Norges strategi er oppskriften på å skape enda mer usikkerhet og spenning i Midtøsten

2 weeks ago 14



Israel har overlevert all referert informasjon til UNWRAs sentrale donornasjoner, inkludert Norge. Så langt har imidlertid Norge ikke vist noen interesse for å dele denne oppsiktsvekkende informasjonen med oss på Stortinget eller mediene, skriver innleggsforfatter Christian Tybring-Gjedde. Foto: Mohammed Salem, Reuters/NTB

Når fakta blender for solen.

Publisert: 02.05.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I etterkant av terrorangrepet på Israel 7. oktober nedsatte FNs generalsekretær António Guterres et internt utvalg og en ekstern gruppe (the review group). Gruppen ble ledet av Frankrikes tidligere utenriksminister Catherine Colonna med assistanse fra tre nordiske forskningsinstitutter. Resultatet av gruppens arbeid ble presentert på en pressekonferanse i april 2024.

Det andre utvalget blir ledet av FNs Office for Internal Oversight (OIOS). OIOS fikk mandat til å undersøke Israels påstand om at ansatte i UNWRA deltok i terrorangrepet på Israel. OIOS har senere valgt å utvide sine undersøkelser til å inkludere 19 personer. Utvalget har ikke fremlagt endelig rapport.

Gruppens oppgave

UNWRA er tidligere blitt anklaget for å ha autoritær styringsform og manglende demokratiske prosesser. Colonnas gruppe hadde blant annet i oppdrag å vurdere hvorvidt UNWRAs styringsform er demokratisk forankret.

Gruppens oppgave var videre å utarbeide en oversikt over hvilke mekanismer som er implementert, og hvorvidt disse blir brukt i henhold til intensjonen.

I rapporten kommer det frem at det i UNWRA eksisterer sterke uenigheter med hensyn til lønn, mangel på tilslutning til fagforeninger, straff for manglende disiplin (disiplinary sanctions), trusler og politisk press.

Ambisjonen er at resultatene i rapporten vil bli brukt til å forbedre dokumenterte svakheter.

Selsom spørsmålsrunde

Gruppens mandat inkluderte ikke å avdekke hvorvidt UNWRA har bånd til ulike terrororganisasjoner, slike flere medier senere har rapportert.

Under fremleggelsen av rapporten ble det under pressekonferansen avholdt en selsom spørsmålsrunde. Journalistene i salen hadde utelukkende ett fokus, og det var hvorvidt Israel hadde lagt frem relevant informasjon for gruppens arbeid. Noe Colonna bekreftet.

Colonna understreket flere ganger at gruppen har mottatt all relevant informasjon, inkludert Israels påstand om at et stort antall av UNWRAs ansatte i Gaza og på Vestbredden var medlemmer eller hadde tilknytning til terrororganisasjoner.

Colonna understreket imidlertid gjentatte ganger at gruppen ikke hadde mandat å undersøke sannhetsgehalten i disse påstandene.

Journalistene i salen var åpenbart ikke fornøyde med svarene, og spørsmålsrunden endte med at en oppgitt og irritert Colonna ba journalistene om å lese rapporten istedenfor å mistenkeliggjøre gruppens arbeid. (Pressekonferansen finnes i sin helhet på FNs hjemmesider.)

Innhentet av israelsk etterretning

Colonnas forsikringer passet imidlertid ikke inn i medienes narrativ, og mediehus i flere land konkluderte med at Israel ikke hadde lagt frem dokumentasjon på at det var link mellom UNWRA og terrororganisasjoner. Også NRK meldte dette i kanalens nyhetssending neste dag.

Israels dokumentasjon for at ansatte i UNWRA har nære bånd til terrororganisasjoner, og at infiltrasjonen berører alle aspekter i det palestinske samfunnet, er innhentet av israelsk etterretning. Dokumentasjonen er overlevert til FN, inkludert Colonnas review group.

Dokumentasjonen har fire hovedelementer:

  • UNWRA har 2135 personer i sin arbeidsstyrke som er medlemmer av terrororganisasjoner.
  • 20 prosent av alle rektorer og viserektorer (deputy school principals) er medlemmer av terrororganisasjoner.
  • 32 områder i Gaza inneholder terroristinfrastruktur, inkludert tunneler, tunnelinnganger og rom for krigsoperasjoner.
  • UNWRAs skolesystem har revidert åpenbart antisemittiske bøker, men har introdusert selvprodusert skolemateriell (supplemental educational materials).

Denne dokumentasjonen har FN foreløpig ikke vært villig til å undersøke.

Mer usikkerhet og spenning

I etterkant av terrorangrepet dokumenterte Israel at flere UNWRA-ansatte var med på selve angrepet. Dette førte til at flere land frøs all økonomisk støtte til UNWRA. Norge var et av landene som ikke lot informasjonen påvirke egen utenrikspolitikk. Norge valgte sågar å øke den økonomiske støtten.

Det som Israel nå avslører, er at UNWRAs tilknytning til terror er langt mer omfattende enn man tidligere har kunnet dokumentere. Funnene er overveldende og betyr at UNWRA har infiltrert samtlige sentrale samfunnsområder. I klartekst betyr det at Hamas og andre terrororganisasjoner har full kontroll over UNWRAs virke på Gaza-stripen.

Israel har overlevert all referert informasjon til UNWRAs sentrale donornasjoner, inkludert Norge.

Så langt har imidlertid Norge ikke vist noen interesse for å dele denne oppsiktsvekkende informasjonen med oss på Stortinget eller mediene. Norge har heller valgt en annen variant og planlegger nå ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) å anerkjenne Palestina som egen stat.

Norges strategi er oppskriften på å skape enda mer usikkerhet og spenning i Midtøsten.

Read Entire Article