Hamas-leder: – Vi ønsker fortsatt en avtale

1 week ago 19



Israels statsminister nekter å avslutte krigen på Gazastripen, samtidig som hungersnød sprer seg på Gazastripen, ifølge Verdens matvareprogram.

 Majid Asgaripour/WANA / Reuters
LEDER: Ismail Haniyeh for Hamas' politiske byrå anklager Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å stå i veien for en våpenhvileavtale. Foto: Majid Asgaripour/WANA / Reuters

Publisert 05.05.2024 14:20 Sist oppdatert 3 minutter siden

Søndag ettermiddag sier den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu at å avslutte krigen på Gazastripen, vil bety at Hamas beholder makten i den palestinske enklaven. 

– Staten Israel kan ikke godta dette. Vi er ikke klare til å akseptere en situasjon der Hamas-bataljoner kommer ut av sine bunkere, tar kontroll over Gaza igjen, gjenoppbygger sin militære infrastruktur og igjen truer Israels innbyggere, sa Netanyahu i et regjeringsmøte søndag.

En Hamas-delegasjon er i helgen i den egyptiske hovedstaden Kairo for samtaler om våpenhvile med meglere. 

Søndag sier den politiske lederen Ismail Haniyeh i Hamas at gruppen fremdeles er interesserte i å komme frem til en avtale om en omfattende våpenhvile.

Hamas: – Vist fleksibilitet

Tidligere har det vært rapportert at gruppen ikke vil gå med på en avtale «for en hvilken som helst pris», og at de krever at Israel trekker seg helt ut fra Gazastripen og avslutter krigen.

Dette gjentar Haniyeh, og sier at avtalen må gi garantier for at Israel trekker seg ut av Gaza og sikre en seriøs avtale for utveksling av gisler.

I uttalelsen anklager han Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å fortsette angrepene og for å utvide konflikten. Han mener også at Netanyahu saboterer meglernes og andre parters forsøk på å finne en løsning.

– Vi har vist fleksibilitet, men vårt utgangspunkt i forhandlingene er å få en slutt på krigen, sier Haniyeh.

Netanyahu: – Fastlåste

Uttalelsene kommer samtidig som Hamas' forhandlere møter meglere fra Qatar, Egypt og USA i Kairo, og omtrent samtidig som Netanyahus uttalelser.

Netanyahu sier søndag at Israel er «villige til å pause Gaza-krigføringen i bytte mot gisler». 

Han legger imidlertid til at Israel ikke kommer til å godta vilkår som kan ses på som at landet overgir seg og at landet vil fortsette krigen frem til deres mål er oppnådd.

Landets uttalte mål er å utslette Hamas, noe de ikke har klart i løpet krigen, som på tirsdag har rast i sju måneder.

Han anklager samtidig Hamas for å være «fastlåste i sine ekstreme standpunkt». 

Ifølge Netanyahu har de israelske forhandlerne fått stort handlingsrom for å prøve å få til en løslatelse av gisler. Han sier også at Israel har vist «vilje til å gå en betydelig distanse», men at Hamas står i veien for en avtale. 

WFP: – Full hungersnød

Konsekvensene av krigen for Gazastripen, hvor rundt 2,3 millioner mennesker lever, har vært katastrofale. Ifølge FNs spesialrapportør for De palestinske områdene er minst 75 prosent av infrastruktur og sykehus ødelagt i den palestinske enklaven. 

De menneskelige kostnadene er også skyhøye, med totalt over 100.000 såret eller drept så langt. 

Lørdag sa Verdens matvareprogram (WFP) at fullskala hungersnød har slått inn i Nord-Gaza.

Det sier de basert på hva FN-organisasjonen har sett på bakken, sier WFP-sjef Cindy McCain.

– Det er fullskala hungersnød i nord, og den beveger seg sørover, sa McCain i et intervju med amerikanske NBC.

WFP-sjefen blir så utfordret på om dette stemmer av intervjuer Kristen Welker:

– Det du sier nå er betydelig; du sier at det er en fullskala hungersnød nord i Gaza?

– Ja, det gjør jeg, svarer McCain resolutt.

Read Entire Article