Pasientene strømmer til: – Slipper to års ventetid

1 week ago 13



Rekordlange helsekøer:

Regjeringen lovet kortere helsekøer og en prioritering av kvinnehelse. Nå roper de private helseforetakene varsku.

 Robert Reinlund / TV 2
ROPER VARSKO: Aleris-sjefen sier det er opp mot to års ventetid i det offentlige for operasjoner de kan tilby i løpet av få uker. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Publisert 26.04.2024 01:48 Sist oppdatert 1 minutter siden

Mens køene i det offentlige helsevesenet vokser, så henvender flere enn tidligere seg til de private helseforetakene. 

Likevel ønsker ikke regjeringen å la offentlige helseforetak kjøpe flere tjenester hos private aktører. 

Administrerende direktør i Aleris, Anita Tunold, skjønner lite av regjeringens linje. Hun mener helseforetakene har blitt nødt til å bryte avtaler med private aktører etter regjeringens vedtatte politikk. 

– De regionale helseforetakene har egentlig tatt de politiske signalene som er blitt sendt over tid og bruker oss i stadig mindre grad.

Les svaret fra helseminister Jan Christian Vestre lenger nede i saken.

– Et paradoks

– Det er et paradoks. Vi har masse ledig kapasitet som ikke brukes, i hvert fall så langt av ideologiske årsaker, mens det er et stort behov der ute, sier Tunold. 

Aleris er et av de private helseforetakene som har opplevd en enorm økning. 

Helseforetaket er en av Norges største private helseaktører, og nå vokser de enda mer. 

I Bergen alene har de doblet antallet pasienter det siste året.

 Robert Reinlund / TV 2
LANG LISTE: Ventetidene i spesialisthelsetjenesten er lange. Aleris merker pågangen fra dem som ikke vil vente i offentlig helsekø, sier direktør Anita Tunold. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Store forskjeller

Aleris merker at stadig flere ikke makter å vente i de rekordlange offentlige helsekøene og dermed henvender seg til det private. I fjor opererte de 60 prosent flere kvinner med behov for gynekologisk kirurgi enn året før. 

– De kommer på grunn av de enorme køene i det offentlige helsevesenet. Pasienter vil ikke vente unødvendig. Derfor kommer de heller til oss og betaler selv eller bruker helseforsikringen sin, sier Tunold. 

Et eksempel er operasjon i underlivet for kvinner, der det er tilfeller av fremfall av livmor. 

I dag er ventelisten i Bergen på denne operasjonen på 78 uker. I Stavanger er den på 74 uker. 

Aleris sier de kan tilby operasjonen på 1 til 2 uker. 

– Jeg synes jo det er kjempeleit at ikke de offentlige sykehusene får mulighet til å bruke oss for å få ned ventetidene sine, fortsetter Aleris-sjefen. 

Store forventninger

Da Støre-regjeringen ble valgt, lovet de å kjempe mot et todelt helsevesen der de med størst lommebok ikke skulle kunne snike i helsekøen. 

Tunold frykter at dagens politikk fra regjeringen vil virke mot sin hensikt. Hun tror ordningene som i dag eksisterer vil føre til at helsevesenet i større grad blir delt i to. 

– Helseministeren ønsker å være pragmatisk og fokusere på de gode løsningene. Jeg har store forventninger til at Vestre nå vil ta i bruk alle gode krefter og bruke den ledige kapasiteten i den private helsetjenesten. 

– Uverdig og provoserende

På samme tid har regjeringen også lovet en økt satsing på kvinnehelse, etter Kvinnehelseutvalgets rapport fra i fjor. 

Medlem av kultur- og familiekomiteen på Stortinget, Silje Hjemdal (Frp), vil ha den ferske helseministeren Jan Christian Vestre (Ap) på banen.

– Det at helsekøene øker, og at stadig flere kvinner må vente lenger på å få god og riktig hjelp, det synes jeg ikke hører hjemme i Norge i 2024, sier Hjemdal. 

– At politisk ideologi er viktigere enn faktisk å hjelpe pasienter, det synes jeg er unødvendig, uverdig og faktisk provoserende, fortsetter hun. 

Hun var til stede ved Aleris' klinikk for å se hvordan de håndterer den store pågangen.

 Robert Reinlund / TV 2
KRITISK: Frp-politiker Silje Hjemdal krever tiltak fra helseminister Jan Christian Vestre. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Jeg har tenkt å gi Vestre en sjanse. Her bør vi møtes bredt politisk for å ta et initiativ for å hjelpe flere av dem som står i kø, og gjøre en spesiell innsats for kvinnehelse, sier hun.

Svarer på kritikken

Vestre har fått forelagt kritikken fra Aleris og Hjemdal.

I en mail skriver han at han er positiv til at sykehusene samarbeider med private aktører for å supplere behandlingskapasiteten i enkelte tilfeller, men at hovedløsningen må være gjennom å utnytte det offentlige bedre.

– Å løfte fram og gjøre mer for kvinnehelse står høyt på regjeringens agenda, og vi vil så snart som mulig legge frem en ny strategi for kvinnehelse.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
NY SJEF: Jan Christian Vestre overtok nylig som helseminister. Han sier å løfte kvinnehelse står høyt på agendaen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Read Entire Article