Advarer mot trend: – Kan gjøre uopprettelig skade

1 week ago 23



Barn helt ned i åtte-niårsalder kaster seg over hudpleieprodukter beregnet på voksne.

 Ditlev Eidsmo / TV 2

God morgen Norge

KRØKES TIDLIG: Jenter i barneskolealder kaster seg på retinolbruk og andre hudpleietrender. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 05.05.2024 14:22 Sist oppdatert 7 minutter siden

Sosiale medier flommer over av tips og triks til sminke og hudpleie. Og barn helt ned i åtte-ni årsalderen lar seg inspirere.

– Jeg har merket en veldig stor forskjell på interessen, spesielt det siste året, forteller sminkør og influenser Dajana Tomanovic til TV 2. 

Hun forteller at forespørselen fra små barn har vært større enn noen gang, og at det gjerne er foreldrene som tar kontakt og spør om sminkekurs eller veiledning på vegne av barna. 

Foreldre hjelper til

Kosmetikkbransjen var den bransjen innen handel som vokste aller mest i 2023. Tall fra NHO viser at 10,5 milliarder kroner ble lagt igjen hos kosmetikkforhandlerne.

TV 2s moteekspert Marianne Jemtegård sier at hun har forståelse for at jenter i den alderen er nysgjerrige og har lyst til å prøve sminke og hudpleie, men at de også møter en verden i sosiale medier som forteller dem at de bør fikse på utseendet.

– Det er det som er utrolig urovekkende, sier moteeksperten til TV 2.

Jemtegård forteller blant annet om emneknaggen #Sephorakids (Sephora er navnet på en populær kosmetikkjede, journ. anm.), et fenomen fra USA der små barn forteller om sin hudpleierutine.

Moteprofilen poengterer at sosiale medier har en aldersgrense og at det er foreldrene som godkjenner bruken. 

Kan gjøre uopprettelig skade

Jemtegård forklarer at de fleste barn ikke er så gode til å skille mellom hva som er reklame og hva som er anbefalinger. Hun forteller at feil bruk av produkter kan gjøre store skader på ung hud.

– De begynner å bruke hudpleieprodukter som er laget for en hud som er 30–40 år gammel, som retinol- og syrebaserte-produkter. 

Retinol brukes blant annet i antialdringsprodukter.

Advarer mot hjemme­laget «Botox»

– Da snakker vi om at du kan gjøre uopprettelig skade på en hudbarriere som ikke er fullt utviklet når du er så ung. 

Moteeksperten beskriver en voldsom utvikling i konsum-markedet i hudpleieprodukter med veldig aktive ingredienser.

– Tidligere måtte du gå på en hudpleiesalong for å kjøpe den type produkter, nettopp fordi de kunne gjøre stor skade. I dag finnes det lett tilgjengelig hos kosmetikkjedene, mener Jemtegård.

Hudlegen advarer

Sminkøren Dajana Tomanovic er enig. Hun spesifiserer at når man når puberteten, er huden under utvikling, i tillegg til at man er hormonell. 

Hun forteller at visse produkter med for eksempel mineraloljer kan tette igjen huden og gi flere utbrudd.

– Eller retinol som tar bort hudbarrieren. Hvis man da går ut i solen uten solfaktor, kan man utvikle hudskader tidligere enn normalt, sier Tomanovic.

Påvirkes av jevnaldrende

Kamilla Knutsen Steinnes er stipendiat ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) ved OsloMet. Hun har forsket på barn og unges digitale hverdagsliv og bekrefter at barn og unge i dag blir forbrukere tidligere enn før.

– De har mer penger, ofte på egne bankkort, og de eksponeres kontinuerlig for skreddersydd reklame i sosiale medier. Allerede fra ung alder har barn påvirkningskraft på foreldrenes lommebok, forteller hun.

Hun viser til studier som peker på at barn og unge kan oppleve kjøpepress på forbruksområder knyttet til jevnaldrende sosialiseringsprosesser. 

– Barn og unge blir spesielt påvirket av trender de ser på sosiale medier.

Steinnes spesifiserer at trender, som hudpleie- og sminkerutiner, kan bunne i et behov for å passe inn blant jevnaldrende. Tenåringer er i en viktig utviklingsfase av livet og er derfor spesielt opptatt av å føle på tilhørighet. 

– Forbruksvarer som klær og sminke fra enkelte merkevarer kan dermed fungere som statussymboler og som indikasjon på hvilken gruppe man tilhører, sier hun. 

Etterspør aldersgrense

På spørsmål om hvilket ansvar influensere bør ta, svarer Tomanovic at noe av det viktigste de gjør er å være bevisste på innholdet i produktene de formidler.

– Man må fortelle at det er tilpasset en viss alder, og være obs på at man har yngre følgere, sier sminkeguruen.

Hudklinikk solgte antirynkekrem til 13 år gamle Tilje

Hun forteller samtidig at det er utfordrende. Blant annet ser man at vennegrupper påvirker hverandre. For unge mennesker, som er aktive på sosiale medier, er det viktig å være først ute med sminke og trender.

Jemtegård etterspør en aldersgrense for kjøp av for eksempel retinol-produkter og viser til Sverige, der et apotek har valgt å gjøre nettopp det. 

– Vi som foreldre snakker sammen. Man føler et ekstremt kjøpepress.

Hun understreker at bransjen tjener masse penger på at kundene blir yngre og yngre.

 – Da må vi som foreldre ta ansvar og snakke sammen. Snakk med vennegruppa, snakk med foreldre til medelever og prøv å sette grenser for hva som er ok. 

Read Entire Article