NRK-kommentator om Ingebrigtsen-tiltalen: – Timingen er forferdelig

2 weeks ago 11



– Det kommer til å bli en monumental utfordring i å klare å holde et rent sportslig fokus.

Det sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

For 6. august skal det avgjøres under flomlysene på Stade de France i Paris for Jakob Ingebrigtsen. Da skal han løpe for å forsvare sitt OL-gull fra Tokyo.

Og en av hans argeste konkurrenter? Narve Gilje Nordås. Han blir trent av Gjert Ingebrigtsen, som også er Jakob og resten av løpebrødrenes tidligere trener.

– Timingen er på alle måter så forferdelig dårlig som det går an, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

- De må rett og slett si at de har bommet

NRK-KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Tiltalt for fysisk vold og verbal mishandling

Nordås har tidligere uttalt at han ikke blir å velge bort Gjert Ingebrigtsen som trener. Han ønsker å vente til alle fakta er på bordet rundt saken.

NRK møtte Nordås på vei inn til utøverhotellet i Huelva mandag. Han ønsket ikke å kommentere saken.

– Ikke nå, dessverre.

Pressetreff innendørs VM i Glasgow

DUO: Gjert Ingebrigtsen (t.v.) og Narve Gilje Nordås har samarbeidet i flere år. Nå gjenstår det å se om sistnevnte fortsetter samarbeidet etter tirsdags tiltalebeslutning kom.

Foto: Lise Åserud / NTB

For tirsdag morgen kom tiltalebeslutningen, som er på syv punkter, mot Gjert Ingebrigtsen. Den omfatter både fysisk vold og verbal mishandling. Tiltalen handler om mishandling i nære relasjoner mot et av sine barn.

John Christian Elden og Heidi Reisvang, som er Gjert Ingebrigtsens forsvarere, sier han er uenig i fremstillingen av hendelsene som tiltalen er basert på, og at han ikke erkjenner straffskyld.

Saken kommer opp midt i sesongoppladningen til både Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. De er to av Norges heteste medaljekandidater både i EM i juni og OL i august.

– Jakob er den aller største internasjonale stjernen i friidrett, som også er det største i løpet av et OL. Dette kommer til å prege alt frem til de olympiske lekene i starten av august, måtte de ville det eller ei, sier Saltvedt.

– Kommer til å prege alt

Når tiltale er tatt ut, skal saken vanligvis så fort som mulig opp for retten. På grunn av omstendighetene i saken, hvor begge parter har fulle kalendere, er det ikke ventet at rettssaken vil finne sted før etter sommerferien.

– Man må finne et tidspunkt der alle kan møte. Jeg vil tro at det vil holde hardt å få denne saken opp før sommerferien, det tror jeg ikke vil skje, sier Marius Dietrichson til NRK. Han er advokat og tidligere leder for forsvarsgruppen i advokatforeningen.

Dette betyr at saken kommer til å foregå over OL-perioden. Ifølge NRKs opplysninger vil saken mest sannsynlig komme opp for retten i oktober.

Straffesaken mot Zaniar Matapour

ADVOKAT: Marius Dietrichson. Bilder er fra Oslo tinghus i forbindelse med en annen straffesak.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Dietrichson omtaler tiltalebeslutningen mot Gjert Ingebrigtsen som alvorlig.

– Etter loven er dette et alvorlig forhold. Den straffbare gjerningen er dessuten beskrevet til å ha foregått over flere år overfor et barn. Det straffes gjennomgående med fengselsstraff om retten finner tiltalte skyldig, sier Dietrichson.

NRK har forsøkt å få kommentarer fra Gjert Ingebrigtsen, uten å få noen svar.

Dette har skjedd i Ingebrigtsen-konflikten

Fra gullglis, realityshow og jubel, til familiebråk og beskyldninger om vold. Her er tidslinjen i Ingebrigtsen-konflikten.

Tviler på at saken preger Jakob Ingebrigtsen

Saken mellom den tidligere løpefaren og sønnene har foregått helt siden februar 2022. Da valgte de å skille lag. Dette skjedde et drøyt halvår etter at Jakob Ingebrigtsen tok sitt første OL-gull.

Der NRKs sportskommentator mener dette kommer til å føre til støy for både Jakob Ingebrigtsen og Nordås, tror den tidligere olympiske mesteren på 800 meter, Vebjørn Rodal, at saken ikke vil gå ut over prestasjonene på løpebanen.

– Rent praktisk for Jakob Ingebrigtsen sin del så tror jeg kanskje ikke forskjellen blir så stor. Når du er så god som Jakob Ingebrigtsen i en internasjonal idrett som friidrett, og har vært så god over så lang tid, så besitter du noen mentale egenskaper og en mental kapasitet som er bunnsolid, sier NRK friidrettsekspert Rodal og fortsetter:

– Jeg tror han klarer å håndtere dette på en grei måte, men en drømmesituasjon er det jo ikke.

Vebjørn Rodal

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal.

Foto: Sigmund Sagberg Andersen / Sigmund Sagberg Andersen/NRK

Ingebrigtsen-brødrene har via sin manager og pressekontakt bedt om ro slik at de kan fokusere på det sportslige.

Ventet at deler av saken går for lukkede dører

Det er ventet at saken skal opp for retten i oktober. Den endelige berammingen som saken er ikke satt.

Et vanlig prinsipp i norsk rettspraksis er at alle straffesaker skal gå for åpne dører. Det er derimot ventet at deler av rettssaken blir å gå for lukkede dører.

– Deler av rettssaken vil unntaksvis kunne holdes utenfor offentligheten, altså lukkede dører, når hensynet til privatlivets fred krever det. Kanskje særlig hvis det er barn involvert, slik som i denne saken. Dette blir en helhetsvurdering for retten, ut fra det partene selv ønsker, sier advokat Dietrichson.

Dermed venter fort en tur til rettssalen i Sør-Rogaland tingrett i tinghuset i Sandnes for Jakob Ingebrigtsen etter OL i Paris.

Publisert 29.04.2024, kl. 18.00 Oppdatert 29.04.2024, kl. 18.21

Read Entire Article