Prime fra superhype til billigsalg: – Smaker vondt

1 week ago 20



Få produktlanseringer har fått like stor oppmerksomhet i Norge som da Prime kom til landet. YouTube-stjernene Logan Paul og KSI fikk hele Presse-Norge med seg på lanseringsshowet.

 Caroline Jensen Dahle / TV 2
TILBUD: Prime-flaskene ble solgt for 149 kroner. Her fra en Rema 1000-butikk i Oslo. Foto: Caroline Jensen Dahle / TV 2

Da hadde allerede produktet blitt solgt for hundrevis av kroner i butikker som hadde importert det fra utlandet.

Samtidig gikk historiene om flasker som ble solgt på Finn.no for ekstreme priser. Produktet ble hypet opp i sosiale medier – også hjulpet av at det på et tidspunkt ble forbudt i Norge på grunn av for høyt innhold av vitamin A og koffein.

Nå kan man sikre seg Prime på billigsalg i flere butikker. TV 2 har sett produktet til 4,90 på Coop på Oslo S og Rema 1000 i Storgata i Oslo. 

Andre steder selges det til 9,90, mens en Tiktok-bruker har lagt ut en video av at flaskene selges for bare én krone på Bunnpris.

– Butikken hadde fått tilgang til et parti med kort holdbarhet som de måtte selge ut billig. Dette er også årsaken til at vi selger Prime billigere i en periode nå, for å avhjelpe leverandøren til å justere ned lager. Etterspørselen har nok vært dalende siden etableringen i fjor, sier kategorisjef Geir Haugnæss i Bunnpris til TV 2.

– Ikke kult lenger

Førsteamanuensis Arve Pettersen ved NTNU er ikke overrasket. Han spådde i fjor at hypen skulle ta slutt – og at produktet ikke kom til å etablere seg i butikkhyllene.

Det ser vi nå, mener han etter å ha fått referert prisene TV 2 har sett.

 Privat
MÅTTE SMAKE: NTNU-forsker Arve Pettersen måtte smake på Prime for å se hva hypen var. Han likte ikke det han smakte. Foto: Privat

– Det smaker jo faktisk vondt. Og jeg er ikke en gammel gubbe som griner over hva ungdommen faktisk prøver, sier Pettersen til TV 2.

Han understreker at også ungdommen han har snakket med, sier at de ikke liker smaken.

– Når kulhetsfaktoren forsvinner, har ikke produktet de funksjonelle egenskapene som må til for at folk skal velge å kjøpe det, det vil si den gode smaken. Man velger andre drikker i stedet.

– Flatet ut

Rema 1000 er en av kjedene der Prime selges billig nå. Kategori- og innkjøpsdirektør Arild Blindheim sier at det er lokale tilbud.

– Vi så at salget var stort i starten, men at det etter hvert har flatet noe ut. Den er i dag ikke priset unormalt lavt, men det kan være lokale tilbud der noen butikker priser ned varene dersom de for eksempel er på vei til å gå ut på dato, sier Blindheim til TV 2.

Også Coop svarer at det dreier seg om lokale tilbud.

– Hypen i markedet i fjor sommer har roet seg gjennom høsten og etterspørselen etter og betalingsvilligheten for Prime er mindre enn hva vi så i fjor, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Lutnæs i Coop til TV 2.

– Prime er fortsatt en del av sortimentet i flere av våre kjeder, legger han til.

Rema 1000 opplyser at det hos dem er opp til hver enkelt butikk om de ønsker å ha Prime i sortimentet eller ikke.

– Stor interesse

Importøren Conaxess Trade mener derimot at det fortsatt er stor interesse for Prime i Norge.

– I en tid hvor det er økt fokus på pris og gode tilbud til forbruker ønsker Prime også å ta en del av prisaktiviteter som mange aktører i drikkevarebransjen gjør, sier markedsføringssjef Henriette Dahl Kjørsvik til TV 2.

Hun forteller at importøren nå har en anbefalt utsalgspris i tilbudsperioder på 9,90, men at butikkene kan velge selv.

– Det er klart at den store hypen var under lanseringen i fjor, men Prime har etablert seg, og har klare ambisjoner om å være i markedet i fremtiden, sier Kjørsvik.

 Knut Storvik / TV 2
BILLIGSALG: Prime-flaskene ble solgt for flere hundre kroner - nå kan du få dem for under en tier på denne Coop-butikken. Foto: Knut Storvik / TV 2

Ikke kult lenger

Pettersen sier at Prime er et godt eksempel på hypen det kan bli i sosiale medier – særlig på Tiktok. Ungdommer som følger superstjerner, vil føle seg kule ved å kjøpe produktet deres.

I starten sørget Logan Paul og KSI – og markedsteamet deres – for at det var mangel på produktet da hypen var som størst. Det drev prisene til himmels.

– Da er folk villige til å gjøre hva som helst for å få tak i det. Jeg så på Finn at det ble solgt tomflasker for 150 kroner, for eksempel, sier Pettersen.

– Når hypen er så stor, og det er så viktig for ungdommene, da er man villig til å betale. 

 Sigve Bremer Mejdal / TV 2
YouTube-stjernene Logan Paul og KSI har landet i Oslo.De besøker landet for å promotere drikken «Prime Hydration», som nå lanseres i Norge. Klokken 16 skal de møte fansen på Aker Brygge. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

– Bommert

NTNU-forskeren sier det er naturlig at mange foreldre ikke vil at ungene skal føle seg utenfor. Men ungdom er ikke en lojal kundegruppe. Når hypen er over, går de videre til neste produkt.

Hvis produktet da ikke smaker godt nok til å konkurrere med de andre, ender det opp som nå. Pettersen tror kjedene kan ha feilvurdert etterspørselen, og kjøpt inn for mye.

 Magnus Nøkland/ TV 2
FORSVINNER: NTNU-forskeren spår at disse flaskene snart ikke er å finne i matbutikkene. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

– Jeg tror det er en bommert fra kjedene, fordi folk ikke synes det smaker godt. Jeg spekulerer bare, men jeg tror kjedene har overestimert kjøpstilbøyeligheten når Prime ikke lenger var hipt, sier Pettersen.

Hvis det faktisk er sånn at matbutikkene sitter med mye Prime på lager, som de ikke får solgt, må prisen ned, forklarer han.

NTNU-forskeren kommer med en ny spådom:

– Jeg vil bli overrasket hvis dette produktet faktisk er i butikkene før sommerferien setter inn, og i hvert fall ikke over sommeren.

Prime-importøren har imidlertid andre planer:

– Det kommer til å skje mye spennende med Prime allerede nå denne våren, sier Henriette Dahl Kjørsvik.

Read Entire Article