– Putin vil påvirke hvordan vi tenker

1 week ago 11



Ekspert om falsk Nato-nyhet:

Russiske medier meldte at Nato-land angrep Minsk med droner.

 Mikhail Metzel / NTB
TESTER: Russlands president Vladimir Putin tester ut militært materiell. Foto: Mikhail Metzel / NTB

Publisert 26.04.2024 13:59 Sist oppdatert 8 minutter siden

Saken oppsummert

FFI-ekspert advarer om russiske påvirkningsoperasjoner og propaganda gjennom statskontrollerte medier.

Russiske medier rapporterte torsdag om et angivelig litauisk droneangrep på Belarus, noe som senere ble avvist som desinformasjon.

Kreml bruker et omfattende økosystem av falske nettaviser og tenketanker for å spre propaganda og desinformasjon, ifølge FFI-eksperten.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Putin og Kreml har verktøy som skal påvirke hvordan vi tenker.

Eskil Grendahl Sivertsen er spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), og ekspert på påvirkningsoperasjoner.

– Propaganda

Han kommenterer hvordan russiske statskontrollerte medier torsdag ble brukt av maktapparatet i Moskva.

 Malene Indrebø-Langlo / TV 2
EKSPERT: Eskil Grendahl Sivertsen er ekspert på påvirkningsoperasjoner. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

– Man kan på ingen måte se på disse mediene som sannferdige. De er rene propagandakanaler for Kreml. Putin har fjernet all uavhengig presse, og lagt et informasjonslokk over Russland, understreker Sivertsen.

Meldte om droneangrep

Torsdag meldte russiske medier at Nato-landet Litauen hadde angrepet Belarus med droner. I Norge ble denne «nyheten» videreformidlet av NTB.

Den belarusiske KGB-sjefen Ivan Tertel sa ifølge russiske Tass at et litauisk droneangrep mot hovedstaden Minsk var slått tilbake med «akutte sikkerhetstiltak».

Samtidig sa presidenten Aleksandr Lukasjenko ifølge russiske Ria at opposisjonen i landet prøvde å kapre et distrikt vest i landet.

KGB-sjefen Tertel sa ifølge Ria at opptil 1000 belarusiske ekstremister som hadde fått militær opplæring i Ukraina, var involvert i planene.

– Tøv

President Lukasjenko er en av Putins nærmeste allierte. Han mener at de taktiske atomvåpnene som Russland har utstasjonert i Belarus, er nødvendige for å avskrekke Vesten.

 Nikolai Petrov / AP / NTB
ALLIERTE: Den belarusiske KGB-sjefen Ivan Tertel og Sergej Narysjkin, sjefen for den russiske etterretningstjenesten SVR. Foto: Nikolai Petrov / AP / NTB

Nyhetsmeldingene kom mens folkeforsamlingen i Belarus godkjente landets nye militærdoktrine.

At Litauen hadde angrepet Belarus ble raskt avvist av militære talspersoner, som karakteriserte dette som tøv og desinformasjon, meldte det litauiske nyhetsbyrået LRT.

Litauens militære har ikke gjennomført, og kommer heller ikke til å gjennomføre, noen fiendtlige aksjoner mot andre land, sa en talsperson til Reuters.

– Full kontroll

FFI-eksperten sier at Kreml har full kontroll over mediene, og kan bestemme hvilke ord og uttrykk som brukes for å tegne virkelighetsbilder som passer Putins mål.

 Gavriil Grigorov / AFP / NTB
ALLIERTE: Presidentene Aleksandr Lukasjenko og Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov / AFP / NTB

Han sier at den falske nyheten om at et Nato-land angriper Belarus med droner, kan ha flere formål.

– Dette utspillet kan skape en fortelling som kan legitimere inngripende politiske handlinger. For et hjemmepublikum nører dette opp under frykten for krig. Det passer inn i Putins hovedfortelling om at det er Nato som truer Russland, og at fienden Ukraina er i ledtog med Vesten, sier Eskil Grendahl-Sivertsen.

FFI-eksperten sier at Russland har en lang historie for å bruke propaganda. I dag er sosiale medier og internett viktige plattformer for russiske påvirkningsoperasjoner.

– Det er etablert et omfattende økosystem på over 30 språk av falske nettaviser og tenketanker som ser uavhengige ut, men har forbindelser til Kreml. I tillegg drifter de tre hemmelige tjenestene SVR, GRU og FSB falske nettverk, sier han.

Hvitvasker informasjon

De statskontrollerte mediene brukes til å hvitvaske informasjon fra dette økosystemet, fortsetter Sivertsen.

– En fortelling kan først plantes på Telegram eller X, bli forsterket av bot-nettverk og deretter bli plukket opp av de store «mediene» som har en blanding av nyhetsjournalistikk, dreid propaganda og regelrett desinformasjon, sier FFIs spesialrådgiver.

I 2023 avslørte TV 2 hvordan russiske medier spredte falske nyheter om Sveriges statsminister.

Da sa Sivertsen at de russiske medieoppslagene ikke burde overraske noen:

– Det er klassisk Kreml å lyve for å oppnå sine mål.

Read Entire Article