Politistudenter møter stengte dører: – En tragedie for hele landet

1 week ago 15



– Når politikerne i flere år har sagt at de jobber for å styrke politiet, så blir man utrolig frustrert når man kommer mot slutten av utdanningsløpet og møter en dør som er lukket.

Det sier politistudent og leder i Politiets Fellesforbunds lokallag for studenter ved Politihøgskolen, Alexander Stokkedal.

Om kort tid er 400 nye politistudenter ferdig utdannet, og klar for arbeidslivet.

– Det er rett og slett ingenting annet jeg har lyst til å gjøre. Jeg kjenner på kallet til å gjøre noe spesielt, tjene samfunnet og samfunnsoppdraget, sier Stokkedal, som lørdag morgen deltok på en debatt på Helgemorgen.

Leder i Politiets Fellesforbunds lokallag for studenter ved Politihøgskolen Alexander Stokkedal.

POLITISTUDENT: Leder i Politiets Fellesforbunds lokallag for studenter ved Politihøgskolen, Alexander Stokkedal, går i likhet med andre studenter en usikker fremtid i møte.

Foto: Privat

– Tragedie

Da Oslo politidistrikt i vår lyste ut stilling ved patruljeseksjonen, mottok de hele 904 søkere, skriver Politiforum.

Samtidig som 400 nye studenter snart er ferdig utdannet, står hele 447 personer fra de siste fire kullene ved Politihøgskolen uten jobb. Bare fire politistudenter fra 2023-kullet hadde i vår fått fast jobb.

Selv har Stokkedal sendt inn flere titalls søknader på ulike stillinger i politiet.

– Det er mange avslag og nesten ingen tilbakemeldinger. Det har vært en periode hvor man går med mye frustrasjon og føler situasjonen er litt uholdbar, sier han.

Leder i Politiets Fellesforbund i Troms, Runar Fagerlund, uttrykker dyp medfølelse med studentene, og mener dagens situasjon er trist.

– Jeg tenker det er en tragedie for hele landet, sier han.

Ledelsen i Politidirektoratet fikk tilbud om å stille i Helgemorgen lørdag, men takket nei til å delta. Direktoratet har etter sending fått tilbud om å svare på det som kom frem i sendingen. Direktoratet opplyser til NRK at de ikke har noen kommentar til saken.

Ungdomskrim Tromsø

TRIST: Leder i Politiets Fellesforbund i Troms, Runar Fagerlund, har medfølelse med studenter som nå ikke kommer i jobb.

Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK

Over en milliard kroner

Ifølge Politiets Fellesforbunds egne beregninger koster det 1,1 millioner kroner å utdanne en politibetjent. Totalt er det brukt over en milliard kroner på politifolk uten jobb på de siste fem kullene, medregnet de som snart er ferdig utdannet.

Selv ønsket forbundet å fryse årets inntak.

– Det er ikke noe poeng i å utdanne masse politifolk, og ikke tenke å bruke dem, sier Fagerlund, før han fortsetter:

– Vi må ha planer om å bruke dem hvis vi først skal utdanne dem.

Sigve Bolstad

ENIG: Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Sigve Bolstad (Sp).

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Sigve Bolstad (Sp), mener samfunnet trenger «hver bidige én» av de som kommer ut fra Politihøgskolen.

– Vi er enige i at man ikke skal utdanne politi til arbeidsledighet, sier Bolstad i debatt med Frps Helge André Njåstad.

Forbundsleder i Norges Politilederlag, Kjetil Ravlo, mener i likhet med Fagerlund at det trengs flere politifolk.

Selv mener han det politiet har fått, på tross av økte midler, ikke har stått i forhold til utviklingen i samfunnsoppdraget.

– Vi har et komplekst oppdrag som har blitt vesentlig større, beviskrav blitt mer omfattende - for eksempel i forhold til etterforskning, sier Ravlo.

Bolstad møtte Njåstad i debatt like etter innslaget med Stokkedal, Fagerlund og Ravlo.

– På kanten av stupet

Den siste tids kraftige økning i drap i Norge har ført til en høy belastning hos flere politidistrikt. I slutten av januar, etter fem drapssaker på 25 dager, uttrykte politimester Johan Brekke på Innlandet bekymring.

– Saker som burde vært prioritert, kan ikke prioriteres på samme måte, sa politimester Johan Brekke.

Fagerlund er tydelig på at politiet, dersom de hadde hatt flere folk, fått til langt mer enn hva de i dag greier.

– Vi er i en situasjon hvor man egentlig har knapphet på ressurser i nesten alle ledd. Med flere ressurser kunne vi gjort langt mer for samfunnet, som samfunnet krever av oss.

Fra et sykefravær på mellom tre og fem prosent, var sykefraværet i 2023 på 7,37 prosent i Troms politidistrikt, ifølge Fagerlund.

– Det tror jeg viser at veldig mange står på, gjør en veldig fantastisk jobb, men står egentlig på kanten av stupet med ryggen mot veggen.

Statssekretær Bolstad peker på at dyrtiden har ført til at man i dag bruker penger på andre ting enn før.

– Det har endt opp med at altfor mange studenter står uten jobb. Vår klare intensjon er å få dem i jobb, sier Bolstad, før han avslutter:

– Det er helt åpenbart at den sivile beredskapen også må styrkes, og vi må tenke framover i tid.

Justisministeren får kritikk for manglende politiressurser i kampen mot ungdomskriminaliteten.

Publisert 27.04.2024, kl. 17.06

Read Entire Article