen.

Han peker også på at nordmenn tjener godt og derfor har økonomi til å reise mye.

– Vi må ha et velfungerende system. Å få stopp i en ukedag, det koster naturlig nok penger.

Samtidig peker Steen på at digitale løsninger gjør at kostnadene ved stopp i flytrafikken er noe lavere nå enn tidligere.

– En kunde som skal i et møte og mister flyet sitt, mener jo at det er bedre å møtes fysisk. Men når reiser kanselleres, finnes det i dag bedre alternativer enn det vi hadde før, sier han.

– Før – og spesielt da før Covid – var alternativet null ved en kansellering. Nå finnes det en mellomløsning for flere av de som får flyet kansellert, de kan delta digitalt. Opplagt ikke like bra, men bedre enn å ikke være til stede i det hele tatt.

Read Entire Article